Doliu national in Iran, dupa uciderea lui Soleimani: Teheranul promite o "razbunare teribila"

Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 09:45
21177 citiri
Doliu national in Iran, dupa uciderea lui Soleimani: Teheranul promite o "razbunare teribila"
Foto: Ali Khamenei / Wikimedia Commons

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat vineri sa "razbune" moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis mai devreme intr-un raid american la Bagdad, si a decretat trei zile de doliu national in tara sa, informeaza AFP si Reuters.

"Martiriul este recompensa pentru munca sa continua in toti acesti ani (...). Cu voia lui Dumnezeu, opera si drumul lui nu se vor opri aici si o razbunare implacabila ii asteapta pe criminalii care si-au murdarit mainile cu sangele lui si cu cel al altor martiri", a subliniat ayatollahul Khamenei, pe contul sau de Twitter, in limba farsi.

Presedintele iranian Hassan Rouhani a declarat ca Iranul si "natiunile libere din regiune" se vor razbuna pe SUA dupa uciderea generalui Soleimani.

"Nu exista nicio indoiala cu privire la faptul ca marea natiune a Iranului si alte natiuni libere isi vor lua revansa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil", a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian.

La randul sau, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a avertizat vineri pe contul sau de Twitter ca uciderea lui Soleimani in raidul american de la Bagdad, la ordinul presedintelui SUA, Donald Trump, este "o escaladare extrem de periculoasa si imprudenta".

"Soleimani a intrat in randurile fratilor nostri martiri, insa razbunarea noastra impotriva Americii va fi teribila", a reactionat, tot pe Twitter, Mohsen Rezai, un fost lider al Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a Republicii Islamice Iran.

Cel putin opt persoane au fost ucise in noaptea de joi spre vineri in timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile dupa atacarea ambasadei americane de catre demonstranti pro-iranieni.

Puternicul general iranian Qassem Soleimani, insarcinat cu afacerile irakiene in cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis in acelasi bombardament.

Seful fortei de elita Quds din Iran a fost ucis intr-un atac al trupelor SUA la ordinul lui Donald Trump

Pentagonul a confirmat ca Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian sa fie ucis.

Trump a facut ce n-au avut curaj nici Bush nici Obama. Care va fi pretul?

Qassem Soleimani, seful Fortei Quds al Garzilor Revolutionare insarcinata cu operatiunile externe ale Iranului, a exercitat, in special incepand din 2018, o influenta cheie in negocierile politice vizand formarea unui guvern in Irak.

Influentul general ucis la varsta de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA si al aliatilor sai.

Soleimani a fost implicat si in razboiul din Siria, in sprijinul lui Bashar al-Assad, fiind considerat responsabil si pentru interventia Rusiei in acest conflict.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...