Rusii l-au ajutat pe Donald Trump sa castige alegerile - raport secret CIA

Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 08:51
10954 citiri
Rusii l-au ajutat pe Donald Trump sa castige alegerile - raport secret CIA

CIA a conchis ca Rusia a intervenit in alegerile din 2016, pentru a-l ajuta pe presedintele-ales Donald Trump sa ajunga la Casa Alba, dar si pentru a submina increderea in sistemul electoral american, scrie Washington Post.

Citand oficiali americani apropiati anchetei, cotidianul afirma ca agentiile de informatii au identificat persoane cu legaturi cu Guvernul rus care au oferit WikiLeaks mii de e-mailuri furate de pe calculatoarele Comitetului National Democrat si de pe alte computere, inclusiv de pe cel al presedintelui campaniei electorale a lui Hillary Clinton.

Oficialii au descris acesti indivizi drept persoane cunoscute comunitatii de informatii si care faceau parte dintr-o operatiune rusa mai ampla ce viza sa il ajute pe Trump si sa reduca sansele lui Clinton de a castiga alegerile.

"Este evaluarea comunitatii de informatii ca obiectivul Rusiei a fost sa favorizeze un candidat in fata altuia, sa ajute la alegerea lui Trump", a spus un inalt oficial american. "Aceasta este opinia de consens", a adaugat el, potrivit Reuters.

Oficialii citati sub acoperirea anonimatului au avut acces la o prezentare secreta a CIA oferita saptamana trecuta senatorilor americani in spatele usilor inchise.

CIA a invocat numeroase dovezi din surse multiple. Potrivit agentiei de informatii, este "destul de clar" ca victoria lui Trump a fost obiectivul Rusiei.

Prezentarea CIA nu reprezinta o evaluare oficiala a tuturor celor 17 agentii americane de informatii, noteaza Washington Post. Un inalt oficial american a explicat ca exista dezacorduri minore intre unii reprezentanti ai serviciilor de informatii, pentru ca unele intrebari nu au primit inca raspuns.

Astfel, agentiile de informatii nu au dovezi clare ca ordinele ca e-mailurile obtinute de hackeri sa fie transmise WikiLeaks au venit de la Kremlin. Astfel, actorii implicati nu sunt angajati guvernamentali, ci se afla cu o treapta mai jos, a spus un oficial american pentru Washington Post.

In luna octombrie, Guvernul american a acuzat oficial Rusia pentru o campanie de atacuri informatice impotriva Partidului Democrat, inainte de alegerile prezidentiale din 8 noiembrie.

Presedintele Barack Obama a declarat ca l-a avertizat pe presedintele rus Vladimir Putin in legatura cu consecintele acestor atacuri. Insa oficialii rusi au negat toate acuzatiile de interferenta in alegerile americane.

Un purtator de cuvant al CIA a spus ca agentia nu comenteaza informatiile.

Trump a spus ca el nu este convins ca Rusia se afla in spatele atacurilor. Echipa sa de tranzitie a dat publicitatii vineri un comunicat privind "supozitiile de interferenta in alegerile americane", insa nu a abordat direct subiectul.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat anterior, intr-un interviu de televiziune, ca Guvernul rus nu a fost sursa e-mailurilor.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#raport CIA Trump, #Rusia alegeri SUA , #candidat prezidentiale SUA