Trump ameninta General Motors cu represalii, dupa ce compania a anuntat disponibilizari in SUA

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 09:38
4446 citiri
Trump ameninta General Motors cu represalii, dupa ce compania a anuntat disponibilizari in SUA
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele american Donald Trump a avertizat, marti, ca va taia subventiile acordate General Motors, dupa ce cel mai mare producator auto din Statele Unite a anuntat ca va opri productia a cinci fabrici din America de Nord si va desfiinta aproape 15.000 de locuri de munca.

"Statele Unite au salvat General Motors si asta este multumirea pe care o primim! Ne gandim acum sa taiem toate subventiile acordate General Motors...inclusiv pentru automobilele electrice", a scris Trump pe Twitter.

Presedintele a facut din locurile de munca din industria auto o prioritate a primilor sai doi ani de mandat si a atacat deseori producatorii auto, pe Twitter, pentru ca nu fac destul pentru cresterea numarului de locuri de munca.

Vehiculele electrice ale GM sunt eligibile pentru un credit fiscal de 7.500 de dolari, potrivit legislatiei federale, dar nu este clar cum ar putea administratia Trump sa restrictioneze creditele respective, sau daca Trump are in vedere si alte subventii.

Actiunile GM au scazut in urma afirmatiilor lui Trump, inregistrand un declin de 2,6% la sfarsitul tranzactiilor, potrivit Reuters.

Grupul GM a afirmat intr-un comunicat ca "este dedicat mentinerii unei productii puternice" in Statele Unite, dupa ce a investit 22 de miliarde de dolari in SUA, incepand din 2009, si ca va crea locuri de munca pe segmentul vehiculelor electrice si autonome.

Restructurarea fortei de munca "va pozitiona compania pentru un succes pe termen lung si mentinerea si dezvoltarea locurilor de munca americane", a aratat GM, adaugand ca multi dintre muncitorii de la fabricile afectate vor putea sa se transfere la alte fabrici ale GM.

Directorul general al GM, Mary Barra, a vorbit cu Trump weekendul trecut, pentru a discuta despre restructurare, si a fost luni la Casa Alba pentru a se intalni cu consilierul economic Larry Kudlow.

Kudlow a declarat marti ca administratia a ajutat GM cu standarde pentru eficienta carburantilor si alte reglementari.

"Am facut asta pentru a va ajuta si cred ca dezamagirea sa (a presedintelui - n.red.) este ca pare ca i-ar fi intors spatele", a spus Kudlow.

Trump a mai criticat GM pentru ca nu inchide fabrici din Mexic sau China.

"General Motors a facut un pariu mare pe China, in urma cu mai multi ani, cand a construit fabrici acolo (si in Mexic) - nu cred ca acel pariu a dat rezultate. Sunt aici pentru a proteja muncitorii americani", a scris Trump pe Twitter.

GM construieste in China un singur model de vehicul pe care il exporta in Statele Unite - Buick Envision - si a vandut circa 22.000 de unitati, in primele noua luni ale anului.

In acelasi interval, grupul a vandut circa 2,7 milioane de vehicule in China, aproape toate fabricate in aceasta tara.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat marti ca presedintele analizeaza optiuni.

"Presedintele vrea ca producatorii americani sa construiasca automobile aici, in America, nu sa le fabrice in strainatate, si spera ca GM va continua sa o faca aici", a spus aceasta.

GM a cerut Congresului, alaturi de Tesla, sa ridice actualul plafon pentru vehiculele electrice eligibile pentru credite fiscale, dar este improbabil ca Congresul sa ia vreo masura inainte de 2019.

Potrivit legislatiei actuale, in momentul in care un producator vinde 200.000 de vehicule electrice, creditele fiscale sunt eliminate treptat, incepand cu trimestrul urmator. GM anticipeaza ca va atinge pragul de 200.000 de vehicule electrice vandute pana la sfarsitul acestui an, iar Tesla a atins pragul respectiv in iulie.

GM a anuntat, luni, ca va opri productia la una dintre fabricile canadiene si la patru fabrici din Statele Unite, intre care la fabrica de asamblare Hamtramck din Detroit, care construieste modelul Chevrolet Volt. GM va opri productia a sase modele, intre care Volt, si va desfiinta peste 6.500 de locuri de munca.

GM va continua sa construiasca Chevrolet Bolt in Michigan.

Trump a spus, luni, ca este bine ca GM sa caute un nou produs pentru fabrica de asamblare din Ohio, a carei activitate va fi oprita in martie.

GM a explicat ca ia aceste masuri mai ales din cauza scaderii cererii de automobile mici, dar a mentionat si costurile mai mari, provocate de tarifele impuse de SUA pentru importurile de otel si aluminiu.

Grupul a mai anuntat ca la sfarsitul lui 2019 va inchide doua fabrici din afara Americii de Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Donald Trump subventii general motors, #general motors fabrici SUA inchise , #economie