De ce Donald Trump are mai multe in comun cu Putin decat cu Hitler

Sambata, 12 Martie 2016, ora 10:37
7478 citiri
De ce Donald Trump are mai multe in comun cu Putin decat cu Hitler
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Pe masura ce creste panica privind probabila victorie a lui Donald Trump in lupta pentru candidatura din partea Partidului Republican, pentru alegerile prezidentiale din SUA, iar miscarea impotriva sa capata putere in randurile republicanilor, multi il compara pe omul de afaceri cu un alt demagog populist, Adolf Hitler.

Insa paralelele cu Hitler sunt atat exagerate, cat si extreme, scrie Cathy Young, jurnalista nascuta in Rusia, pentru Newsday.

Totusi, pentru o comparatie oarecum mai putin incendiara, dar in acelasi timp deranjanta, putem privi catre un alt lider autoritar al vremurilor noastre. "Vorbesc, desigur, despre presedintele rus Vladimir Putin", scrie autoarea articolului.

De cati bani e nevoie pentru a-l invinge pe Donald Trump

La o conferinta de presa din luna decembrie, Putin l-a laudat pe Trump ca fiind o "personalitate talentata si remarcabila". Ca raspuns, Trump a avut cuvinte de bine despre "marea onoare" de a fi "complimentat de catre un barbat atat de respectat in propria tara si dincolo de ea". Anterior, Trump a spus ca cei doi "se vor intelege foarte bine".

Exista numeroase asemanari intre cei doi politicieni - amandoi sunt barbati laudarosi carora le place sa faca parada cu realizarile lor macho. Trump se lauda cu ispravile sale sexuale, in timp ce Putin isi arata bravura la arte martiale, scufundari si biruirea animalelor.

Amandoi sunt cunoscuti pentru comentariile lor urate si cinice menite sa le demonstreze duritatea sau sa ii intepe pe critici.

Donald Trump, comparat cu Hitler de doi fosti presedinti

De asemenea, Trump si-a exprimat admiratia netulburata pentru abilitatile omului de stat Vladimir Putin. In luna decembrie, intr-o emisiune televizata, Trump a comentat faptul ca liderul de la Kremlin pare sa aiba un obicei nefericit in a omori jurnalisti si oponenti politici.

"Isi conduce tara si cel putin este un lider, spre deosebire de ce avem in tara asta", a fost replica lui Donald Trump. Cat despre jurnalistii pisalogi, care au fost ucisi, republicanul a spus ca "si tara noastra face o multime de crime".

Lumea, mai periculoasa in 2016: Pacea, la mana Statului Islamic, Putin, Kim Jong Un si Donald Trump

Adoratori de dreapta ai lui Putin exista de ceva timp in Statele Unite si nu este iesit din comun sa vezi un anumit tip de conservatori pe Internet entuziasmati de calitatile liderului rus - puternic, patriot, adevarat lider -, in contrast cu presedintele american Barack Obama. Acum, acesti fani ai lui Putin si-au gasit "Putin-ul" american in Trump.

In multe feluri, farmecul lui Trump este similar cu cel al lui Putin in Rusia. Vladimir Putin si-a dobandit popularitatea uriasa ajungand la putere dupa o perioada de declin economic catastrofial si haos social, promitand ordine si prosperitate.

Dupa Vladimir Putin, Donald Trump il elogiaza si pe dictatorul Kim Jong Un

In timp ce situatia din Statele Unite nu este nici pe departe atat de rea, sustinatorii lui Trump cred ca americanii sunt in declin si pe marginea catastrofei. Trump vorbeste despre "a face America din nou mareata", iar Putin a vorbit despre Rusia "ridicandu-se din genunchi".

Este drept ca, si in cazul in care Trump ar castiga alegerile, este extrem de putin probabil ca ar putea construi un regim autoritar de tipul celui al lui Putin, ca ar putea inchide posturi de televiziune sau ar putea trimite criticii la inchisoare. Institutiile politice, judiciare si civile americane sunt mult prea puternice pentru a se prabusi in urma atacului violent al unui om puternic, in felul in care nou creata societate civila din Rusia a facut-o.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Donald Trump comparatie Vladimir Putin, #Donald Trump comparatie Hitler, #Trump admiratie Putin, #Trump candidat republican Casa Alba , #candidat prezidentiale SUA