Lumea nucleara a lui Donald Trump: Ce-ar fi daca toti ar avea bombe atomice?

Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 17:58
8558 citiri
Lumea nucleara a lui Donald Trump: Ce-ar fi daca toti ar avea bombe atomice?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele american Barack Obama a prezidat a patra editie a Summitului privind Securitatea Nucleara si, in mod normal, titlurile din presa s-ar fi referit la decizia lui Vladimir Putin de a boicota evenimentul sau la faptul ca liderul de la Casa Alba l-a mustrat pe seful statului turc Recep Erdogan.

Dar acesta nu este un an obisnuit, pentru ca Donald Trump s-a gandit sa strice "petrecerea nucleara", scrie Wall Street Journal, intr-un articol de opinie.

Intrebat de jurnalistul CNN Anderson Cooper, saptamana aceasta, daca este de acord ca Japonia si Coreea de Sud sa isi fabrice propriile arme nucleare, candidatul prezidential a spus ca nu l-ar deranja si ca este doar o chestiune de timp pana cand cele doua tari vor avea astfel de capacitati.

"Ar fi mai bine daca Japonia s-ar proteja ea insasi impotriva acestui maniac din Coreea de Nord (presedintele Kim Jong-un - n.red.), ar fi mai bine, sincer, daca si Coreea de Sud s-ar putea proteja", a aratat miliardarul american cu sanse la Casa Alba.

Cooper a insistat si l-a intrebat pe Trump daca nu cumva este in beneficiul Statelor Unite sa garanteze securitatea aliatilor din Asia sau Europa (in domeniul nuclear), iar acesta din urma a recunoscut ca "exista un beneficiu, insa nu suficient de mare pentru a falimenta si distruge SUA, pentru ca asta se intampla".

De subliniat este faptul ca Japonia cheltuieste peste doua miliarde de dolari pe an pentru privilegiul de a gazdui forte americane pe teritoriul sau, in timp ce Coreea de Sud plateste aproape 900 de milioane de dolari, ceea ce inseamna ca este mai ieftin pentru Statele Unite sa isi tine trupele in aceste tari decat sa le aduca acasa.

Totodata, ambele tari si-au consolidat fortele militare - Coreea de Sud are mai multi soldati la sol (495.000) decat Armata SUA (475.000).

Bomba nucleara in Europa

Revenind la Trump, acesta a facut ulterior noi declaratii socante. Candidatul prezidential a refuzat sa excluda posibilitatea de a va lansa vreodata o bomba nucleara asupra Europei sau Orientului Mijlociu. "Atunci de ce le mai fabricam?", a intrebat el retoric.

Trump nu exclude un atac nuclear asupra Europei: Atunci de ce mai facem bombe?

In Europa stationeaza aproximativ 70.000 de soldati americani, fata de 300.000 in timpul mandatului lui Ronald Reagan.

Dar cand vine vorba de Trump faptele sunt deseori lasate deoparte, candidatul republican insista ca ar fi mai bine pentru Statele Unite daca unii dintre aliatii sai non-nucleari si-ar fabrica propriile bombe atomice.

Nu este totusi o idee originala. Unii specialisti au mers atat de departe incat au sugerat ca o proliferare mai extinsa a armelor nucleare ar putea fi chiar in interesul pacii internationale, in timp ce Statele Unite s-ar putea retrage intr-o "balanta a puterii", avand o forta asemanatoare atat cu cea a aliatilor, cat si cu cea a inamicilor.

Dar problema cu "balanta puterii" este ca puterii nu prea ii place sa stea in echilibru, dupa cum au descoperit europenii in 1914, se arata in articolul WSJ.

Acest lucru este in special valabil in regiuni precum Asia de Nord, unde o cursa nucleara intre adversari istorici precum China, Japonia si cele doua Corei ar fi prin natura sa miseleasca si ar escalada riscurile unei erori militare sau unei confruntari politice.

Exemplul unei curse nucleare in Asia ar putea inspira si alte tari sa intre in joc. Jurnalistul CNN l-a intrebat pe Trump si daca ar fi de acord ca Arabia Saudita sa fabrice bomba atomica, pentru a se apara, de exemplu, de o eventuala arma nucleara a Iranului.

Candidatul pentru nominalizarea republicana in cursa pentru Casa Alba a raspuns ambiguu, precizand ca cele doua tari nu ar trebui sa puna mana pe arme nucleare, "insa trebuie sa se protejeze ele insele, altfel trebuie sa ne plateasca pe noi". Insa daca Trump insista ca aliatii trebuie sa se protejeze, de ce s-ar limita la arme conventionale?

Din acest motiv, presedintii americani, de la Harry Truman la George W. Bush, au inteles ca este in avantajul SUA sa isi extinda umbrela nucleara pentru aliati, decat sa ii incurajeze sa se dezvolte ei insisi in domeniul nuclear, astfel incat in lume sa nu ia nastere multiple curse de inarmare atomica, asa cum s-a intamplat in cazul Indiei si Pakistanului.

Nori razboinici deasupra Asiei: India, China si Pakistanul si-au marit arsenalul nuclear

Tot din acest motiv, eforturile lui Obama de a diminua arsenalul nuclear sunt foarte periculoase, din moment ce, implicit, micsoreaza si umbrela care se extinde pana la aliati, mai arata articolul citat.

Mai putine arme nucleare in lume? Obama face primul pas

Raspunsul corect la naivitatea lui Obama, scrie WSJ, este ca arsenalul invechit al Americii sa fie modernizat, iar SUA sa se tina de cuvant si sa isi ajute prietenii non-nucleari, daca acestia sunt amenintati sau invadati.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Trump bombe nucleare, #arsenal nuclear SUA, #puteri nucleare , #candidat prezidentiale SUA