Primul an de mandat al lui Trump: arestarile pe granita cu Mexicul au atins un minim istoric

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 08:18
5663 citiri
Primul an de mandat al lui Trump: arestarile pe granita cu Mexicul au atins un minim istoric
Foto: Facebook/ President Donald J. Trump

Numarul mexicanilor retinuti in timp ce incercau sa treaca granita in Statele Unite a scazut puternic in anul 2017. In timp ce unii afirma ca scaderea se datoreaza faptului ca presedintele Trump a imbunatatit controlul granitelor, altii sunt de parere ca nu are absolut nici o legatura cu Trump si ca pur si simplu economia Mexicului s-a imbunatatit, iar cei care vor sa migreze sunt tot mai putini.

Conform statisticilor publicate marti de Department of Homeland Security (institutia echivalenta ministerului de interne), numarul persoanelor prinse in timp ce incercau sa treaca fraudulos granita din Mexic in Statele Unite a fost cel mai mic in ultimii 45 de ani. Astfel, agentii care pazesc granitele SUA au facut 310.531 de arestari, cu 24% mai putine decat in 2016, informeaza The Washington Post.

Totodata, numarul de straini arestati pentru ca locuiesc ilegal in America a crescut in timpul primului an de mandat al lui Trump, ajungand la 110.568, cu 42% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

"Anul cu cel mai mic numar de persoane care au incercat sa treaca granita ilegal, dintre ultimii 45 de ani? Asta nu e o coincidenta. E rezultatul faptului ca acest presedinte (Donald Trump, n.r.) face ce trebuie si ii lasa pe graniceri sa-si faca treaba", a declarat Tom Homan, directorul interimar al politiei pentru vama si imigrari, citat de Washington Post.

O tendinta mai veche

Specialistii pun scaderea pe seama retoricii si politicii dure anti-imigratie a lui Trump, inclusiv pe seama faptului ca se promoveaza excesiv arestarile imigrantilor care locuiesc ilegal in Statele Unite.

"Cred ca printre cei care ar vrea sa vina aici s-a creat sentimentul ca Statele Unite nu mai sunt atat de ospitaliere", spune Michelle Mittelstadt, de la think thankul Migration Policy Institute.

Dar ea mai afirma si ca cifrele sunt de fapt efectele unui fenomen ceva mai complex, care a inceput cu mult timp inainte de mandatul de presedinte al lui Trump. E vorba de cresterea economica a Mexicului si de mult mai multele oportunitati socio-economice pe care le au acum mexicanii in tara lor, care au diminuat din necesitatea lor de a-si cauta de munca peste granita.

Scaderea numarului de persoane care trec granita continua, de fapt, o tendinta inceputa in vremea lui Obama si care marcheaza o scadere dramatica din anul 2.000, cand mai mult de 1,6 milioane de oameni au fost retinuti pe granita de sud-vest.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Donald Trump zid imigranti Mexic, #Donald Trump zidul mexican , #imigranti