Cheia unei campanii de succes in America? Cum a reusit Donald Trump sa nauceasca o lume intreaga

Sambata, 28 Mai 2016, ora 14:13
10041 citiri
Cheia unei campanii de succes in America? Cum a reusit Donald Trump sa nauceasca o lume intreaga
Foto: Facebook / Donald Trump

Donald Trump, potential candidat al Partidului Republican la alegerile prezidentiale din SUA, a avut o campanie electorala nonconformista, alimentata din belsug cu teorii ale conspiratiei, care au avut mare priza la public.

Prima a fost legata de autenticitatea certificatului de nastere al lui Barack Obama, dar au urmat multe altele, preluate cu harnicie de tabloide sau in diverse colturi obscure ale Internetului, comenteaza Business Insider.

Publicatia face o scurta trecere in revista a speculatiilor cu care Trump si-a condimentat campania electorala spre stupoarea criticilor sai, care au subliniat in repetate randuri ca acesta este un comportament periculos pentru un prezumtiv candidat la presedintia Statelor Unite.

De exemplu, in ajunul alegerilor primare din Indiana, Trump a incercat sa submineze credibilitatea rivalului sau Ted Cruz sustinand nici mai mult, nici mai putin ca tatal lui, Rafael Cruz, ar fi fost fotografiat in anii '60 distribuind pliante pro-Fidel Castro in care aparea Lee Harvey Oswald, asasinul fostului presedinte John F. Kennedy.

Informatia neverificata de nimeni aparuse in National Enquirer, iar Ted Cruz a denuntat articolul ca fiind un "gunoi".

Trump a lansat suspiciuni si asupra certificatului de nastere al presedintelui Barack Obama, sugerand ca acesta nu s-a nascut in Statele Unite. El a declarat ca investigatorii lui privati i-au spus ca "nu le-a venit sa-si creada ochilor cand au aflat anumite informatii" in legatura cu subiectul.

Dupa ce documentul a fost dat publicitatii, magnatul a refuzat sa se mai refere la subiect.

O alta tema adusa in discutie dar lasata in aer a fost moartea, in 1993, a lui Vince Foster, fost apropiat al lui Bill Clinton, despre care a spus ca "miroase urat", sugerand ca fostul presedinte n-ar fi fost deloc strain, fara sa aduca probe.

Donald Trump a vorbit mult in campanie si despre organizatia Stat Islamic, iar unul dintre cele mai stridente momente a fost cel in care a sustinut ca el insusi s-ar fi aflat in primejdie.

Astfel, dupa un miting sustinut in Dayton, Ohio, Trump a afirmat ca un terorist simpatizant ISIS ar fi ajuns pana in apropierea sa.

"Asculta muzica araba, tara pe jos steagul national si avea pe legaturi pe Internet cu ISIS", a explicat el, postand pe Twitter un video care i s-a parut mai mult decat revelator.

Subiectul a fost intens dezbatut, dar nimeni nu a confirmat autenticitatea acelui video, iar serviciile secrete nu au dezvaluit daca barbatul din imagine era sau nu conectat la ISIS sau la vreo grupare terorista.

Trump a profitat si de moartea subita a judecatorului Antonin Scalia de la Curtea Suprema, inregistrata anul acesta. Intr-un interviu la radio, Trump a sugerat ca magistratul ar fi fost ucis. "Se spune ca au gasit o perna pe fata lui. E un loc neobisnuit pentru o perna", a spus Trump, adaugand ca nu poate da un raspuns, dar ancheta va scoate totul la iveala, ceea ce nu s-a intamplat.

Magnatul a rascolit opinia publica si atunci cand, intrebat fiind care este pozitia lui cu privire la o posibila legatura intre vaccinari si autism, a confirmat-o.

"Am un caz chiar din anturajul meu. Zilele trecuta, un copil superb, de 2 ani, a facut vaccin, dupa care a avut febra, i-a fost foarte, foarte rau, iar acum este autist", a declarat Trump in timpul unei dezbateri electorale.

Reactiile specialistilor au fost vehemente. Contracandidatul sau, neurochirurgul Ben Carson a dezmintit categoric, prezentand cercetari de marca potrivit carora nu exista nicio legatura intre autism si vaccinari.

Trump nu s-a ferit sa atinga si subiecte sensibile pentru poporul american. Timp de mai multe saptamani, el a sustinut anul trecut ca musulmanii din New Jersey s-ar fi bucurat dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie (2001).

"Au iesit pe strazi in New Jersey, sa se manifeste, acolo unde e o mare comunitate araba. S-au bucurat cand World Trade Center s-a prabusit (...) Si asta spune ceva. Totul a fost musamalizat", a declarat el.

In ciuda acuzatiilor grave, pana acum nu exista nicio dovada in acest sens.

Trump ramane sceptic si in legatura cu temerile legate de incalzirea globala, sustinand ca toata tevatura este "foarte costisitoare" si perpetuata de guvernul chinez, cu scopul de a face industria SUA necompetitiva.

Conform NASA, 97% dintre oamenii de stiinta de pe intreg globul au convingerea ca activitatile umane cauzeaza o schimbare majora a climei.

Insa nu doar Trump a lansat teorii ale conspiratiei, ci si adversarii sai. Anul trecut, fostul guvernator al Floridei, Jeb Bush, a postat pe Twitter, mai in gluma mai in serios, ca Donand Trump a fost introdus in cursa electorala pentru a o ajuta pe Hillary Clinton, candidata democratilor, sa castige, cei doi avand legaturi de prietenie mai vechi.

Unii au muscat momeala, chiar daca nu exista dovezi concludente in acest sens, iar atacurile dintre cei doi posibili candidati finali la alegerile prezidentiale din SUA se intetesc pe zi ce trece.

De asemenea, un majordom a scris pe Facebook ca Trump ar vrea sa il vada pe Obama "impuscat" sau "spanzurat de porticul Casei Albe", iar magnatul s-a vazut nevoit sa dea dezmintiri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Trump teorii conspiratiei SUA, #Donald Trump campanie SUA , #candidat prezidentiale SUA