Juncker vrajitorul - ce efecte are acordul cu Trump la nivelul UE

Vineri, 27 Iulie 2018, ora 14:27
4118 citiri
Juncker vrajitorul - ce efecte are acordul cu Trump la nivelul UE
Foto: Twitter/@realDonaldTrump

Elogii dar si unele critici se aud la Bruxelles fata de intelegerea dintre presedintele Comisiei Europene si imprevizibilul sef al Casei Albe. Ce prevede intelegerea privind boabele de soia?

Mesajul pe Twitter postat de presedintele Donald Trump dupa intalnirea cu Jean-Claude Juncker a fost binevoitor si bland, spre deosebire de cele care au urmat dupa reuniunile G7 si NATO.

Si la cateva ore dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a parasit Casa Alba presedintele american a elogiat intelegerea la care cei doi au ajuns dupa o indelungata discutie, menita sa impiedice un razboi comercial transatlantic.

"Reprezentanti ai UE mi-au dat asigurari ca vor cumpara de indata boabe de soia de la grozavii nostri fermieri. In plus, vor cumpara cantitati mari de gaz lichefiat", a scris Trump pe Twitter.

Intr-un al doilea mesaj, Trump a scris ca e minunat ca se intelege din nou cu UE.

Aceasta constituie o intoarcere cu 180 de grade. Cu doar cateva zile inainte, presedintele imprevizibil a calificat taxele vamale drept parghia "cea mai mare" pentru politicile comerciale. Acum se urmareste ca bunurile industriale in afara automobilelor sa fie scutite integral de taxe vamale. Acelasi deziderat este valabil, potrivit insarcinatului american pentru Comert, si in cazul produselor agricole.

Eurodeputatul Markus Ferber, membru al Uniunii Crestin Sociale din Bavaria, crede ca Jean-Claude Juncker a reusit sa initieze o schimbare a atitudinii presedintelui Trump, fiindca acesta a invatat din experientele trecute.

"Acesta este succesul lui Jean-Claude Juncker si al UE. Presiunile au avut asupra lui Trump un efect de educare. E bine ca se ajunge la concluzia ca si SUA nu pot fi puternice decat impreuna cu partenerii."

Citeste si Interesul vizitei lui Juncker la Washington

Boabele de soia - cheia compromisului

Presedintele Trump prezinta acasa drept un succes personal faptul ca va vinde boabe de soia si gaz lichefiat. UE ii tolereaza triumfalismul, desi efectele economice ale acestor promisiuni vor fi marunte, a declarat joi la postul de public de radio Deutschlandfunk economistul Peter Bofinger.

UE importa aproape tot necesarul de boabe de soia pentru nutreturi din Brazilia si SUA. Dupa taxele vamale introduse de Trump impotriva Chinei, conducerea de la Beijing a micsorat drastic importurile de soia din SUA. Brazilia va livra pe viitor Chinei, iar ce nu mai poate livra Brazilia tarilor UE vor livra fermierii americani.

In fapt, fluxurile comerciale vor fi reorientate, dar nu se va vinde nicio boaba de soia in plus. "Importuri mai mari de soia din SUA exista deja astazi", a declarat in context eurodeputatul ecologist german Reinhard Butikofer.

Functionari ai UE au confirmat ca americanii au facut mari presiuni ca boabele de soia sa fie incluse in intelegere. Dar ei au confirmat, de asemenea, ca Juncker nu poate face referitor la aceasta problema decat promisiuni foarte vagi. La urma-urmei nu Comisia Europeana cumpara boabele de soia. O fac producatorii de nutreturi si importatorii de cereale in regie proprie.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Martin Winterstein, a declarat la Bruxelles ca, desi boabele de soia americane sunt in proportie covarsitoare manipulate genetic, securitatea alimentara in UE nu va fi afectata.

Afacerile cu gaz vor fi extinse

Aceeasi intelegere se refera si la gazul lichefiat pe care Trump vrea neaparat sa-l vanda in Europa. Deja cu doi ani in urma UE a elaborat un concept de majorare a importurilor de gaz lichefiat. Dar atat calitativ, cat si ca pret acest gaz nu poate tine pasul cu gazul din Rusia, livrat prin conducte.

Donald Trump a citat in declaratia sa sustinuta in fata presei si propozitii care fac de multa vreme parte din repertoriul UE. "Gazul lichefiat va ajuta UE sa-si diversifice sursele de aprovizionare", a declarat Trump.

Pe piata gazului lichefiat amercianii concureaza, potrivit grupului de lobby "International Gas Union", in principal cu ofertanti ieftini din Africa si Australia, care cer in principiu doar jumatate din pretul solicitat de americani. Gazul lichefiat insumeaza doar 10 la suta din totalul aprovizionarilor cu gaz.

"Trebuie sa ne punem intrebarea ce a oferit cu adevarat partea europeana pentru a evita macar provizoriu taxele vamale pe automobile? Am sentimentul ca nu prea multe si asta e bine", a declarat economista Maria Demertzis pentru DW.

Ea activeaza in cadrul institutului de studii strategice Bruegel din Bruxelles si monitorizeaza politica economica a UE. "In linii mari, consider ca intalnirea a fost un succes al UE", a conchis experta.

TTIP va fi resuscitat

Telul de a desfiinta taxele vamale si barierele comerciale in cazul cat mai multor produse a fost urmarit deja de UE si SUA cu ani in urma, cand s-a negociat amplul acord TTIP.

Inainte ca noua administratie americana sa inghete cu un an si jumatate in urma aceste negocieri, exista dorinta ca taxele vamale sa fie reduse aproape de zero in cazul produselor industriale si al automobilelor.

Potrivit comisarului UE pentru comert, Cecilia Malmstrom, un grup de lucru alcatuit din reprezentanti ai UE si ai SUA va incepe sa renegocieze aceste aspecte.

Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a cerut intr-o prima reactie ca un eventual acord comercial cu SUA sa se bazeze pe "reciprocitate". Franta a declarat inaintea vizitei lui Juncker la Washington ca UE "nu poate negocia cu pistolul la tampla", cu referire la taxele vamale americane pe produse din otel si aluminiu. Despre aceste taxe se va mai vorbi, dar ele continua sa fie in vigoare.

Critici la adresa intelegerii prea vagi

Presedintele Comisiei pentru Comert a Parlamentului European, laburistul german Bernd Lange, considera ca la Washington "au fost rostite vorbe mari, dar rezultatul este foarte firav."

Amenintarile americane privind taxele vamale punitive pentru metale si automobile raman valabile. "Este regretabil si nu constituie o baza solida pentru negocieri concrete", a spus el.

Martin Winterstein a respins din partea Comisiei Europene aceste critici, subliniind: "Faptul ca nu exista taxe suplimentare pentru automobile este un mare succes. Iar faptul ca taxele punitive asupra produselor din otel vor fi reanalizate constituie de asemenea un succes."

Bernd Riegert

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Trump intalnire Juncker efecte , #Europa
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Europa nu va accepta prea usor, poate niciodata, carnea cu hormoni