Secolul american al Europei s-a încheiat, iar relațiile transatlantice se află într-o transformare semnificativă.
Conform unei analize realizate de Stephen Collison, jurnalist senior la CNN, două evenimente geopolitice majore care au avut loc miercuri, la Washington, vor marca viitorul acestor relații. În special, comentariile fostului premier suedez Carl Bildt, care a comparat întâlnirea între Donald Trump și Vladimir Putin cu acordul de la Munchen din 1938, sunt deosebit de relevante, arată Digi24.ro.
„Dezghețarea” relațiilor dintre cei doi lideri este comparată cu perioada în care Marea Britanie a permis anexarea regiunii Sudete de către Hitler. „Pentru urechile europene, acest lucru sună a Munchen. Sună ca doi mari lideri care doresc să aibă pace în vremurile noastre, cu privire la o ţară îndepărtată, despre care ştiu puţine lucruri. Se pregătesc să încheie o înţelegere peste capul acelei ţări. O mulţime de europeni ştiu cum s-a terminat acest film special”, a spus Bildt.
Jurnalistul CNN arată că Trump și Putin au discutat despre posibilitatea de a pune capăt războiului din Ucraina și au convenit asupra unor vizite reciproce. De asemenea, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a subliniat necesitatea ca europenii să își asume responsabilitatea pentru securitatea convențională a continentului, în timp ce Trump a insistat asupra ideii că SUA nu ar trebui să mai plătească pentru securitatea europeană. „Avem un mic lucru numit ocean între noi”, a declarat Trump.
Hegseth a continuat să apere politica americană, afirmând că „Statele Unite nu vor mai tolera o relaţie dezechilibrată care încurajează dependenţa”. De asemenea, el a adus în discuție cerința ca membrii NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare, ceea ce evidențiază o abordare mult mai tranșantă față de aliați. „Dacă nu o faceţi, luaţi cursuri de limba rusă sau mergeţi în Noua Zeelandă”, a avertizat Hegseth.
În ceea ce privește Ucraina, Trump a sugerat că „negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina vor începe imediat” după discuțiile sale cu Putin. Însă, în ciuda acestui anunț, Ucraina nu va fi un partener egal în negocierile de pace, iar președintele Trump a afirmat că acest război nu a fost „un război bun în care să intri”. Trump a adăugat că „agenda lui Trump nu se referă la securitatea europeană: el crede că SUA nu ar trebui să plătească pentru securitatea europeană”, punctează Nicholas Dungan, expert în relații internaționale.
Într-o mișcare care ar putea schimba cursul relațiilor internaționale, Trump și Putin se pregătesc pentru un summit în Arabia Saudită, iar liderii europeni au avertizat că „Ucraina şi Europa trebuie să facă parte din orice negocieri”, subliniind importanța unei „pace justă şi durabile în Ucraina” pentru securitatea transatlantică.