Sacrul si profanul: Papa Francisc si Donald Trump, doua cai complet diferite de a castiga popularitatea

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 16:23
2801 citiri
Sacrul si profanul: Papa Francisc si Donald Trump, doua cai complet diferite de a castiga popularitatea
Foto: Facebook/Donald Trump

Atat Donald Trump, care se vrea candidat republican la prezidentialele din SUA, cat si papa Francisc sunt doua nume cunoscute tuturor. Ambii se bucura de popularitate, desi fiecare a ajuns la ea pe alta cale.

Clasa politica americana ar avea nevoie de o cura de detoxifiere, mai ales de cand Donald Trump a intrat in cursa pentru Casa Alba, afirma Newsweek, intr-un articol preluat de Rawstory. Si ce antidot mai bun decat papa Francisc ar putea exista?

Suveranul pontif, care saptamana aceasta face prima vizita in SUA, vine parca dintr-o alta lume, lasa sa se inteleaga publicatia. "Umil", acesta este tot ce miliardarul-om de televiziune nu este. In timp ce Trump conduce in sondaje si la categoria "cel mai popular" candidat republican si la cea "cel mai putin popular" candidat republican, papa reuseste sa se faca placut de mai toate categoriile.

De ce crede Donald Trump ca o sa castige alegerile americane

Papa a reusit sa schimbe radical mesajul Vaticanului in doar putin peste doi ani, bucurandu-se, in SUA, atat de votul de incredere al democratilor, cat si al republicanilor, arata sondajele. Unul dintre acestea, un sondaj YouGov, a aratat ca 83% dintre votantii catolici au o opinie favorabila la adresa sa.

Un alt sondaj arata ca majoritatea americanilor, 51%, e de parere ca papa duce Biserica Catolica in directia cea buna, in timp ce numai 13% cred contrariul. Din ultima categorie, sunt vizibil mai multi catolici republicani - de trei ori mai numerosi.

Banul, ochiul... lui Trump

Alt subiect, strategie complet diferita: banii, in speta saracia si bogatia. Papa a vorbit adesea despre inegalitate, empatizand cu cei saraci (montand dusuri in piata Vaticanului pentru ca oamenii fara adapost sa se poata spala) si afirmand ca in prezent, in sistemul economic actual, persoana nu se mai afla in centru, acolo fiind "zeul banilor".

In deplin contrast cu aceasta atitudine, Trump a afirmat, in timpul campaniei electorale: "Sunt cu adevarat bogat...". Miliardarul face referire la averea sa ori de cate ori are ocazia, facand un titlu de glorie din asta.

La subiectul imigranti, la care ambii s-au referit - fiind cuprinsi aici atat cei care vin in SUA, cat si cei care ajung in Europa din Siria -, abordarile sunt din nou diametral opuse. Papa e iubit de populatia latino din SUA - 84% dintre catolicii cu aceste origini au o opinie favorabila despre papa, arata un sondaj YouGov.

Trump raspunde la o intrebare socanta: "Cand scapam de musulmani?" (Video)

Cat despre Trump, cel care vrea sa construiasca un "mare, mare zid" la granita sudica si sa faca guvernul mexican sa plateasca pentru acesta, miliardarul nu e deloc popular in randul populatiei americane cu origini in America de Sud, catolici sau nu. 70% au sentimente negative fata de Trump, arata un sondaj recent MSNBC/Telemundo/Marist. 60% merg chiar mai departe, afirmand ca sentimentele sunt "foarte negative" fata de miliardar.

In timpul campaniei electorale, Donald Trump a afirmat ca mexicanii veniti in SUA sunt "infractori" si "violatori".

Ramane de vazut ce atitudine va avea Trump vizavi de papa, mai ales ca seful Vaticanului va ajunge in Washington DC marti si se va adresa Congresului american joi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Donald Trump popularitate, #papa Francisc popularitate, #Donald Trump imigranti, #papa Francisc imigranti, #Trump avere , #candidat prezidentiale SUA