Donald Trump s-a intors. Ii sufla in ceafa lui Hillary. De ce?

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 10:22
9814 citiri
Donald Trump s-a intors. Ii sufla in ceafa lui Hillary. De ce?

Hillary Clinton n-a castigat inca alegerile.

Desi dupa o saptamana dezastru pentru Donald Trump care a avut ca efect distantarea majora a candidatului democrat fata de cel republican (89,2% fata de 10,2% sanse de castig pentru Clinton, in data de 14 august), acum, situatia s-a schimbat.

Sansele de a castiga alegerile reprezinta un calcul statistic realizat printr-un algoritm care analizeaza toate sondajele de opinie care se desfasoara atat la nivel national, cat si la nivel statal. Pentru a fi proiectat invingator, un candidat ar trebui sa atinga un nivel de peste 90 de procente sanse de castig. Algoritmul si prelucrarea datelor e facuta de Nate Silver pe site-ul fivethirtyeight.com.

Intr-un sondaj din 3 septembrie, Donald Trump avea 3 puncte in fata lui Hillary Clinton (cifrele sunt in marja de eroare).

Ce s-a intamplat in doar cateva saptamani astfel incat sansele candidatului democrat au scazut la 60%, iar cele ale republicanului au crescut 40%?

In linii mari, Donald Trump s-a calmat si a lasat sustinatorii partidului sa se apropie din nou de el, aproband un discurs de dreapta, dar mai moderat, iar Hillary Clinton nu a reusit sa-i inspire pe alegatori.

In sistemul de valori democrate, doamna Clinton chiar are o problema cu faptul ca a purtat corespondenta oficiala de pe e-mailul privat. E chiar o drama ca nu poate fi convingatoare cand neaga ca a sters 30.000 de mesaje oficiale dintre care unele aveau legatura cu criza din Benghazi, Libia, atunci cand ambasadorul american a fost ucis de teroristi.

Din pacate, Hillary Clinton e un candidat mediocru. Are foarte multe de explicat si, de multe ori, se afla in defensiva. Pentru a castiga o astfel de confruntare, trebuie sa ataci mereu, dar pentru asta ai nevoie de atitudine si argumente.

Barack Obama a invins pe valul de simpatie pornit de la posibilitatea ca poate fi primul presedinte de culoare intr-o democratie in care exista un trecut si un prezent violent in ce priveste confruntarea rasiala.

Obama a reusit sa foloseasca acest atu, l-a transformat intr-un puternic mesaj politic in care propunea o noua America. A reusit mai mult sau mai putin, dar a castigat.

Hillary, desi reprezinta idealul, punctul culminant in ce priveste castigarea de catre o femeie a accesului total la sistemul de putere, nu reuseste sa transforme acest atu intr-un argument zdrobitor in confruntarea cu Donald Trump.

Intr-un fel, alegatorii se vad in fata posibilitatii de a alege raul cel mai mic, iar o astfel de realitate il poate ajuta pe republican.

Doi, trei pasi gresiti din partea lui Hillary, un ajutor discret de la Putin pentru "prietenul portocaliu", iar situatia se poate schimba dramatic pentru tot ce inseamna echilibru democratic in lumea civilizata.

Candidatul democrat reprezinta o alegere conjuncturala, dar nu se poate spune ca e labil, superficial, lacom sau iresponsabil. Donald Trump a dovedit din plin ca duce cu el "calitatile" enumerate mai sus.

Chiar daca SUA sunt o democratie consolidata, chiar daca societatea americana a trecut prin provocari mult mai mari, pozitia presedintelui e una influenta si poate fragiliza mesajul SUA si diminua influenta americana in lume.

Dar pentru ca Trump are astazi sansa de a castiga alegerile, vina nu apartine Partidului Democrat, ci marelui partid republican care e bantuit de ani buni de demoni. Incapacitatea de a crea un mesaj coerent, starea permanenta de conflict din Congres si Senat, hartuirea permanenta a presedintelui democrat in functie, lipsa de proiecte comune l-au adus pe proprietarul Miss Universe in aceasta postura de salvator al unei organizatii in deriva.

Sa nu uitam ca Donald Trump a invins in alegerile preliminare 14 candidati republicani. Deci criza e in interiorul partidului si nu in afara lui. Sa speram ca aceasta criza nu va intoarce lumea pe dos.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Clinton Trump sondaje, #Clinton sanse alegeri SUA , #Hillary Clinton