Trump ar ajuta o tara NATO atacata de Putin doar daca a cotizat cat trebuie (Video)

Joi, 21 Iulie 2016, ora 14:05
7894 citiri
Trump ar ajuta o tara NATO atacata de Putin doar daca a cotizat cat trebuie (Video)

Candidatul republican la Casa Alba, Donald Trump, a declarat, miercuri, ca, daca va ajunge presedinte al SUA, nu va pune presiune asupra Turciei sau altor aliati cu regim autoritar in legatura cu epurarea adversarilor politici sau reprimarea libertatilor civile.

"Nu cred ca avem dreptul sa dam lectii", a spus Trump intr-un interviu acordat in timpul Conventiei Partidului Republican. "Priviti ce se intampla in tara noastra. Cum vom putea sa dam noi lectii cand sunt oameni care impusca politisti cu sange rece?", a spus miliardarul.

El a ridicat noi semne de intrebare privind angajamentul sau de a apara automat aliati NATO in cazul in care acestia sunt atacati, spunand ca mai intai va analiza contributia lor la Alianta Nord-Atlantica.

De asemenea, Trump a mai spus ca ii va obliga pe aliati sa imparta costurile cu apararea acoperite timp de decenii de SUA, ca va anula tratate vechi pe care le considera nefavorabile si ca va redefini ce inseamna a fi partener al SUA.

Donald Trump a lansat un avertisment similar in urma cu cateva luni, in care spunea ca, daca aliatii nu platesc mai mult, NATO trebuie sa se rupa.

El a mai precizat miercuri ca restul lumii va invata sa se adapteze la noua sa abordare. "As prefera sa pot sa continui" acordurile existente, a spus Trump, dar numai daca aliatii nu vor mai profita de o perioada de generozitate a Americii, care acum ca nu mai este sustenabila.

Intrebat, de exemplu, despre actiunile amenintatoare ale Rusiei la adresa tarilor baltice, printre cele mai noi state membre ale NATO, Trump a spus ca, daca Rusia le va ataca, atunci el va decide sa le vina in ajutor doar dupa ce va analiza daca aceste natiuni "si-au indeplinit obligatiile fata de noi".

El a recunoscut ca abordarea sa in relatia cu aliatii si adversarii SUA este radical diferita de traditia partidului republican, ai carui candidati, de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, au presat aproape intotdeauna pentru o abordare internationalista in care America este garantul pacii, "natiunea indispensabila".

Reiterand avertismentul sau ca SUA isi vor retrage trupele desfasurate in lume, el a afirmat ca Washingtonul "cheltuieste o avere pe armata si pierde 800 de miliarde de dolari", invocand pierderile din comert ale Americii. "Nu imi suna a lucru inteligent", a subliniat el.

Trump a definit interesele globale ale Americii aproape numai in termeni pur economici. Rolurile Americii de garant al pacii, de sursa de descurajare nucleara in fata unor adversari precum Coreea de Nord sau de sustinatoare a drepturilor omului au fost reduse rapid la chestiuni legate de beneficii economice pentru SUA.

Citeste si avertismentul SUA pentru Turcia, referitor la iesirea din NATO si reactia NATO, dupa epurarile din Turcia.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...