Ridica-te Gigi, Trump a castigat in America

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Martie 2016, ora 06:39
13993 citiri
Ridica-te Gigi, Trump a castigat in America

De cand cu victoria lui Donald Trump la pas in partidul republican, devenind tot mai sigura candidatura sa in finala pentru Casa Alba, ma tot intreb ce trebuie sa fi simtit un alde Gigi Becali de pe la noi, de exemplu, cand a privit show-ul pe care il face mogulul imobiliarelor din Statele Unite.

Nu mai vorbesc de un Traian Basescu la care imaginatia trebuie sa ramana la nivel de fantezie, macar pentru ca nu mai poate spera la un nou mandat la Cotroceni. Altfel, succesul lui Trump in America trebuie sa fie o sursa vie de inspiratie pentru astfel de politicieni de la Bucuresti.

Fostul presedinte a ramas, de altfel, atat de desprins de realitate incat acum se ocupa de aproape aceleasi lucruri cu care si-a pierdut timpul si la Cotroceni, un exemplu fiind cum sa saboteze postul Antena 3 si trustul Intact al tovarasului sau politic Dan Voiculescu.

Actuala campanie in care s-a bagat Traian Basescu, de boicotare a produselor firmelor care isi fac publicitate pe postul Antena 3, este cred de departe cea mai lipsita de imaginatie actiune politica a fostului presedinte. Dar este un trend in crestere a isterizarii maselor la care Basescu participa cu voiosia unui adolescent pus pe busit orice misca in jurul sau.

Mai nefericit este cazul lui Gigi Becali, care trebuie sa fie mai frustrat decat toti cand vede succesul lui Trump. Similitudinile dintre cei doi merg dincolo de extremismul discursului si se regasesc pana si-n gesturi si limbaj. Mai rar o asemanare atat de izbitoare si haioasa intre doi politicieni din lumi diferite.

Toata lumea care a facut paralela intre Trump si Becali pana acum a fost mai putin atenta insa si la diferentele dintre cei doi. Donald Trump stapaneste arta spectacolului de televiziune si face din fiecare aparitie a sa un show ale carui audiente uriase reprezinta direct succesul sau in randul clasei de mijloc din America, satula de promisiunile status-quo-ului politic de la Washington.

Sunt doar cateva atuuri ale candidatului republicanilor care doar ele il pot transforma in noul presedinte al SUA, oricat de surprinzator si socant poate parea (inca) pentru unii, aceasta posibilitate.

Dimensiunea succesului inregistrat de Trump in "super martea" americana - sapte state din 11 - ar trebui sa fragilizeze si siguranta celor care, intr-un astfel de scenariu, o dadeau castigatoare sigura pe Clinton. Victoria lui Trump face sa fie luat in serios de toata lumea si nimeni nu ar mai risca prognoze la misto ca pana acum.

O fi Trump haul intunericului care se asterne politic peste Statele Unite, dupa ce s-a instalat si-n Europa de ani buni, dar e interesant de urmarit ce va face cel mai democratic mecanism din lume cu si dintr-un astfel de showman dispus sa interpreteze orice rol care ii va garanta victoria.

Observ cum majoritatea comentariilor in fata succesului lui Trump oscileaza de la note apocaliptice la cele mai linistite de spaima permanenta. Poate ca e forma americanilor de a raspunde la ridicarea extremismului peste tot pe glob. Sa ne prezinte drept lider al lumii un comic al ecranului. Sa razi in fata nelinistii viitorului - iata alegerea care americanilor li se pare raul cel mai mic.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Donald Trump alegeri prezidentiale SUA, #Donald Trumo victorie Super Marti , #candidat prezidentiale SUA