Administratia Trump a fost data in judecata pentru ca a verificat fara mandat telefoanele mobile la granite

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 21:22
2561 citiri
Administratia Trump a fost data in judecata pentru ca a verificat fara mandat telefoanele mobile la granite
Foto: Facebook/President Donald J. Trump

Administratia Trump a fost data in judecata, miercuri, pentru ca ar fi apelat la tactica neconstitutionala de a verifica fara mandate laptopurile si telefoanele mobile ale americanilor opriti la granite.

Zece cetateni americani si o persoana cu resedinta permanenta au dat in judecata Departamentul de Securitate Interna, spunand ca verificarea si retinerea prelungita a dispozitivelor lor electronice incalca drepturile la libera exprimare si la viata privata stipulate in Constitutie, relateaza Reuters.

Departamentul de Securitate Interna nu a comentat informatiile.

Procesul vine in conditiile in care numarul dispozitivelor electronice verificate a crescut semnificativ in ultimii ani, ceea ce ii ingrijoreaza pe sustinatorii drepturilor civile.

In aprilie, serviciile vamale si de graniceri au anuntat ca, in anul fiscal 2016, numarul dispozitivelor verificate a fost de 19.000, fata de 8.500 in 2015. In prima jumatate a anului discale 2017, granicerii au verificat 15.000 de aparate.

Procesul, depus la un tribunal din Massachusetts, a fost initiat, printre altii, de un militar veteran, un inginer NASA, doi jurnalisti si un programator. Mai multi dintre reclamanti sunt musulmani, au anuntat The Electronic Frontier Foundation si The American Civil Liberties Union, care ii reprezinta pe calatori.

Suhaib Allababidi, un cetatean american care a facut reclamatie in dosar, a declarat ca a fost oprit pe aeroportul din Dallas pe 21 ianuarie, la intoarcerea dintr-o calatorie de afaveri in Dubai.

Allababidi a spus ca a refuzat sa isi deblocheze telefonul personal pentru ofiteri, dupa ce le-a permis acestora sa ii verifice telefonul de serviciu.

Ofiterii i-au confiscat ambele aparate si i l-au returnat pe cel de serviciu dupa doua luni. El nu si-a primit inca, nici dupa sapte luni, telefonul personal.

"Esti lasat in intuneric, fara raspunsuri (...). Imi voi primit relefonul inapoi, am facut ceva gresit?", a povestit barbatul.

In mod normal, autoritatile SUA au nevoie de mandat inainte de a putea verifica dispozitivele electronice ale unui cetatean american. Insa o asa-numita exceptie a controalelor la frontier le permite autoritatilor sa faca astfel de controale pe o raza de 160 de kilometri de la granita, fara mandat.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...
Comentarii