Trump reactioneaza dupa blocarea noului decret impotriva imigratiei si ameninta ca merge la Curtea Suprema: E un abuz de putere

Joi, 16 Martie 2017, ora 10:26
5020 citiri
Trump reactioneaza dupa blocarea noului decret impotriva imigratiei si ameninta ca merge la Curtea Suprema: E un abuz de putere
Foto: Hepta.ro

Presedintele american Donald Trump a denuntat intr-o reuniune publica, la Nashville (sud), blocarea celei de a doua versiuni a decretului impotriva imigratiei de catre magistratul Derrick Watson din Hawaii drept o decizie "eronata", care comite, in opinia sa, "un abuz de putere fara precedent".

Trump a amenintat ca va merge pana la Curtea Suprema, relateaza AFP.

Judecatorul federal a blocat miercuri, pe intregul teritoriu al Statelor Unite, a doua versiune a decretului aniimigratie al lui Trump - o noua infrangere judiciara a presedintelui republican intr-una dintre masurile-far ale presedintiei sale.

Cu doar cateva ore inainte de intrarea in vigoare a noului text, in care s-a renuntat la elementele cele mai contestate din prima versiune, Watson afirma in hotararea sa ca suspendarea temporara a decretului va evita un "prejudiciu ireparabil".

In motivarea deciziei pe care a luat-o, judecatorul se sprijina pe mai multe declaratii ale lui Trump fata de musulmani si conchide ca decretul comporta "probe semnificative si irefutabile de animozitate religioasa".

Decizia sa trimite la declaratii pe care Trump le-a facut in campanie, cand s-a pronuntat in favoarea unei interdictii a intrarii musulmanilor pe teritoriul american.

Textul controversat, care interzicea intrarea in Statele Unite a cetatilor din sase tari musulmane, urma sa intre in vigoare de la miezul noptii de miercuri spre joi (7.00, ora Romaniei).

Alte doua audieri au avut loc miercuri pe ambele coaste ale tarii si au provocat schimburi de replici dure pe tema decretului.

La Greenbelt, un oras din Maryland, in estul Statelor Unite, o coalitie de organizatii pentru apararea libertatilor si refugiatilor, din care face inclusiv puternica American Civil Liberties Union (ACLU), a reafirmat ca decretul ii vizeaza in mod discriminatoriu pe musulmani.

Avocatul Guvernului: Noul decret nu face nicio distinctie intre religii

"In spiritul domnului Trump, pericolul asociat musulmanilor si pericolul asociat refugiatilor sunt unul si acelasi pericol", a denuntat Omar Jadwat, avocatul ACLU.

"Constitutia a permis inca o data franarea decretului scandalos si defaimator" al presedintelui american, si-a exprimat satisfactia ACLU dupa hotararea din Hawaii, impotriva careia Guvernul are posibilitatea sa faca apel.

"Noul decret nu face nicio distinctie intre religii", a insistat Jeffrey Wall, avocatul Guvernului, in audieri, dintre care unele au avut loc prin telefon.

Al doilea decret - de-acum blocat - prevedea inchiderea temporara a frontierelor americane refugiatilor din intreaga lume si suspendarea eliberarii de vize pe o perioada de 90 de zile cetatenilor din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen.

Dispozitivul, care nu mai vizeaza Irakul si nici pe detinatorii de vize si "carti verzi", acordate rezidentilor permanenti, a fost totusi atenuat fata de primul decret, adoptat pe 27 ianuarie.

Acesta a provocat haos pe aeroporturi, indignare in strainatate si numeroase manifestatii in Statele Unite.

Aplicarea lui a fost blocata pe 3 februarie. Aceasta decizie, luata de judecatorul James Robart din Seattle, a fost validata ulterior de o Curte de Apel din San Francisco, pe 9 februarie, ceea ce l-a detrminat pe presedintele republican sa il revizuiasca.

"Decretul are un obiectiv ilegal si contrar Constitutiei"

In ultimele zile, presedintele si principalii sai ministri, Rex Tillerson (Externe), Jeff Sessions (Justitie) si John Kelly (Securitate Interna) au aparat un text "vital" pentru securitatea nationala, in fata unei amenintari a atentatelor care se afla in plina evolutie.

Insa cei care se opun decretului nu au fost convinsi de aceasta urgenta. De la atentatele de la 11 septembrie 2001, atacurile cele mai grave au fost comise fie de americani, fie de cetateni care nu provin din tarile vizate de decret.

Potrivit criticilor textului, noul decret ar fi avut consecinte foarte negative asupra sectoarelor educatiei si afacerilor, mai ales pentru societatile din sectorul noilor tehnologii.

Lyft, Airbnb, Dropbox si alte companii din acest sector au depus marti un memoriu de sustinere a statului Hawaii, un arhipelag cu o importanta populatie de origine straina. Guvernul din Hawaii se afla la originea procedurii care s-a incheiat cu suspendarea acestei celei mai controversate masurii de la inceputul mandatului lui Trump.

"Guvernul Trump poate ca si-a modificat textul discreditat, care interzice intrarea musulmanilor, insa nu si-a schimbat nici spiritul si nici efectele anticonstitutionale", a dat asigurari Xavier Becerra, procurorul general al Californiei, unul dintre cele cinci state contestatare, alaturi de Massachusetts, Oregon, Maryland si statul New York.

Omologul sau de la New York Eric Schneidermann a denuntat un text care are un obiectiv "ilegal si contrar Constitutiei de a discrimina pe baza de origine si origine nationala".

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Donald Trump decret imigranti, #decret imigranti SUA blocat , #imigranti