Trump ar fi dezvaluit jurnalistului Bob Woodward informatii despre o noua arma a SUA. "Ce avem noi este incredibil. Nici Putin, nici Xi, nu au auzit vorbindu-se"

Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 11:57
4684 citiri
Trump ar fi dezvaluit jurnalistului Bob Woodward informatii despre o noua arma a SUA. "Ce avem noi este incredibil. Nici Putin, nici Xi, nu au auzit vorbindu-se"
Donald Trump/ Facebook

Presedintele american Donald Trump evoca o noua arma "pe care n-o are nimeni altcineva", in exploziva carte "Rage" a jurnalistului Bob Woodward, potrivit unor fragmente din carte, ceea ce i-a determinat pe expertii in domeniul armamentului nuclear sa-si dea febril cu presupusul, relateaza AFP.

Potrivit unor fragmente din carte, publicate de cotidianul Washington Post (WP), Trump s-a laudat intr-unul dintre cele 18 interviuri, pe care i le-a acordat lui Bob Woodward din decembrie 2019 in iulie 2020, ca detine o noua arma despre care nu au cunostinta nici presedintele rus Vladimir Putin si nici presedintele chinez Xi Jinping.

"Eu am construit un (sistem) nuclear... o arma, am construit un sistem de armament, sisteme de armanent, pe care nu le-a mai avut nimeni in aceasta tara", declara presedintele american, parand sa se repete, potrivit acestor fragmente din carte, declaratii datate la 5 decembrie 2019.

"Avem lucruri pe care nu le-ati mai vazut niciodata, despre care nu ati auzit niciodata vorbindu-se", adauga Trump.

"Avem lucruri despre care (presedintele rus Vladimir) Putin si (chinez) Xi (Jinping) nu au auzit niciodata vorbindu-se. Ce avem noi este incredibil", da el asigurari.

Bob Woodward, care a devenit celebru dupa ce a dezvauit - impreuna cu Carl Bernstein - scandalul Watergate, in anii '70, scrie in carte ca surse neidentificate au confirmat ca armata americana are o "noua arma secreta".

Insa acestea nu i-au spus despre ce fel de tip de arma este vorba si s-au declarat surprinse de faptul ca Trump a vorbit despre ea.

Experti au disecat aceste cateva fraze, pentru a incerca sa ghiceasca despre ce arma vorbeste Donald Trump.

Presedintele american s-a corectat, pentru ca arma nu este, de fapt, nucleara sau pentru ca este nucleara si si-a dat seama prea tarziu?

NOUA RACHETA HIPERSONICA?

Hans Kristensen de la Federation of American Scientists apreciaza, pe Twitter, ca "este vorba de fapt despre focosul nuclear de putere scazuta W76-2, care era dezvoltat atunci si care a fost desfasurat intre timp".

Pentagonul a anuntat la 4 februarie ca a desfasurat, pentru prima oara, aceasta arma nuclara care are o raza exploziva estimata de cinci kilometri - de trei ori mai mica decat bomba de la Hiroshima - la bordul submarinului USS Tennessee, care patrula la Oceanul Atlantic.

Insa, Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute considera ca este vorba despre o noua racheta hipersonica, pe care Statele Unite sunt pe cale sa o dezvolte.

"Modul in care vorbeste Trump in decembrie 2019 seamana cu laudaroseniile sale din martie 2020 despre o racheta << super extra >> care s-a adeverit a fi hipersonica", a scris el pe Twitter.

Intrebat la Fox News, consilierul Casei Albe in domeniul securitatii nationale Robert O'Brien a dat asigurari ca presedintele american nu a vorbit despre o anumita armanucleara.

"Ne aflam in continuare in varful tehnologiei si avem mereu ceva cu care adversarii nostri nu sunt la curent", a declarat el.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver, s-a abtinut sa faca vreun comentariu "despre o carte care nu a fost publicata inca".

#inernational, #Donald Trump, #Bob Woodward, #dezvaluiri, #Pentagon, #arma, #putin , #carti