E momentul sa vorbim serios despre o presedintie Trump

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Joi, 22 Septembrie 2016, ora 07:49
9670 citiri

Acum un an Donald Trump era o gluma. Acum jumatate de an era un candidat-dezastru care astepta doar momentul in care sa fie batut de contracandidata sa pentru presedintia SUA, Hillary Clinton.

Acum mai are putin si o depaseste in preferintele alegatorilor.

Miliardarul republican Donald Trump s-a apropiat la vreo 2 procente de Hillary Clinton dupa ce ajunsese, la un moment dat, chiar la 10 procente in urma. Conteaza mai mult ca a recuperat in statele-cheie, asa numitele "battleground states" din America, cele care decid invingatorul.

Sa fiu clar inteles - Hillary Clinton are inca prima sansa de a deveni presedinte, insa e intr-o pierdere accelerata de viteza. Scandalul mailurilor inca nu s-a stins, cum nu s-a stins nici cel al donatiilor pentru Fundatia Clinton in schimbul accesului la Departamentul de Stat pe vremea cand il conducea. Nici starea sa de sanatate nu o ajuta, in mod evident.

Apoi, urmeaza dezbaterile, incepand cu 26 septembrie, acolo unde nu este exclus ca Donald Trump, cu stilul sau colorat si agresiv, sa o domine pe Hillary Clinton, care nu a fost niciodata un "debater" de exceptie.

Ar mai fi de mentionat si ca Trump si-a schimbat in bine campania, renuntand la multe excese, mai ales de limbaj, rarind atacurile inutile la diverse persoane, ba chiar a incercat sa atraga categorii pe care altadata le-a insultat de-a dreptul - hispanici sau afro-americani.

Cert e ca sansele sale au crescut simtitor in ultima luna.

Pentru Romania nu e un lucru imbucurator, asa cum am spus-o si intr-un articol anterior.

Trump nu a abandonat nicio secunda laudarea lui Vladimir Putin, nici nu a dat semne ca si-a schimbat pozitia in privinta NATO, despre care spunea ca e "depasita" si ca ar trebui inlocuita cu altceva.

Dincolo de asta, este extrem de imprevizibil si sangvinic. Ceea ce nu e deloc un lucru pozitiv pentru un lider de talie mondiala.

Daca mai adaugam lipsa lui de experienta sau atitudinea anti-stiinta (nu crede in incalzirea globala produsa de om sau pretinde ca exista o legatura intre vaccinuri si autism), avem imaginea completa.

E cam greu sa ai aceeasi incredere in America pe care ai avut-o cu precedentii presedinti (responsabili).

Dar o presedintie Trump este cat se poate de posibila si ar trebui sa ne pregatim pentru asta. Si sa speram ca, daca va castiga, va deveni mai responsabil, se va inconjura de oameni de calitate si, sa speram, ii va si asculta.

Dar statele lumii, in special statele europene, trebuie sa ia in considerare si schimbari semnificative in politica externa a Statelor Unire sub presedintia lui Donald Trump.

Romania e printre cele care, daca Trump guverneaza asa cum promite, ar putea sa resimta cel mai puternic impactul, ca tara de frontiera a NATO si vecina a Federatiei Ruse.

Si ca tara pentru care predictibilitatea politicii externe americane a fost strans legata de evolutia sa. Ne putem permite greu sa pierdem asa ceva. Poate ca nu va fi cazul. Dar poate ca va fi.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...
Renunțarea la rotativa premierului din 2023, luată în calcul de PNL. ”PSD a primit în compensare Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”
Renunțarea la rotativa premierului din 2023, luată în calcul de PNL. ”PSD a primit în compensare Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru a declarat duminică, 7 august, referindu-se la problema rotativei din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD, că a schimba...