Desecretizati materialul, Mr. Trump!

Marti, 07 Martie 2017, ora 09:35
4438 citiri
Desecretizati materialul, Mr. Trump!
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Exista o cale foarte simpla pentru presedintele SUA de a dovedi ca acuzatiile de ascultare ilegala a telefoanelor sale la Turnul Trump sunt fondate: Ar trebui sa ordone publicarea materialului.

Presedintele Donald Trump a lansat acuzatia grava - si nedovedita - ca predecesorul sau Barack Obama ar fi ordonat ascultarea telefoanelor sale la Turnul Trump in timpul campaniei electorale.

Obama a respins aceasta acuzatie prin intermediul unui purtator de cuvant.

Nu conteaza ca un presedinte nu ordona, pur si simplu, ascultarea telefoanelor unui cetatean american, din moment ce un astfel de demers ar trebui sa fie aprobat de curtea FISA (Foreign Intelligence Surveillance Court).

Nu conteaza ca obstacolele legale si politice ar fi extrem de mari tocmai in cazul unui candidat in cursa pentru presedintie. Si nu conteaza ca nu pare sa-i stea in fire unui politician rational si analitic ca Barack Obama sa ordone sau sa sustina o astfel de masura pe cont propriu sau fara un demers juridic corespunzator.

In ciuda acestor aspecte, ramane, in primul rand, cuvantul lui Trump impotriva cuvantului lui Obama.

Este imposibil pentru cetateni sa stie sigur cine a spus adevarul si cine nu. Serviciile americane considera ca Rusia a fost in spatele atacului cibernetic asupra "Democratic National Committee" si FBI-ul cerceteaza posibilele legaturi cu Moscova ale mai multor persoane asociate cu campania prezidentiala a lui Trump.

Trump ar putea dovedi ca Obama nu are dreptate

Exista o cale foarte simpla pentru Donald Trump de a demonstra ca el are dreptate, nu Obama.

Poate ordona ca tot materialul relevant in legatura cu presupusa ascultare a telefoanelor sale la Turnul Trump sa fie desecretizat si facut public.

Ca presedinte, are dreptul de a decide clasificarea sau declasificarea informatiilor de acest fel.

Acest privilegiu executiv a fost stabilit si sustinut de diversele curti, acordandu-i presedintelui mult spatiu de manevra in luarea deciziei ce sa ramana un secret si ce nu.

Pentru Trump, care de multe ori pare sa-si supraestimeze puterea ca presedinte, postura de arbitru al secretelor Americii ar putea avea un anumit farmec. Ar putea sa o foloseasca pentru a-si pune in evidenta puterea personala. Mai mult, daca Trump ar dovedi ca predecesorul sau nu are dreptate, ar putea sa-l umileasca pe Obama - si sa-i creeze probleme juridice. Acestea sunt tactici pe care Trump le-a folosit public in repetate randuri in timpul campaniei electorale.

In loc sa se planga pe Twitter ca ar fi devenit victima lui Obama, presedintele Trump ar putea si ar trebui sa ordone desecretizarea materialului relevant in legatura cu presupusa ascultare si observare a Turnului Trump.

Avand in vedere ca, din perspectiva lui Trump, acest pas pare sa aiba doar avantaje, ramane simpla intrebare: De ce nu-l face?

Michael Knigge

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Trump ascultat telefoane Obama , #Barack Obama