Oamenii lui Trump sfidează în continuare autoritățile din SUA și refuză să predea documentele cerute de Arhivele Naționale

Duminica, 02 Octombrie 2022, ora 21:38
2828 citiri
Oamenii lui Trump sfidează în continuare autoritățile din SUA și refuză să predea documentele cerute de Arhivele Naționale
Fostul președinte SUA Donald Trump este acuza că a păstrat numeroase documente secrete FOTO Hepta

Unii membri ai fostei administraţii a lui Donald Trump nu au predat nici până în ziua de azi documentele care în mod legal sunt proprietatea statului, conform unei scrisori trimisă de Arhivele Naționale din SUA adresată Congresului și citată de AFP.

Scrisoarea este semnată de arhivista-şef interimară Debra Steidel Wall şi este adresată parlamentarei democrate Carolyn Maloney, care conduce o comisie parlamentară de anchetă.

Scrisoarea, datată 30 septembrie, nu precizează numele membrilor Casei Albe implicaţi, însă afirmă cu unii dintre ei au folosit conturi private de mesagerie electronică în cadrul activităţilor lor oficiale, fără a transmite aceste mesaje Arhivelor Naţionale, după cum cere legislaţia americană.

Debra Steidel Wall afirmă în această scrisoare că Arhivele Naţionale - care sunt însărcinate cu păstrarea documentelor oficiale guvernamentale - se vor concentra împreună cu Departamentul de Justiţie aspra unei potenţiale acţiuni judiciare pentru a recupera documentele.

Scrisoarea arhivistei-şef a fost trimisă ca răspuns la o cerere formulată de Carolyn Maloney, ce solicita informaţii despre cele mai recente evoluţii în dosarul asupra cutiilor întregi de documente luate de Donald Trump la plecarea lui de la Casa Albă.

O lege din 1978 obligă toţi preşedinţii americani să predea Arhivelor Naţionale toate e-mailurile şi scrisorile lor, precum şi alte documente de lucru.

În ianuarie, Donald Trump a predat Arhivelor Naţionale 15 cutii cu documente. După ce le-a examinat, poliţia federală a estimat că fostul preşedinte păstra probabil altele la Mar-a-Lago, luxoasa sa reşedinţă din Florida. Agenţi ai FBI s-au deplasat pentru prima dată în iunie la reşedinţa lui Trump, unde s-au convins că nu au fost predate toate documentele.

Pe 8 august, ei au întreprins o percheziţie spectaculoasă la Mar-a-Lago, în baza unui mandat pentru "reţinere de documente clasificate" şi "obstrucţionare a unei anchete federale", şi au confiscat alte circa 30 de cutii cu documente.

Donald Trump se declară "persecutat" politic şi susţine că miile de documente confiscate sunt unele personale şi au fost declasificate.

Citește și:
O nouă înfrângere pentru Donald Trump. Decizia judecătorilor din SUA
O nouă înfrângere pentru Donald Trump. Decizia judecătorilor din SUA
O curte de apel din Statele Unite i-a adus o nouă înfrângere lui Donald Trump joi, anulând o hotărâre anterioară a unei instanţei care numise un expert independent pentru a examina...
Mike Pence îi cere lui Donald Trump să își ceară scuze după masa luată cu un naționalist antisemit care neagă Holocaustul
Mike Pence îi cere lui Donald Trump să își ceară scuze după masa luată cu un naționalist antisemit care neagă Holocaustul
Fostul vicepreședinte american Mike Pence l-a criticat pe fostul președinte american Donald Trump pentru că a luat masa cu un naționalist alb care neagă Holocaustul și cu rapperul Kanye West,...