Unde a greșit Kamala Harris. De ce nu a convins americanii s-o voteze: ”A încercat să joace în campanie ca și când nu ar fi fost la putere”

Joi, 07 Noiembrie 2024, ora 04:01
9433 citiri
Unde a greșit Kamala Harris. De ce nu a convins americanii s-o voteze: ”A încercat să joace în campanie ca și când nu ar fi fost la putere”
Donald Trump și Kamala Harris, în timpul dezbaterii prezidențiale FOTO Hepta

Donald Trump a fost reales miercuri, 6 noiembrie, al 47-lea președinte al SUA, la patru ani după ce a pierdut în fața lui Joe Biden. Trump a câștigat și votul popular, fiind primul republican care reușește acest lucru de la victoria lui George Bush din 2004.

Profesorul Dan Dungaciu, sociolog și analist de politică externă, a analizat pentru Ziare.com greșelile făcute de Kamala Harris în campanie și a vorbit și despre impactul pe care îl are noul mandat pentru Europa, și implicit pentru România.

Înfrângerea vicepreședintei Kamala Harris marchează dublul eșec al Partidului Democrat de a câștiga fotoliul de președinte cu un candidat femeie.

Donald Trump a obținut 277 de voturi din partea colegiilor electorale și a câștigat și votul popular cu peste 71 milioane de voturi, conform CNN. Republicanii au recâştigat de asemenea controlul asupra Senatului SUA, unde au deja asigurată o majoritate de 52 din cele 100 de mandate, democraţii având 42 de mandate conform rezultatelor parţiale.

Ce greșeli a făcut Kamala Harris

Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat la Casa Albă, își anunțase un discurs în campusul Universității Howard din Washington, însă cu câteva ore înainte de terminarea numărătorii voturilor, aceasta a anulat totul. Kamala a obținut 223 ”puncte” din cele 270 necesare. Una dintre greșelile care ar fi condus-o pe aceasta și, implicit pe Partidul Democrat, la un astfel de rezultat a ținut în primul rând de agenda candidatei, dar și de jocurile pentru putere, după cum spun experții în domeniu.

”Aici sunt două probleme. Una ține de agenda doamnei Kamala Harris, a doua ține de personalitatea acesteia. Doamna Kamala Harris a ajuns să fie candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale printr-o lovitură de partid. Democrații au văzut că Joe Biden nu mai poate să câștige, au văzut că are probleme de sănătate. Diferența dintre Biden și Trump este atât de mare, încât Joe Biden nu putea surmonta această diferență. Trump ar fi câștigat singur, așa că el, paradoxal, a învins doi candidați la aceste alegeri, pe Joe Biden și pe Kamala Harris.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Deci, când constată mașinăria de putere că Partidul Democrat că nu mai poate să-l învingă pe Donald Trump, pe Joe Biden îl scot din joc, printr-un abuz de putere în realitate, pentru că Joe Biden și-a câștigat poziția de candidat al Partidului Democrat prin victoria în așa numitele primaries, alegeri preliminare ale Partidului Democrat.

Doamna Kamala Harris a fost printre primii candidați care au plecat din primaries pentru că nu câștiga nimic. Când Partidul Democrat vede că nu câștigă cu Biden, îl aruncă la coș, scopul fiind acela de a o pune pe doamna Kamala Harris în funcție, dar ea la nivel de agendă are practic o mare problemă și anume să-și asume agenda administrației Biden sau nu”, a declarat profesorul Dan Dungaciu, sociolog și analist de politică externă, pentru Ziare.com.

De asemenea, sloganuri de tipul - ”Să întoarcem pagina”, ”Să mergem înainte” - ar fi contribuit și ele la decredibilizarea populației din America, spune expertul. Mai mult, promisiunile acesteia au stârnit indignarea, cei mai mulți fiind interesați de domeniul economic sau de securitatea frontierelor.

”Ea a încercat să joace în campanie ca și când nu ar fi fost la putere și nu a putut să facă asta. Agenda domnului Biden nu a fost una agreată de populația americană, care punea în prim plan problema economică, prețurile mari, inflația și așa mai departe și chestiunea securității frontierelor.

În niciuna din aceste probleme, administrația Biden nu a satisfăcut electoratul american. În al treilea rând, când doamna Kamala Harris a încercat să se plieze pe așteptările populației a trebuit să-și nege practic tot trecutul său politic, pentru că aceasta a fost cel mai stânga congresman (n. r parlamentar) american, mai de stânga chiar și ca domnul Sanders. Ea a avut o agendă radicală.

Tot ce a spus înainte a negat în campania electorală: de la faptul că se opune extragerii de gaze naturale și petrol prin această metodă fracking (n. r. exploatare) până la obligativitatea inclusiv de protecție a asistenței sociale a celor care trec ilegal frontiera. Eu cred că a fost cel mai slab candidat de mulți ani în Statele Unite și asta s-a văzut foarte bine în interviurile directe. A încasat o înfrângere mult mai usturătoare decât o dădeau și cele mai optimiste sondaje de opinie”, a spus profesorul.

Ce înseamnă victoria lui Donald Trump pentru România

Victoria lui Donald Trump e covârșitoare. Noul președinte al Americii este interesat de statele care servesc intereselor de securitate ale SUA.

”Victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA pentru Europa înseamnă un lucru foarte important, chiar dacă pentru Uniunea Europeană situația este mai complicată. Relația dintre administrația americană și Europa va fi în special pe relații bilaterale.

Donald Trump este un președinte american care a pus întrebarea ”De ce cele mai mari ambasade din America trebuie să fie la Berlin și la Paris”.

Lucrul acela era foarte bun în vremea Războiului Rece, dar acum când interesele americane nu sunt în primul rând în Europa, de ce trebuie să ai cele mai mari ambasade în Uniunea Europeană. Acest lucru arată un tip de proiecție americană care nu mai pune în prim plan Uniunea Europeană, ci pune state din Uniunea Europeană în prim plan, care servesc intereselor de securitate ale Statelor Unite. Acele state, teoretic, sunt cele de pe flancul estic”, a explicat analistul politic.

România poate avea și ea un rol foarte important în acest joc, și nu pentru faptul că țara noastră este membru al UE.

”Administrația americană a lui Donald Trump gândește în felul următor, pe relația cu Rusia avem Polonia, România și armata ucraineană, care este una dintre cele mai redutabile armate. Deci acest flanc de securitate este cel mai important și din această perspectivă România ar putea să joace un rol important în viitoarea configurație strategică.

Pentru mulți europeni, victoria lui Trump este un foarte bun pretext pentru a porni sau reporni proiectul european, adică chiar dacă nu era recunoscut acest fapt, venirea lui Trump la Casa Albă este folosit ca un pretext ca Uniunea Europeană să se decupleze de Statele Unite sau proiectul european de autonomie strategică să primească un nou impuls. Deci, într-un mod paradoxal, România va fi prinsă undeva pe la mijloc și aceasta va fi una dintre tensiuni și un mare semn de întrebare.

Așadar va fi interesant să vedem cum va răspunde România unei asemenea provocări, pentru că va fi o problemă reală, iar clasa politică de la București va trebui să dea un răspuns”, a conchis expertul.

Printre promisiunile făcute de Donald Trump americanilor se numără înlăturarea prețurilor ridicate, extinderea producției de energie din SUA, reducerea costurilor locuințelor, reduceri de impozite, eliminarea cartelurilor traficanților de droguri și construirea zidului la frontiera sudică pentru a împiedica migrația. Să nu uităm nici că el s-a angajat să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina „în termen de 24 de ore”. Importantă va fi și poziționarea președintelui în ceea ce privește războiul din Orientul Mijlociu.

”În ceea ce privește relația noii administrării Trump cu Orientul Mijlociu, aici ne putem aștepta la o susținere pe mai departe a Israelului, dată fiind apropierea acestuia de guvernul Netanyahu. Însă nu putem spune în mod clar același lucru și despre suportul pentru toți aliații sau partenerii din Uniunea Europeană, unde va trebui să vedem cum se reconstruiesc relațiile cu liderii celor mai relevante state. Cert este că o America izolată nu va fi câștigătoare în perioada următoare și ma aștept la o deschidere mai mare a lui Trump spre Europa decât cea declarată în campania sa electorala”, a declarat Mihnea Predețeanu, specialist în comunicare, pentru Ziare.com.

Alegeri prezidentiale in SUA
Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
12.11.2024 07:49 - Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris i-au onorat luni, 11 noiembrie, pe veteranii militari americani în prima lor apariție comună de când candidata democraților a pierdut...
CTP vede paralele între prezidențialele din SUA și România: „Simion are în clipa de față prima șansă pentru turul 2”
11.11.2024 14:40 - CTP vede paralele între prezidențialele din SUA și România: „Simion are în clipa de față prima șansă pentru turul 2”
Cristian Tudor Popescu a publicat o analiză mai detaliată a rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA, câștigate de Donald Trump. Publicistul a făcut paralele și cu situația din...
Victoria lui Trump crește riscurile pentru Banca Japoniei. Yenul și-a reluat declinul
08.11.2024 09:22 - Victoria lui Trump crește riscurile pentru Banca Japoniei. Yenul și-a reluat declinul
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA crește riscurile pentru Banca Japoniei, în timp ce yenul și-a reluat declinul, ceea ce ar putea crește presiunea asupra băncii...
Trump și Putin, decizie istorică. Semnalul extrem de important dat de cei doi lideri mondiali
08.11.2024 07:53 - Trump și Putin, decizie istorică. Semnalul extrem de important dat de cei doi lideri mondiali
Președintele rus Vladimir Putin și Donald Trump au semnalat amândoi joi că sunt pregătiți să reia contactul, în urma alegerii republicanului în alegerile prezidențiale americane,...
Trump o numește pe Susie Wiles șefă de cabinet la Casa Albă. „Dură, inteligentă și inovatoare” FOTO
08.11.2024 07:40 - Trump o numește pe Susie Wiles șefă de cabinet la Casa Albă. „Dură, inteligentă și inovatoare” FOTO
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat joi, 7 noiembrie, că Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri de campanie ai săi, va fi șefa sa de cabinet la Casa Albă, încredințând...
Cine câștigă și cine pierde dintre liderii mondiali după revenirea lui Trump: Surprize mari, scor 7 la 9
08.11.2024 05:05 - Cine câștigă și cine pierde dintre liderii mondiali după revenirea lui Trump: Surprize mari, scor 7 la 9
Dacă un lucru este clar despre Donald Trump, acesta îl reprezintă învingătorii și învinșii. Natura tranzacțională a primei sale președinții a arătat modul în care i-a clasat pe...
Cât de greu va fi pentru democrați să mai obțină puterea după victoria devastatoare a republicanilor
08.11.2024 04:00 - Cât de greu va fi pentru democrați să mai obțină puterea după victoria devastatoare a republicanilor
Cursa electorală care i-a adus victoria lui Donald Trump cu mult peste numărul de electori necesari plasează republicanii într-o poziție de control asupra Congresului, așteptările fiind ca...
Un fost militar american născut la Kiev, denunțător al lui Trump, ales în Congresul SUA
07.11.2024 23:44 - Un fost militar american născut la Kiev, denunțător al lui Trump, ales în Congresul SUA
Eugene Vindman, un militar american în retragere care s-a făcut remarcat, împreună cu fratele său geamăn Alexander, pentru că a dezvăluit presiunile președintelui Donald Trump asupra...
Trump se întoarce la Casa Albă drept cel mai puternic președinte din istoria Americii. Cine îl poate ține în frâu
07.11.2024 23:30 - Trump se întoarce la Casa Albă drept cel mai puternic președinte din istoria Americii. Cine îl poate ține în frâu
Donald Trump crede că președinții au o putere aproape absolută. În cel de-al doilea mandat al său vor exista puține constrângeri politice sau juridice care să îl controleze. Victoria...
Motivul incredibil pentru care Generația Z întârzie numărătoarea voturilor într-un stat american
07.11.2024 23:04 - Motivul incredibil pentru care Generația Z întârzie numărătoarea voturilor într-un stat american
Peste 13.000 de buletine de vot prin corespondență au fost anulate în statul Nevada, deoarece semnăturile alegătorilor nu se potriveau cu cele înregistrate pe permisele de conducere. Multe...
Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Ce așteaptă liderul de la Kremlin de la noul președinte american. "Sunt pregătit" VIDEO
07.11.2024 22:23 - Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Ce așteaptă liderul de la Kremlin de la noul președinte american. "Sunt pregătit" VIDEO
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat joi, 7 noiembrie, că este "gata să reia contactul" cu Donald Trump după victoria acestuia în alegerile prezidențiale din SUA, pentru care l-a...
„Sfârșitul unei lumi americane“ după realegerea lui Trump la Casa Albă, titrează o publicație europeană
07.11.2024 21:23 - „Sfârșitul unei lumi americane“ după realegerea lui Trump la Casa Albă, titrează o publicație europeană
Realegerea lui Donald Trump pentru un al doilea mandat miercuri, 6 noiembrie, și succesul Partidului Republican, asupra căruia a preluat controlul total, reprezintă un punct de cotitură major...
Trump ar putea începe discuții private cu Rusia pe tema Ucraina chiar înainte de inaugurare
07.11.2024 20:45 - Trump ar putea începe discuții private cu Rusia pe tema Ucraina chiar înainte de inaugurare
Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea începe discuții private cu Rusia cu privire la războiul din Ucraina înainte de preluarea oficială a mandatului, în ianuarie anul viitor,...
Zece miliardari au devenit și mai bogați după realegerea lui Trump. Cât a cheltuit Musk în campanie și cât a câștigat după victorie
07.11.2024 20:31 - Zece miliardari au devenit și mai bogați după realegerea lui Trump. Cât a cheltuit Musk în campanie și cât a câștigat după victorie
Zece dintre miliardarii lumii au devenit mai bogați cu încă 64 de miliarde de dolari, ca urmare a creșterii spectaculoase a acțiunilor companiilor lor, în urma victoriei lui Donald Trump la...
Decizia drastică luată de fiica transgender a lui Elon Musk după victoria lui Donald Trump la alegerile din State
07.11.2024 19:39 - Decizia drastică luată de fiica transgender a lui Elon Musk după victoria lui Donald Trump la alegerile din State
Fiica transgender a miliardarului Elon Musk, Vivian Jenna Wilson, a anunțat că dorește să se exileze din SUA după ce republicanul Donald Trump, care, la fel ca tatăl său, este un conservator...
Președintele SUA Joe Biden, discurs de la Casa Albă după victoria lui Trump: ”Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi” VIDEO
07.11.2024 18:43 - Președintele SUA Joe Biden, discurs de la Casa Albă după victoria lui Trump: ”Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi” VIDEO
Președintele SUA Joe Biden a susținut joi, 7 noiembrie, un discurs de la Casa Albă după câștigarea alegerilor de către Donald Trump. "Drumul înainte e clar, trebuie să pășim pe el....
Billie Eilish, după rezultatele alegerilor din SUA: „Este un război împotriva femeilor” FOTO/VIDEO
07.11.2024 18:16 - Billie Eilish, după rezultatele alegerilor din SUA: „Este un război împotriva femeilor” FOTO/VIDEO
Billie Eilish l-a criticat pe Donald Trump în timpul concertului ei din Nashville de miercuri seară, 6 noiembrie, spunând că cineva care urăște femeile atât de profund este pe cale să...
Donald Trump „nu are o baghetă magică” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Vaticanul
07.11.2024 15:53 - Donald Trump „nu are o baghetă magică” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Vaticanul
Secretarul de stat și numărul 2 al Vaticanului, Pietro Parolin, i-a transmis joi, 7 noiembrie, felicitări președintelui ales american Donald Trump, urându-i "înțelepciune" și...
Biden se grăbește să trimită miliarde de dolari Ucrainei, înainte să vină Trump. Casa Albă se teme că noul președinte va opri totul.
07.11.2024 14:02 - Biden se grăbește să trimită miliarde de dolari Ucrainei, înainte să vină Trump. Casa Albă se teme că noul președinte va opri totul.
Administrația Biden intenționează să grăbească livrarea de ajutor militar Ucrainei înainte de învestirea președintelui ales Donald Trump în ianuarie 2025, scrie Politico. Doi oficiali...
Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste VIDEO
07.11.2024 12:48 - Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste VIDEO
Donald Trump este o figură binecunoscută în societatea americană de 50 de ani, întâi ca dezvoltator imobiliar, apoi ca vedetă TV. În tinerețe, președintele-ales a zis că nu dorește să...
#Donald Trump, #alegeri SUA, #Donald Trump presedinte SUA, #alegeri sua 2024 , #alegeri SUA
  1. Avertismentul unui lider sindical al polițiștilor după intrarea în Schengen: "Va fi mult mai uşor pentru traficanţi"
  2. Elena Udrea rămâne la închisoare în cazul "Gala Bute". Doi dintre cei 5 magistrați ÎCCJ au vrut rejudecarea procesului
  3. Vila fraților Tate, lăsată fără curent. Tristan Tate se plânge că îi îngheață copiii în casă. "Așa i-au făcut și unei personalități politice importante"
  4. UPDATE Explozie într-un poligon din Vâlcea. Elevi și un instructor, răniți în timp ce lucrau cu explozibili reali. Unul este în stare mai gravă
  5. Trump nu l-a invitat pe Putin la ceremonia sa de învestire din 20 ianuarie. Cine ar fi liderii chemați la eveniment
  6. România a testat lansarea unei rachete Patriot la malul mării. Sistemul a fost certificat pentru utilizare VIDEO
  7. Percheziții la două primării într-un dosar de ucidere din culpă. Vor fi audiate 5 persoane
  8. Elev cu degetele zdrobite, după ce o petardă i-a explodat în mână
  9. Grindeanu, după aderarea completă la Spațiul Schengen: "Timpii de staționare în frontiere se reduc cu 30 de minute pentru fiecare tren"
  10. Soldații ucraineni au luat cu asalt un grup de militari ruși ascunși în tranșee. „Ieși afară, prostule!” VIDEO