Democratii vor sa desfiinteze Colegiul Electoral, dupa ce Trump a iesit presedinte cu mai putine voturi decat Clinton

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 07:35
7163 citiri
Democratii vor sa desfiinteze Colegiul Electoral, dupa ce Trump a iesit presedinte cu mai putine voturi decat Clinton

Un senator democrat american a depus marti un proiect de lege care prevede desfiintarea Colegiului Electoral prevazut de Constitutie, argumentand ca Donald Trump a fost ales presedinte in pofida faptului ca a obtinut mai putine voturi decat Hillary Clinton.

"Acesta este singurul mandat din tara in care poti obtine mai multe voturi si pierde, cu toate acestea, presedintia", a declarat Barbara Boxer, senator din California, relateaza AFP.

"Colegiul Electoral este un sistem depasit si antidemocratic care nu ne reflecta societatea moderna. El trebuie sa fie schimbat imediat. Toti americanii trebuie sa aiba garantia ca voturile lor conteaza", a subliniat ea.

De fapt, americanii au ales pe 8 noiembrie, stat cu stat, 538 de mari electori.

In 48 dintre cele 50 de state americane, este suficient ca un candidat sa obtina cu un singur vot mai mult decat adversarul sau pentru a primi toti marii electori aflati in joc in statul respectiv, ceea ce distruge proportionalitatea rezultatelor.

Prin acest joc de puzzle, Donald Trump a obtinut cel putin 290 de mari electori, in timp ce Hillary Clinton a obtinut 232.

Insa democrata a obtinut, in total, cu aproape un milion de sufragii mai mult decat republicanul, deoarece, spre exemplu, in California, scorul mare de la urne - 61% din voturile exprimate - nu i-au adus niciun alt mare elector in plus decat daca ar fi obtinut 51% din voturi.

In 2000, democratul Al Gore a castigat la randul sau votul popular, insa a pierdut alegerile in fata lui George W. Bush.

Victoria lui Donald Trump a relansat, astfel, critici vechi fata de acest sistem, prin care se cere instaurarea votului universal direct in alegerile prezidentiale din Statele Unite.

Peste 4,3 milioane de persoane au semnat o petitie, pe site-ul change.org, prin care le cer celor 538 de mari electori sa o aleaga pe Hillary Clinton - pe 19 decembrie -, cand voturile lor vor fi numarate in mod oficial.

Insa marii electori din 26 de state sunt obligati, prin lege, sa respecte verdictul urnelor, potrivit Arhivelor Nationale, si este extrem de rar ca ceilalti mari electori "sa nu se supuna".

Sute de amendamente constitutionale au fost propuse de decenii, insa fara vreun rezultat.

Amendarea Constitutiei necesita acordul a doua treimi din voturile Congresului si ratificarea din partea a trei sferturi din state.

Cel de al 45-lea presedinte american a criticat el insusi sistemul Colegiului Electoral in 2012, cand l-a catalogat drept o "catastrofa".

Insa Trump si-a schimbat parerea marti.

Presedintele-ales a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca acest "Colegiu Electoral este de fapt genial, deoarece pune in joc toate statele, inclusiv pe cele mai mici. Campaniile sunt foarte diferite!".

Citeste si:
Avocatul lui Donald Trump, eliberat din închisoare după 3 ani. Care au fost capetele de acuzare pentru care a fost condamnat
Avocatul lui Donald Trump, eliberat din închisoare după 3 ani. Care au fost capetele de acuzare pentru care a fost condamnat
Fostul avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, a fost eliberat după ce a făcut trei ani de închisoare pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a fostului preşedinte,...
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...