Președintele american Donald Trump și-a exprimat dorința de a „încheia o înțelegere” cu Teheranul în domeniul nuclear, în loc să lovească Iranul. El a declarat acest lucru într-un interviu acordat publicației The New York Post.
„Prefer asta decât să bombardez... Ei nu vor să moară. Nimeni nu vrea să moară”, a spus președintele american.
„Dacă am avea o înțelegere, Israelul nu i-ar bombarda”, a adăugat Trump, care nu a dezvăluit însă detalii despre eventualele negocieri cu Iranul.
„Într-un fel, nu-mi place să vă spun ce am de gând să le spun. Știți, este neplăcut... Pot să le spun ce am să le spun și sper că vor decide că nu vor face ceea ce se gândesc să facă. Cred că vor fi foarte fericiți. Le-aș spune că sunt gata să fac o înțelegere”, a adăugat el.
„Nu pot spune asta pentru că este prea neplăcut. Nu am de gând să îi bombardez”, a spus Trump, întrebat ce ar oferi Iranului în schimb.
Recent, înainte de întâlnirea sa cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Trump a semnat un ordin executiv de restabilire a politicii de „presiune maximă” împotriva Iranului, pe fondul informațiilor potrivit cărora Teheranul se apropie de construirea de arme nucleare. Trump a declarat că dorește ca Iranul să fie o țară mare și de succes, dar fără arme nucleare. Șeful Casei Albe a cerut Teheranului și Washingtonului să convină asupra unui „acord nuclear verificabil”.
Noul președinte american a impus deja primele sancțiuni împotriva Iranului de la preluarea mandatului, cu restricții asupra mai multor nave care transportă petrol iranian. Cu toate acestea, aceste sancțiuni nu au în prezent amploarea campaniei de „presiune maximă”. Trump le-a ordonat, de asemenea, consilierilor săi să „distrugă” Iranul dacă Teheranul îl ucide - Washingtonul urmărește de ani de zile amenințările iraniene împotriva lui Trump și a altor oficiali ai administrației americane.
La rândul său, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, care este un factor de decizie cheie în țară, a exclus posibilitatea unor negocieri cu administrația Trump, invocând experiența sa anterioară cu șeful Casei Albe, și a promis că va răspunde dur oricăror amenințări la adresa Teheranului.
Trump este cunoscut pentru relațiile tensionate pe care le-a avut cu Teheranul în timpul primului său mandat. În plus față de presiunea sancțiunilor asupra Iranului și de retragerea din acordul nuclear, Statele Unite au asasinat un comandant militar iranian de rang înalt, Qassem Soleimani, la ordinul lui Trump, Teheranul promițând să riposteze.
Revenirea lui Trump la Casa Albă a venit după un an dificil pentru Iran, care a suferit o serie de lovituri militare devastatoare din partea Israelului. De asemenea, confruntarea continuă dintre Teheran și Occident cu privire la programul nuclear iranian a continuat.