Trump le-a interzis reporterilor Reuters, AP, Bloomberg si LA Times sa participe la dineul cu Kim Jong-un

Joi, 28 Februarie 2019, ora 07:56
5333 citiri
Trump le-a interzis reporterilor Reuters, AP, Bloomberg si LA Times sa participe la dineul cu Kim Jong-un
Foto: Facebook/President Donald J. Trump

Casa Alba a interzis prezenta reporterilor de la Reuters, Associated Press, Bloomberg si Los Angeles Times pentru a relata despre dineul oficial, de la Hanoi, al presedintelui Donald Trump cu liderul Kim Jong-un, dupa ce doi dintre acestia au adresat intrebari presedintelui american in timpul primei interactiuni a acestuia cu liderul nord coreean.

Cei patru reporteri fac parte din grupul de ziaristi acreditati pe langa Casa Alba, care acopera toate deplasarile presedintelui american, informeaza Reuters si dpa.

In mod obisnuit, acesti reporteri "isi striga" intrebarile liderilor, iar miercuri l-au intrebat pe presedintele SUA despre summit si despre audierea publica din Congres a fostului avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, in doua ocazii in care erau permise scurte declaratii de presa.

Prezenta celor patru reporteri la cina celor doi inalti oficiali a fost ulterior exclusa, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders, invocand "sensibilitati", informeaza Washington Post.

De ce s-a suparat Trump pe presa

Ziaristii au fost prezenti la prima intrevedere dintre Trump si Kim, cand acestia si-au dat mana. In cadrul acestei scurte intalniri, in timp ce camerele filmau, corespondentul Reuters Jeff Mason l-a intrebat pe Trump care sunt asteptarile sale de la acest summit si daca a dat inapoi de la solicitarea sa referitoare la denuclearizarea Coreei de Nord. Trump a raspuns "Nu" la a doua intrebare si a dat un raspuns mai lung la prima.

Reporterul Associated Press Jonathan Lemire l-a intrebat apoi pe Trump daca se asteapta sa puna capat razboiului coreean, la care acesta a raspuns ca "vom vedea".

Reporterii au fost apoi escortati afara din incapere. La scurt timp dupa aceea, au fost adusi inapoi pentru a asculta dialogul asezat dintre cei doi lideri.

La incheierea acestei oportunitati de presa, Lemire l-a intrebat pe presedintele american daca are vreo reactie la audierea lui Michael Cohen, care urma sa aiba loc mai tarziu in cursul zilei de miercuri. Deoarece extrase din comentariile pregatite de fostul sau avocat erau deja publice, Donald Trump l-a privit incruntat si a clatinat din cap.

Reuters aminteste ca printre calificativele adresate de Cohen lui Donald Trump se numara cele de rasist, escroc si trisor.

Dupa aceasta a doua interactiune, reporterii au revenit in spatiul lor de lucru, urmati de Sanders, care si-a exprimat preocuparea in legatura cu intrebarile adresate presedintelui si i-a anuntat ca a treia oportunitate de presa va fi limitata la fotografi.

Reporterii au protestat fata de aceasta decizie si au convins-o pe purtatoarea de cuvant sa accepte un reporter din partea presei scrise si un reporter de radio pe langa jurnalistii de televiziune. Cei patru reporteri, Mason, Lemire, Justin Sink de la Bloomberg News si Eli Stokols de la Los Angeles Times, au fost exclusi.

Casa Alba invoca sensibilitati

Intr-un comunicat de presa, Sanders a precizat ca "din cauza naturii sensibile a reuniunilor, prezenta media la dineu a fost limitata la un grup mai mic, dar care asigura reprezentarea fotografilor, jurnalistilor TV, radio si ai presei scrise".

"Continuam sa negociem aspecte ale acestui summit istoric si vom lucra intotdeauna pentru a ne asigura ca media din SUA au cat mai mult acces posibil", se arata in comunicatul Casei Albe.

Agentia Reuters s-a declarat "profund tulburata" de excluderea corespondentului sau si a celor trei reporteri de la dineul oficial. "Credem ca este esential ca Guvernul sa permita accesul si posibilitatea de a pune intrebari oficialilor si de a le cere socoteala", se arata intr-un comunicat Reuters.

La randul sau, Associated Press a declarat ca se opune eforturilor Casei Albe de a restrictiona accesul la presedinte. "Este extrem de important ca orice presedinte sa sustina standardele americane ale libertatii presei nu doar acasa, ci mai ales cand este in strainatate", a declarat purtatoarea de cuvant a AP, Lauren Easton.

Editorul executiv al Los Angeles Times, Norman Pearlstine, a calificat excluderea reporterilor ca pe "un alt exemplu trist" al "esecului Casei Albe de a respecta dreptul publicului american de a vedea si de a fi informat despre activitatile presedintelui Trump".

Citeste si Summit nuclear in Vietnam: Trump s-a intalnit cu Kim Jong-un (Video)

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Trump interzis acces reporteri, #interzis acces reporteri dineu , #Coreea de Nord