Trump: UE face tot atat de mult rau ca si China, doar ca este mai mica

Duminica, 01 Iulie 2018, ora 21:01
7117 citiri
Trump: UE face tot atat de mult rau ca si China, doar ca este mai mica

Presedintele american Donald Trump a comparat practicile comerciale ale Uniunii Europene (UE) cu ale Chinei, intr-un interviu difuzat duminica de Fox News, in care a spus ca "Uniunea Europeana face probabil tot atat de mult rau ca China, doar ca ea este mai mica", relateaza AFP.

Europenii "au facut anul trecut un excedent comercial de 151 de miliarde de dolari (...) Iar pe deasupra noi cheltuim o avere la NATO pentru a-i proteja", a continuat el.

"Este teribil ce ne-au facut", a apeciat miliardarul republican.

"Noua ne place tuturor Uniunea Europeana intr-un fel, dar aceste tari ne trateaza foarte rau. Ne trateaza nedrept", a denuntat el.

Locatarul Casei Albe si-a justificat decizia de a impune tuturor partenerilor comerciali ai Statelor Unite taxe vamale la importul de otel si aluminiu.

"Daca nu le aplicam tuturor, atunci ei (tarile producatoare vizate) trec prin tari care nu sunt supuse si tu pierzi mult timp".

Intrebat despre o oportunitate de a face mai degraba front comun cu aliatii Statelor Unite contra Chinei, presedintele american a raspuns negativ.

"Europenii nu ne vor produsele agricole. Cu toata sinceritatea, ei au agricultorii lor, asadar ei vor sa-si protejeze agricultorii. Dar noi nu-i protejam pe ai nostri", a insistat el.

Trump a evocat piata de automobile UE si a aratat cu degetul marcile germane, in timp ce "noi nu ne putem introduce acolo masinile noastre".

Administratia Trump a lansat un studiu in vederea unei eventuale cresteri a taxelor vamale la importurile de automobile.

Donald Trump s-a angajat de mai multe luni intr-o ofensiva in toate directiile, in domeniul comertului, contra Chinei, pe care o acuza de furt de proprietate intelectuala, dar si contra europenilor si canadienilor, care i-au replicat cu masuri de represalii.

Seful statului american a reiterat, in alt subiect de contencios cu Europa, ca societatile europene care fac afaceri cu Iranul vor fi sanctionate.

"Da, bineinteles. Este ceea ce vom face. Absolut", a raspuns el cand a fost intrebat care sunt intentiile Washingtonului in acest dosar.

Trump a anuntat pe 8 mai, cand s-a retras din acordul in dosarul nuclear iranian din 2015, sanctiuni americane vizand Republica islamica, inclusiv cu privire la societati din tari terte care fac comert sau investesc in aceasta tara.

In acest interviu, presedintele Statelor Unite a repetat ca el crede ca Kim Jong Un doreste sa ajunga la un acord nuclear cu americanii. "Eu cred ca ei sunt foarte seriosi in legatura cu acest subiect", a apreciat el.

"Cred ca vor sa o faca. Avem o alchimie foarte buna", a declarat in interviul difuzat duminica de Fox News.

Citeste si:
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, 19 septembrie, că a auzit discuţii între şefii serviciului Român de Informaţii şi procurori asupra cărora cei de la SRI...
Sursa: NEWS.RO