Trump provoaca furia fostilor spioni americani: Spune aceleasi lucruri ca Vladimir Putin

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 17:31
7976 citiri
Trump provoaca furia fostilor spioni americani: Spune aceleasi lucruri ca Vladimir Putin

Donald Trump a provocat - prin dispretul fata de concluziile CIA cu privire la interventia Rusiei in alegerile americane - ingrijorarea si furia fostilor spioni americani, care se tem ca o prapastie fara precedent se formeaza intre viitorul presedinte si o sursa cruciala de informatii.

"Presedintele-ales este singurul american de prim-plan care nu a recunoscut inca (faptul ca) rusii au purtat o vasta campanie secreta impotriva Statelor Unite", a acuzat mercuri, la CNN, un fost director CIA, Michael Hayden.

Casa Alba spune ca Trump stia ca Rusia se implica in alegeri in favoarea sa. Putin ar fi intervenit personal

Fara sa-si ascunda afinitatile cu Vladimir Putin si intentia de a restabili relatii mai cordiale cu Moscova, Donald Trump a respins cu putere concluziile CIA, dezvaluite saptamana trecuta, potrivit carora Rusia a intervenit prin atacuri cibernetice in campania electorala americana cu scopul de a-i favoriza victoria, scrie AFP.

Mesaje sustrase - si publicate picatura cu picatura - din contul fostului director de campanie a rivalei sale Hillary Clinton si de la Partidul Democrat, dupa piratarea acestor doua conturi, au aruncat o lumina prea putin magulitoare asupra culiselor opozantilor miliardarului american in plina campanie.

Donald Trump, care va prelua functia pe 20 ianuarie, a catalogat drept "ridicola" ipoteza unei interventii ruse. Serviciile de informatii "nu stiu daca este Rusia, China sau altcineva; poate fi cineva asezat pe patul lui, undeva. Ei n-au nicio idee", a spus republicanul.

"Dispretuitor si insultator"

Iar echipa sa a lovit si mai puternic in agentia de informatii, precizand ca expertii CIA sunt "cei care au spus ca Saddam Hussein avea arme de distrugere in masa".

Desi nu este un lucru rar ca CIA si Casa Alba sa ajunga la concluzii diferite pe baza acelorasi informatii, este "extraordinar ca presedintele-ales sa-si exprime atat de public diferendele cu conducatorii informatiilor si intr-un mod atat de dispretuitor si insultator", a subliniat alt fost CIA, Henry Crumpton.

Declaratiile lui Donald Trump au provocat reactii pana in interiorul Partidului Republican.

Impotriva presedintelui-ales, senatorul Lindsey Graham a dat asigurari ca el crede ca "rusii au piratat intr-adevar Partidul Democrat". Iar in fata atacurilor lui Donald Trump la adresa CIA, el a luat, pe Twitter, apararea serviciilor de informatii. "Cei care lucreaza pentru serviciile de informatii americane sunt patrioti", a subliniat senatorul.

Respingand concluziile CIA, miliardarul i-a dat de fapt dreptate presedintelui rus Vladimir Putin, un lucru deplans de Michael Hayden.

Moscova neaga ca l-a ajutat pe Trump sa fie ales presedinte: Sunt acuzatii gratuite

"Exact despre aceste fapte, Donald Trump si Vladimir Putin spun acelasi lucru", a subliniat el, dupa care si-a exprimat ingrijorarea fata de impactul asupra tarii al atacurilor publice ale viitorului presedinte.

Alt sef al spionilor americani, Leon Panetta, a preconizat, la fel ca Hayden, ca aceste critici ale lui Donald Trump lasa sa se intrevada un inceput dificil in relatiile acestuia cu CIA.

Fostul director al operatiunilor CIA, in care a lucrat 32 de ani, Jack Devine sustine ca pozitia lui Donald Trump este "inedita". "Dupa mine, este o mare eroare sa dispretuiesti in mod public concluziile (serviciilor de) informatii si prin aceasta intreaga institutie", a declarat el pentru AFP.

"Mi-e teama ca aceasta disputa publica sa nu conduca la o demotivare in interiorul agentiei si ca unii sa plece mai devreme", continua el.

O alta lovitura aplicata serviciilor americane de informatii este faptul ca Donald Trump, care ii va succeda in functie lui Obama, pe 20 ianuarie, apreciaza ca nu are nevoie de o sesiune de informare zilnica acordata presedintelui-ales in perioada de tranzitie.

"O primesc cand am nevoie", a spus el. "Stiti, sunt inteligent, nu am nevoie sa mi se spuna acelasi lucru si aceleasi cuvinte in fiecare zi in urmatorii opt ani", a spus el.

Vizand credibilitatea CIA, asemenea declaratii risca sa complice sarcina lui Michael Pompeo, numit de Donald Trump sa conduca agentia cu sediul la Langley si pe toti agentii ei, apreciaza Henry Crumpton.

"Presedintele este primul client al informatiilor CIA. Daca presedintele nu tine cont de ele, acest lucru risca sa puna la indoiala credibilitatea agentiei in fata serviciilor de informatii straine", spune el.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...