Donald Trump, populistul care a ramas singur. De ce?

Duminica, 07 August 2016, ora 09:11
14538 citiri
Donald Trump, populistul care a ramas singur. De ce?

De ce Donald Trump are tot mai putine sanse sa castige alegerile? Putem spune ca Hillary Clinton nu are niciun merit. "Republicanul" si-a tras singur mai multe gloante in picior. S-a ciuruit intr-o saptamana cat n-au reusit altii intr-un deceniu.

Astazi, Donald Trump a ramas doar o caricatura de politician. Un fel de Sarah Palin in varianta masculina.

In urma cu doua saptamani, la conventia republicana, in momentul numirii sale oficiale in pozitia de candidat pentru Casa Alba din partea GOP (Grand Old Party, denumirea populara pentru Partidul Republican), Donald Trump o depasise pe Hillary Clinton in sondaje.

Pentru ca, apoi, atacul acestuia asupra familiei Khan, cea care si-a pierdut baiatul, soldat american de religie musulmana, in Irak, sa produca un efect devastator.

Donald Trump are acum un handicap de zece procente fata de Hillary Clinton.

La asta adaugati si atacul asupra NATO si invitatia adresata lui Vladimir Putin sa intervina in politica americana - o rugaminte adresata presedintelui Rusiei pentru a oferi 30.000 de e-mailuri disparute (sterse) din computerul lui Hillary Clinton.

Donald Trump nu e decat un copil rasfatat al celui mai puternic stat din lume. A crescut fara grija zilei de maine, iar la maturitate a luat o parte din banii familiei si a inceput sa faca afaceri imobiliare. A castigat si a pierdut. A cumparat brandul Miss Universe si a intrat in lumea showbiz-ului.

A avut intotdeauna lumea la picioare. Celebritatea l-a ajutat sa supravietuiasca si sa se imbogateasca din nou dupa un faliment spectaculos.

Donald Trump nu e un politician de cariera. Nu stie sa faca aliante, sa construiasca un program politic, dar, in mod fundamental, cea mai mare slabiciune a lui e lipsa oricarei urme de empatie. E incapabil sa-i inteleaga pe ceilalti. Atata vreme s-a gandit numai la el, s-a aflat in centrul atentiei, s-a simtit cel mai important om de pe pamant, incat ii este imposibil sa-i inteleaga pe ceilalti.

Daca ati urmarit vreodata show-ul TV "The Aprentice", prezentat pentru cateva sezoane de Donald Trump, veti intelege egoismul, cinismul si limitele acestui personaj.

Este tot ce urasc angajatii mai mult la un manager sau la un patron. Acea superioritate lipsita de orice fundament, obsesie pentru profitul cu orice pret si totala nepasare fata de angajati, prieteni sau familie. Niciodata un astfel de om nu are nimic de oferit, intotdeauna are ceva de primit.

In opinia mea, acesta e Donald Trump, iar acum, dupa ce a sters pe jos cu parintii unui soldat american cazut pe frontul de lupta si s-a gudurat pe langa Putin, a ramas singur.

I-a ingrozit pe liderii Partidului Republican, care nu mai stiu cum sa se detaseze de el, si-a ingrozit o buna parte dintre alegatori si i-a ingrozit pe aproape toti liderii statelor aliate. Cum mai poate Donald Trump sa castige alegerile intr-o astfel de situatie?

Dar sa nu ne grabim. Pana in noiembrie mai sunt trei luni in care se pot intampla multe. Sa speram ca, in acest an, totusi, nu vom trece prin toate nenorocirile posibile.

Fenomenul Trump este un simptom clar ca Partidul Republican se afla intr-o criza profunda, iar aceasta a fost generata de cele doua mandate falimentare ale lui George W. Bush, cel care a provocat un razboi fara sa fie nevoie - a doua invazie a Irakului si o criza economica mondiala din care SUA par sa-si fi revenit, dar Europa inca mai are de tras.

Republicanii nu au reusit sa se adapteze la noua America, multietnica, urbana si modificata de impactul tehnologiei. E greu pentru personaje caricaturale precum Palin sau Trump sa mai poata rezista presiunii retelelor sociale, a fragmentarii mass-media si numarului imens de oameni care iau parte la o dezbatere sau alta.

Ar trebui ca liderii politici de la noi sa invete ceva din populismul care a generat Brexitul si fenomenul Trump, dar si din prabusirea mascaricilor care l-au folosit atat in Europa, cat si peste Ocean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Trump sondaje alegeri SUA , #candidat prezidentiale SUA