Trump primeste din nou refugiati in SUA, dar nu chiar pe oricine: Ii exclude pe cei din 11 tari de "mare risc"

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 17:56
4089 citiri
Trump primeste din nou refugiati in SUA, dar nu chiar pe oricine: Ii exclude pe cei din 11 tari de "mare risc"

Statele Unite vor acepta din nou refugiati, dupa patru luni in care a fost in vigoare controversata masura de inchidere a granitelor pentru acesti oameni. Cu toate acestea, nici acum portile nu sunt deschise total, fiind exceptati cei care provin din "11 tari de mare risc", cu populatie majoritar musulmana.

Aceata interdictie temporara a facut obiectul unei indelungate saga judiciare, de la proclamarea ei de catre Donald Trump, inca de la instalarea sa la Casa Alba, in ianuarie, printr-un decret care provoaca in continuare polemica.

Curtea Suprema a permis, in iunie, punerea - partiala - in aplicare a decretului, ceea ce ar urma sa le lase timp conducatorilor serviciilor americane de imigratie sa revizuiasca procedurile si metodele de verificare a antecedentelor calatorilor.

Aceasta trecere in revista "ne-a facut natiunea mai sigura", se arata intr-un nou decret semnat marti de catre Donald Trump care relanseaza sistemul de primire a unor refugiati.

Refugiatii vor fi supusi de-acum unor verificari "consolidate", printr-o studiere mai aprofundata a prezentei lor pe retele de socializare si a istoricul conexiunilor lor, a explicat Jennifer Higgins, o membra a conducerii departamentului insarcinat cu refugiatii in cadrul serviciilor americane de imigratie.

Noul decret este insotit de o reducere mare a numarului refugiatilor primiti in Statele Unite anul viitor.

Presedintele democrat Barack Obama a stabilit limita la 110.000 refugiati in anul fiscal 2017, care s-a incheiat pe 30 septembrie.

Inca de cand a venit la Casa Alba, Donald Trump a scazut acest plafon la 53.000 si a incercat sa suspende programul. In 2018, republicanul a scazut acest numar la 45.000.

Oficiali din cadrul Administratiei Trump au refuzat sa enumere cele 11 tari excluse in continuare, insa au trimis la o lista datand din 2015, a Administratiei Obama, care stabilea tarile ai caror cetateni erau vizati de o ancheta mai aprofundata.

Autoritatile au decretat de-acum o noua suspendare - pe o perioada de 90 de zile - vizand cetatenii acestor tari, cu scopul de a revizui procedurile.

Potrivit unor organizatii care se ocupa de refugiati, ar fi vorba despre Egipt, Iran, Irak, Libia, Mali, Coreea de Nord, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria si Yemen.

Toate, cu exceptia Coreei de Nord, sunt tari cu populatie majoritar musulmana si din care proveneau aproape jumatate dintre refugiatii primiti in 2017 - din 53.716 persoane, 22.150 proveneau din Siria, Irak, Iran si Somalia.

Reprezentanti ai Administratiei Trump au precizat insa ca unele cazuri speciale ale unor cetateni din aceste 11 tari pot, cu toate acestea, sa fie studiate, fara sa precizeze insa in circumstante.

Citeste si:
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...