Ziare.com

America lui Donald Trump: reintoarcerea la "American Dream"

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 09 Februarie 2020, ora 14:00

   

America lui Donald Trump: reintoarcerea la "American Dream"
Petrisor Peiu
Zeci de milioane de oameni au venit in America cu un singur scop: sa traiasca "American Dream". Copiii si nepotii lor au continuat sa traiasca acolo tot pentru "American Dream". Urmasii acelor copii si nepoti, precum si proaspetii emigranti urmaresc acelasi lucru: "American Dream". Ei bine, Donald Trump le-a oferit americanilor posibilitatea sa isi traiasca "visul american" in ultimii trei ani. El le-a oferit slujbe, crestere economica si cresterea avutiilor personale.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Economia americana este o masinarie care are nevoie de combustibil din abundenta. Iar combustibilul sunt banii care alimenteaza consumul. Consumul americanilor este cel mai puternic motor economic care a fost vreodata inventat. Pentru a mentine functional un astfel de motor urias e nevoie de sume enorme de bani care sa intretina arderile intense din interiorul acestei masini. Iar banii nu pot veni decat din salarii. Salariile alimenteaza consumul de zi cu zi al familiilor americane, salariile alimenteaza fondurile de pensii si de sanatate, care sunt cei mai importanti investitori din America. In fine, salariile alimenteaza si bancile cu rate la creditele ipotecare.

Acesta este, pe scurt, mecanismul economic american, unic pe glob prin dimensiunea uriasa a consumului. In mod evident, cel mai important indicator de sanatate al primei economii a planetei este rata somajului. Urmat de un indicator specific, numit "non-farm payrolls", adica numarul de noi angajati care nu lucreaza in agricultura (munca sezoniera).

Somajul in America este astazi la cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani:Administratia Trump se bucura de cea mai scazuta rata medie anuala a somajului din istoria tarii. Donald Trump a redus somajul cu o treime de la intrarea sa la Casa Alba, de la 4,75% la 3,5%! Pentru a intelege exact ce inseamna asta, va spun doar ca in America, rata somajului (3,5%, repet!) este mai mica decat in Romania (3,9%)!! Iar in Romania, practic nu exista somaj.

Dar haide sa comparam si cu celelalte economii occidentale:


Sursa:AICI


Da, sunt si rate mai mici ale somajului, cum ar fi 2,2% in Japonia sau 3,2% in Germania. Dar, oameni buni, in zona Euro avem un somaj de 7,4%, in Franta de 8,4%, in Italia de 9,8%, in Spania de 13,7%, in Canada de 5,6%, in Australia de 5,1%.

Reducerea somajului reprezinta cea mai importanta realizare a administratiei Trump si cel mai valoros combustibil al economiei americane, bazata pe consum.

In ceea ce priveste celalalt indicator, numarul de salarii nou aparute (in afara celor din agricultura) "Non-farm-payrolls", meritul major al lui Trump este ca a mentinut un ritm mediu lunar de 200.000 de noi salarii, aducand, de exemplu, in tot anul 2019, 2,1 milioane de noi salarii in economie. Practic, mandatul Trump a reusit sa impinga foarte mult distanta intre doua crize succesive; din 2008 incoace, America nu a mai avut nicio descrestere anuala a numarului de salariati din economie. Niciodata in ultima suta de ani, Statele Unite nu au avut o perioada mai lunga de crestere economica - 12 ani la rand -(vezi graficul care indica evolutia ratei anuale de crestere):


Sursa: AICI


Marele merit al lui Trump este acela ca a reusit redresarea evolutiei economice, dupa caderea ritmului de crestere din 2015. Haide sa comparam cu restul lumii occidentale si in primul rand cu zona Euro:


Sursa: AICI


Pai, ce avem noi aici? In vreme ce americanii au ritmuri de crestere de peste 2% in toti cei trei ani ai mandatului Trump (pe 2019 avem 2,3%), mandrii posesori ai monedei Euro au un maxim de crestere cu 3% prin 2017, iar de atunci tot scade pana la 1,1% anul trecut! Da, anul trecut, cand americanii au crescut cu 2,3%, germanii au crescut cu doar 0,6%, francezii cu 0,8%, Japonia cu 0,8%, Marea Britanie cu 1,2% etc.

Nimic nu exprima, insa, mai bine starea de sanatate a Americii decat evolutia bursei. Dow Jones este echivalentul "tensiunii arteriale" a Statelor Unite, orice analiza economica incepe si se sfarseste cu evolutia indicilor Dow Jones si S&P 500. Si iata ce s-a intamplat in ultimii trei ani:


Sursa: AICI


Adica, in ianuarie 2017, indicele Dow Jones era putin peste 19.000 puncte, iar astazi este peste 29.000 puncte. O crestere de aproximativ 50%! In vremea asta, bursele europene au crescut cam cu 30%, avand rate de crestere cam cu 40-50% mai mici decat cea de la New York. Asta in conditiile in care capitalizarea bursei new-yorkeze se ridica la peste 30.000 miliarde de dolari (30 trilioane de dolari), iar cea mai mare bursa europeana (DAX, de la Frankfurt) are o capitalizare de 1.400 miliarde de dolari. De altfel, in ianuarie 2020, doar capitalizarea companiei Appple a depasit intreaga capitalizare a bursei de la Frankfurt!!! (Sursa: AICI).

Si asta e numai un exemplu pentru a intelege ce sume imense se misca prin piata de capital americana...

America are, totusi, un "calcai al lui Ahile" si anume deficitele foarte mari, atat cel de cont curent (2,3% din PIB) cat si cel bugetar. Dupa un razboi comercial de aproape doi ani cu China, Statele Unite simt pentru prima oara dupa criza reducerea imensului deficit de cont curent. In ultimele 4 trimestre (IV din 2018, I, II si III din 2019) rezultatul contului curent s-a tot redus, de la 134 miliarde de dolari la 130 miliarde de dolari, apoi la 128 si in final a ajuns la 124 miliarde de dolari. Ce s-a intamplat: exporturile (trimestrul III 2019, ultimul prelucrat) au scazut cu 0,9 miliarde, dar importurile s-au redus cu 4,5 miliarde de dolari. Excedentul comertului cu servicii a urcat la 72 miliarde de dolari, excedentul veniturilor externe primare a crescut si el la 69 de miliarde de dolari, iar deficitul aferent veniturilor secundare a crescut la 36 miliarde de dolari (Sursa: AICI).

In fine, chiar acum, in februarie, a venit si marele anunt: de-neatins-pana-acum teoria imposibilitatii scaderii deficitului comercial s-a prabusit - anul 2019 aduce cu sine, dupa sase ani de cresteri masive, prima reducere a uriasului deficit comercial american, de la 628 miliarde de dolari la 617 miliarde dolari(Sursa: AICI).

Taxele vamale suplimentare impuse marfurilor chinezesti si-au facut efectul: importurile din China au cazut cu 18% in 2019, de la 419 miliarde de dolari (2018) la 345 miliarde de dolari. In plus, in 2019, americanii au marcat anul cu cel mai redus deficit comercial aferent materiilor prime energetice (sub 14 miliarde de dolari), ca efect al faptului ca Statele Unite au devenit primul producator mondial de petrol si gaze, fiind deja o superputere energetica.

Sa ne intoarcem un pic cu picioarele pe pamant si sa ne amintim "visul american", care nu trebuie niciodata uitat: daca America se pricepe sa produca ceva, atunci America produce bogati si bogatie in general. 106.000 miliarde de dolari este suma averilor americane, adica 30% din bogatia intregii planete. 3 din 10 dolari din lume sunt in mainile unui american.

Avutia medie in Statele Unite este de 432.000 dolari pentru fiecare adult (sursa: AICI). Spre comparatie, fiecare adult canadian a acumulat 295.000 dolari, fiecare adult francez 276.000 dolari, fiecare adult german 216.000 dolari, averea medie a unui adult italian este de 234.000 dolari, a unui japonez de 238.000 dolari, iar a unui roman de 43.000 dolari. Toate aceste sume se gasesc in raportul Credit Suisse despre avutia globala din 2019. Sunt si adulti mai bogati ca americanii, dar doar in Elvetia (532.000 dolari in medie)...

Avutia totala a americanilor a urcat cu 3.848 miliarde de dolari din 2018 pana in 2019, a chinezilor cu 1.889 miliarde de dolari, a germanilor cu 262 miliarde de dolari etc.:


Sursa: AICI


Peste o treime (34,5%), dintre americani detin averi intre 100.000 si 1 milion de dolari, fiecare al doisprezecelea adult american (7,6%) este milionar, unul din trei americani (31%) are o avere intre 10.000 si 100.000 de dolari si un sfert dintre ei au mai putin de 10.000 de dolari. Pentru comparatie, un procentaj mai mare al milionarilor gasim doar in Elvetia (11%), iar al celor cu sute de mii de dolari in Marea Britanie, Taiwan si Elvetia.

Patru din zece milionari sunt americani (peste 18 milioane dintr-un total global de 47 milioane). Daca vrem sa avem un tablou al cresterii avutiei in 2019 fata de 2018 va invit sa privim urmatorul tabel:


Sursa: AICI


America are de sase ori mai multi milionari decat Japonia, de patru ori mai multi decat China, de noua ori mai multi decat Germania. Pana la urma, americanii isi traiesc "American Dream"...

Desigur, Trump nu putea sa fie presedinte doar pentru economia Americii, el era obligat sa faca si politica. Si a facut-o din plin, ceea ce l-a facut controversat si l-a adus in postura de subiect principal pentru toate televiziunile si ziarele din lume. Cu o candoare si o vigoare specifice unui proaspat venit in politica, Trump s-a aruncat direct in miezul unor controverse istorice pentru societatea americana: a ideologizat profund lupta cu adversarii sai democrati, descriind-o ca pe o confruntare ideologica cu "socialistii".

E drept ca si democratii si-au pierdut total echilibrul, alunecand spre un stangism primitiv, cu Alexandria Ocasio-Cortez debitand toate prostiile pe care le auzeai prin 1920 in celule marxiste din Berlin, cu senatoarea Elizabeth Warren promitand impozitarea averilor cu 2% pana la 6% anual, cu senatorul Bernie Sanders promitand confiscarea de locuinte de la bogati si impartirea la saraci si cu congresmen-ele Rashida Tlaib si Ilhan Omar luptand isteric in "armata" Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS) impotriva Israelului. Fost vice-presedinte al lui Obama, centristul Joe Biden nu reusesete sa isi aduca partidul inapoi la valorile clasice americane, pentru ca orice urma de credibilitate i s-a pierdut in urma scandalului de coruptie pe care l-a declansat in Ucraina.

Trump a profitat de fiecare din excesele adversarilor sai si a devenit din ce in ce mai pronuntat "conservator", mergand pana la a fi primul presedinte american care participa si entuziasmeaza multimile la "Marsul pentru viata", o campanie nationala impotriva avorturilor.

Leftistii din garnitura democratilor il acuza pe Trump de rasism, dar statisticile ii fac sa devina penibili: rata somajului printre negri este la cel mai scazut nivel din istorie (5,5%) si rata somajului printre hispanici este la cel mai scazut nivel din istorie (4,2%) (Sursa: AICI).

Pentru a ma juca putin cu nervii habotnicilor anti-Trump de la noi si aiurea, va las sa descoperiti si faptul uimitor ca sexistul Donald Trump a adus rata somajului pentru femei la cel mai mic nivel din istorie, nivel mai mic decat indicatorul similar pentru barbati:


Sursa: AICI


Cat despre " Marsul pentru viata" si problematica avortului, am deosebita placere sa ii informez pe toti luptatorii pentru cauza democrata ca in mandatul lui Trump s-a stabilizat rata nasterilor la aproape 12 la mie, dupa ce mandatul Obama a patronat o reducere de la 13,8 la mie la 12,2 la mie. Dar in 1990 era aproape 17 la mie!


Sursa: AICI


Daca nici asta nu e o problema reala (reducerea ratei natalitatii cu o treime in 30 de ani), atunci ce altceva mai poate sa ne preocupe?

Cat despre politica externa, cu influenta redusa asupra electoratului american, totusi, ce sa mai spunem? Trump a actionat simplu si eficient: a oficializat toate razboaiele pe care America le purta fara sa recunoasca. Si astfel, Trump a permis Americii sa se inarmeze la randul sau pentru aceste razboaie.

Razboi comercial cu China? Normal, chinezii il declansasera de 20 de ani, atunci cand au inceput practica "dumping"-ului si a deprecierii artificiale a monedei. Sanctiuni pentru Rusia, condamnarea Moscovei pentru anexarea Crimeii si transnistrizarea Donbas-ului? Pai cum sa apere americanii Europa, conform articolului 5 din tratatul NATO, daca noi ii lasam pe rusi sa ne sufle in ceafa? Pai, nu vreti voi sa puneti si niste capcane pentru pompierii care vin sa ne scoata din incendiu? Sanctiuni pentru Iran si uciderea lui Suleimani? Pai, cum vreti sa opreasca americanii expansiunea retelelor teroriste spre proprii aliati, mai ales spre Israel? Rugandu-se de ayatolahi sa-i omoare pe aliatii americanilor cu alifie? Ruperea antantei cu Berlinul si Parisul? Pai, Berlinul tocmai saboteaza principalul aliat de pe frontul de est (Polonia), construind o conducta de 110 miliarde mc gaz direct din Rusia pana in Germania. Iar Macron nu mai osteneste sa ceara incetarea sanctiunilor impotriva colegului de generatie al sotiei sale, sexagenarul Vladimir Putin (Vova pentru prietenii francezi)...

Ei, hai, totusi, sa punem punct cu niste concluzii. Trump va fi reales pentru ca a inteles un lucru simplu: americanii isi doresc sa traiasca "American Dream"; daca si-ar fi dorit birocratie, locuinte de la stat si protejarea gandacilor impotriva autostrazilor s-ar fi mutat in Finlanda sau in Germania. Americanii isi doresc sa fie in continuare crestini sau evrei sau budisti sau musulmani; daca si-ar fi dorit sa transforme bisericile in discoteci, s-ar fi mutat in Franta. Americanii, de altfel, au niste dorinte simple: locuri de munca bine platite, bani pentru a putea sa consume, scoli si spitale bune. Nu se prea omoara dupa corectitudini politice sau dupa discursuri isterizante. Pana la urma, un american nu e american daca nu isi doreste sa fie milionar...

Sa incheiem cu o lectura obligatorie - James Truslow Adams despre "American Dream" cartea sa din 1931 Epic of America:

"But there has been also the American dream, that dream of a land in which life should be better and richer and fuller for every man, with opportunity for each according to his ability or achievement. It is a difficult dream for the European upper classes to interpret adequately, and too many of us ourselves have grown weary and mistrustful of it. It is not a dream of motor cars and high wages merely, but a dream of social order in which each man and each woman shall be able to attain to the fullest stature of which they are innately capable, and be recognized by others for what they are, regardless of the fortuitous circumstances of birth or position... The American dream, that has lured tens of millions of all nations to our shores in the past century has not been a dream of merely material plenty, though that has doubtlessly counted heavily. It has been much more than that. It has been a dream of being able to grow to fullest development as man and woman, unhampered by the barriers which had slowly been erected in the older civilizations, unrepressed by social orders which had developed for the benefit of classes rather than for the simple human being of any and every class."

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30400 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
50 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Presedintele unei tari-simbol

Imi plac presedintii care, asa cum este Trump, sunt atenti la interesele tarii lor si se dedica lor. Care sunt mai putin preocupati de tara decat de imagine, sau de a savura placerea de a fi ajuns atat de sus.
Desi, ceva grija si pentru imagine nu ar strica, mai ales daca esti presedintele unei tari-simbol.

 

@Dr Peiu: Superb comentariu si felicitari. Oare cati din asistatii

sociali si feisbucarii pro Klaun/Orban vor pricepe acest mesaj? America First nu vrea o tara ca afara.

 

America first...

...e o tara ca afara !

Ha ha! Ce propaganda electorala ieftina si parsiva

pe deasupra ca admin cenzureaza comentariile. America 1st este acelasi lucru ca 'Deutschland Uber Alles' a lui Hitler imprumutat direct de la Nazisti, iar Trump este cel care a adus lumea in pragul WW3 - razboiului mondial 3 prin retragerea unilaterala din acordurile cu RUSIA si Iran.

Un soci0pat miliardar care si-a dat lui/Koch/Soros/Gates/Waltons $1 TRILLION in reduceri de taxe care restul pr0stimii in Sua le vor plati si-au si inceput prin 700 mii de Americani saraci scosi de pe bonurile de mancare si slujbe bune in guvern pierdute.

Singurul candidat al poporului este BERNIE Sanders, trisat de DNC in 2016 si pe care e clar ca incearca din nou #SclaviiMiliardarilor sa-l triseze vedeti recent primarele din IOWA unde a castigat insa presa a reportat eronat ca gayul Pete castigase dupa manipularea crasa a eliberarii partiale a rezultatelor.

Domnul Peiu - defictul national a crescut

Sub Trump Defictul national a crescut vertiginos. De ce este asta important de remarcat? Ptr ca in curand o sa vina ziua cand datoriile vor trebui platite si the "American Dream" o sa se transforme in "Nightmare!"

The U.S. federal budget deficit for fiscal year 2020 is $1.10 trillion. Before Trump took office, the 2016 deficit was $585 billion - today is $1.10 trillion (ptr cei care nu stiu, un trillion este o mie de ori mai mare ca un billion).

The U.S. government presently is spending $4.75 trillion while its revenue is $3.65 trillion. (sursa: Congressional Budget Office).

Tremendous job

sa folosesc expresia adesea folosita de Trump, este binevenita si pentru articolul domnului Peiu, nimic de adaugat, numic de scazut. Daca nu-l scria-i matale il scriam eu prin micile mele comentarii la alte articole, dar in timp.

Dumnezeu in Domnul Isus sa te binecuvinteze Mr. Peiu!

Pentru ceilalti:
Trezeste-te romane si Christos te va lumina!

 

Ce noroc ...

...cu matale ca il "scria-i"(corect scriai) ca ramanea Doamne-fereste nescris.

Multumesc

Romana a devenit a doua limba pt. mine, am plecat de tanar si am imbatranit aici in America, inima imi bate romaneste.
Numai de bine!

Ha ha ha! Rata somajului in SUA este un miraj,

Trump a redus in mod fals rata somajului prin reducerea lungimii perioadei care omul primeste ajutor de somaj de la 24 de saptamani la 20 de saptamani, deci masoara o perioada mai scurta = rata mai mica.

Rata REALA a somajului in SUA este data de 'labor participation rate' adica dintr-o 100 de oameni adulti in SUA lucreaza doar 63 in prezent, cu vreo 20% pensionari asta lasa un somaj adevarat de 17%.

Rata oficiala este o minciuna SFRUNTATA, nu ia in considerare somajul pe termen lung

Chiar și fără aceste cifre concludente, ar trebui sa știm...

...ca salariile si lipsa șomajului sunt motorul dezvoltării spectaculare a USA!
A spus-o bătranul Henry Ford la inceputul secolului XX:
"Imi voi putea vinde automobilele atunci cand muncitorii mei vor caștiga destui bani ca sa le cumpere"
Mai clar si mai condensat, imposibil!

 

hmmmm...

ce frumoasa e viata in america vazuta intr-un raport Credit Suisse...
citi milionari sau macar cu rezerva de sase cifre sint pe-aici...sint uimit...si probabil explozia asta s-a facut de 3 ani incoace...nu-i asa...pina atunci a fost prapad...
dar ce ne facem cu rapoartele adevarate....ca de exemplu, 40% din americani nu au nici macar $400 economisiti in caz de vreo urgenta....
sursa: https://abcnews.go.com/US/10-americans-struggle-cover-400-emergency-expense-federal/story?id=63253846
sau ca salariile americanului de rind n-au mai crescut nici macar cu inflatia?
e nemaipoment sa arunci cu tot felul de cifre, dar realitatea e un pic diferita..."tax cut"-ul nu a functionat decit pentru cei, hai sa zicem, 10% de la virf....restul au impartit firmiturile...
si nu prea am vazut sa se vorbeasca (poate ma insel) despre deficitul bugetar (nu cel comercial) care numai anul trecut a crescut cu aproape 1 trilion de dolari...dar nu conteaza cind e un republican la casa alba care arunca cu bani in sitna si-n dreapta...disciplina fiscala conteaza numai cind e un democrat in WH care-si va petrece urmatorii 4 ani fixind bugetul nenorocit de predecesorul sau...
un articol atit de laudativ nu l-ar fi scris nici macar DeVos daca ar fi fost intrebata de starea educatiei (pe care se straduieste s-o bage in mormint)...

 

indoielnic ...

in afara de presa, aveti si o sursa credibila?
Tot presa americana plangea pe umarul democratilor dupa batalia "demiterii"....

Statisticiile si Interpretariile lor

Cei $400 de dolari vin dintr-o survey facuta anual de Federal Reserve. Asta depinde de esantion, de cat de corecti au raspuns cei intrebati, etc. Nu este ceva care poate fi verificat cum sunt datele oficiale. In plus, in 2018, se spune ca situatia a fost ceva mai buna decat in 2017. In plus, totul depinde de individ, sunt multi care se vaita ca nu le ajung banii, dar isi cumpara zilnic cafeaua de la Starbucks, mananca in oras, merg la baruri si conduc ultimul tip de Audi (cumparat in leasing). Daca ai cap, il folosesti si iti place munca, totul e f. bine in America. https://www.cnbc.com/2019/09/19/this-24-year-old-first-generation-american-earns-230000-per-year-working-three-jobs.html?fbclid=IwAR0-NXTOI49Si9MCb4Y9FlUDjtAkdQio4_8fL5UKfgn2GOQlU8J_eURAvV0

georgica, se vede ca nu prea esti de aici...

ca un exemplu, mai multe Audi-uri vezi in vascautii din vale decit intr-o zi intr-un oras obisnuit din america...daca ziceai de pick-up truck-uri te mai intelegeam...
iar cafeaua la starbucks si mincatul in restaurant e lux? poate pentru tine, dar lumea mergea la restaurant si acum 5 ani, sau 10 sau 20...

Noua Competitie

Atunci cind Trump a intrat in competitia pentru presedintie exista o asteptare, Noul.

Odata cu sloganul Make America Great Again!, dar mai ales cu America First!, devenise clar ca Noul inseamna Donald, deci ca, oficial, va incepe o noua competite in lumea mare, dupa aproape 100 de ani.
ea a inceput.
dar, din cite se poate observa, unii inca n-au aflat.

viitorul apropiat e al liderilor capabili sa darame temelii expirate si sa i construiasca, lumii mari, altele noi.

 

Online, credeam ca ești doar filozof,...

...da uite ca ai si tu preferații tai, in carne si oase!

@

'sa preferi primavara cind afara e primavara, vara cind afara e vara, toamna cind afara e toamna si iarna cind afara e iarna'
inseamna
'a prefera'?

Dl. Peiu, ca de obicei, folosește numeroase statistici menite să

capteze increderea cititorului, pentru ca apoi să treacă la concluzii cu caracter politic. Mesajul articolului este: SUA au astăzi cel mai bun președinte posibil iar adversarii săi politici sunt penibili. Despre Joe Biden ne spune că "și-a pierdut orice urmă de credibilitate in urma scandalului de corupție pe care l-a declanșat in Ucraina". Afirmația este falsă: nimeni nu a relevat nicio faptă de corupție săvarșită in Ucraina de Joe Biden sau de fiul său Hunter Biden. In schimb, a fost probat cu documente și cu martori că președintele Trump și-a folosit in mod abuziv funcția pentru a determina autoritățile din Ucraina să dea un comunicat in care să spună că au inițiat o anchetă impotriva lui Hunter Biden.
Printr-o formulare pe care o consider nepotrivită dl. Peiu iși exprimă dorința de "a se juca puțin cu nervii habotnicilor anti-Trump de la noi și de aiurea". Mi se pare că, cel puțin pe forumul acestei publicații on-line, cei care se manifestă mai habotnic, mai agresiv sunt suporterii lui Trump: aceștia blamează ziare.com pentru simplul fapt că "iși permite" să publice știri precum demiterea unor demnitari republicani de către locatarul de la Casa Albă din cauză că au depus mărturie in defavoarea sa.
In articol sunt amestecate relațiile de alianță militară dintre membrii NATO cu relațiile comerciale pe care unii membri ai UE le intrețin cu Rusia. Or, obligațiile militare prevăzute de art. 5 nu pot fi anulate din cauza respectivelor relații comerciale. Politica externă izolaționistă a președintelui Trump conține un pericol enorm pentru evoluția lumii, dar și pentru SUA, care ar deveni o putere de mana a doua și ar da frau liber Rusiei să-și amplifice agresiunile și anexiunile teritoriale. Sancțiunile impotriva Moscovei ca urmare a anexării Crimeei și transnistrizării Donbasului nu constituie meritul lui Trump, ci al republicanilor din Congres care, imediat după instalarea acestuia la Casa Albă, au votat impreună cu democrații o lege care preia de la președinte și transferă la Congres atributul aplicării sau anulării sancțiunilor impotriva Rusiei.

 

Ți se pare doar ....!

Ca cei impotriva..se manifesta habotnic fără motiv in comentariile traduse din presa liberal-progresista , in mare parte părtinitoare, la adresa republicanilor americani și a Președintelui SUA , la fel cum ni se pare și noua și oamenilor ,"neimplicați“ ca Joe Biden nu este suspect de corupție și nepotism chiar dacă nu sa de la sat investigații incă ! De ce? Vedem in ***and ....

To'arășu..

....care "martori"? Democrații au adus ca "martori" numai pe unii care au auzit pe alții....care la randul lor au auzit de la alții...
Apoi academicieni "de bine", care au inceput să "judece" acuzatul, cum că ei "cred"....ș.a.m.d...
Joe Biden, somnorosul, lipsit de energie, a fost prezentat cu casetă video spunand celor din Ucraina că au șase ore să-l concedieze pe procurorul care investiga Burisma, compania unde fiul său, HUNTER era plătit zeci de mii de dolari (vreo 50-60 după date) pe LUNĂ, fără să aibă nicio experiență in domeniul respectiv sau vreo conecție cu limba și cultura ucraineană. Ca să nu mai vorbim de China și Romania...Biden e ruginit rău de tot....Iar restul candidaților de la Democrați s-au orientat spre un socialism cu față umană ca și al lui Iliescu...Cei care n-au avut de a face cu comuniștii...cred...mai ales pe coastele SUA...
Referitor la șomajul mic din Germania și Japonia, este și din cauză că populația este foarte mult in scădere...Nu prea mai are cine să muncească sau să ia șomaj...
Democrații din SUA n-au program economic, cu excepția impărțirii averilor, granițe deschise și asugurări medicale pentru toți ilegalii...
Trump va continua cu incă patru ani de succes Ameri-CAN...
Chestia cu oamenii care n-au bani economisiți...e o gargară...pentru cei cu ajutor social....
Majoritatea celor care vin LEGAL au o casă, plătită ȘI ECONOMII....Un milion de dolari se poate, cu muncă...nu cu pomană...

georgica,

poate n-ai aflat (ca pe Fox nu se vorbeste) dar Bozo a interzis prin "putere prezidentiala" tuturor ce au fost martori directi sa se prezinte la interogatoriu, iar dovezile clare (audio tapes, emails, etc.) au fost puse sub sechestru intr-un server "secret" al casei albe...
in conditiile, astea, procesul a trebuit sa continue cu cei care au sfidat ordinul lui Bozo si s-au prezentat la audieri, punund tara mai presus de orice: si se vede, au platit prin a fi dati afara pentru ca au spus adevarul...
georgica,
daca tie iti place sa fii parte din asa ceva, e optiunea ta..este o tara libera...eu nu...
dar mai important decit asta sint lucrurile care le clocesc republicanii in spatele cortinei, ca de exemplu "voter suppression" in statele controlate de ei...
sint sute de mii impiedicati sa voteze prin alabama, florida, louisiana, etc.....si culmea, sint si democrati...doar asa, jucind murdar puteti cistiga...
dar roata roata se invirte...sa-ti aduci aminte cuvintul asta peste vreo 8-10 ani: Texas! peste nu foarte mult timp, texasul va deveni dintr-un stat republican un "battleground"...iar in momentul cind balanta se va inclina in favoarea democratilor, puteti spune noapte buna!

@John Ioane este o diferenta intre noi pentru ca eu am sosit in

US in Dec 1985. Vad ca in timp relativ scurt ai facut America praf cu realizarile tale si cu engleza ta de tip texan. De ce nu scrii o carte ? Nu uita ca puterea de cumparare a dolarului este diferita de la stat la stat (cu aceeasi suma poti cumpara o pereche de pantofi in CA iar in statul PA poti cumpara doua perechi cu acea suma) Ai intrat in subiecte delicate ca ...real estate. Sint ani cind este bine de cumparat casa (interes acordat de banci mai mic, dar acesta este negociabil si depinde de ce credit ai tu sau tu si sotia impreuna.). Desigur ca este important cit de mare este imprumutul. Cit priveste vinzarea unei case lucrurile sint mai complicate depinzind foarte mult de zona si statul in care de afli. Pretul de vanzare este stabilit de modul cum arata casa in interior cit si in exterior, de virsta casei, de cit crede agentul pe care-l angajezi, de estimarile date de market. Oricum cind vinzi o casa aceasta trebuie sa arate ca ...noua.(sa fie "upgraded"). Trump a ridicat preturile caselor foarte mult (pretul de vinzare "over rated") ceea ce i-a fortat pe cei care doresc sa vinda casa sa cheltuiasca o suma considerabila pentru pregatirea casei de vanzare.

finally, o opinie pertinenta

Trump, pentru America, probabil cel mai bun presedinte de la Reagan incoace. Sunt de 25 de ani pe continetul nord american. Multi aici sunt satui de progressive liberalism, illegal immigration si in special de political correctness. Trump este un breath of fresh air comparat cu politicienii de cariera. Care sunt alternativele democratilor? The g_ay guy, Bernie the commie si sleepy Joe (vice-ul lui Obama, o rusine nationala)? Gimme a break! I'll take Trump any day.
49% approval si according to Gallup, 90% dintre americani mai multumiti cu viata lor decat acum 3 ani. Astea sunt rezultatele care conteaza.
So much nicer to be talked to than at....
MAGA 2020!

 

Domnul Petrisor

o ia razna pe campii cu iubirea lui trumpista, sa ne povesteasca si de datoria publica a americanilor si de balamucul permanent facut de primul circar al tarii, ca sa nu mai zic de adoratia evidenta pentru teoria consumerista care baga la propriu Pamantul in faliment(nu doar pamantul american).

 

Cand toate sunt numai roz si frumoase ...

... iar graficile arata numa' "hockey sticks" (adica toate merg in sus), ma apuca asa deodata sughitul si fac instinctiv un pas inapoi...

 

Excelent articol!

Traiesc de foarte multi ani in US si inteleg perfect cea ce spune d-ul Peiu. Nu-l simpatizez pe Trump pentru apucaturile lui badaranesti dar trebuie sa recunosc ca este f. eficient in felul in care conduce Statele Unite. Punerea la punct a chinei a fost necesara; la fel si cu EU. Sper ca va fi reales. Il voi alege in noiembrie.

 

Mie imi place Trump,pentru anumite ''proceduri''...

Iar D-l Peiu a muncit ceva sa ne puna la dispozitie,pentru unii dintre noi care habar nu aveau,niste cifre care arata ca Trump nu isi pierde timpul degeaba cum fac politicienii de pe la noi.presedintele american a luptat si o face mereu pentru a fi fidel sloganului sau ''Sa facem America Mare(puternica) din nou'',si este.Daca mi-a placut ceva la el este faptul ca i-a pus pe chinezi si pe rusi cu botul pe labe,adica acolo unde le este locul.Si asa cum a spus si D-l Peiu,de foarte multa vreme USA nu dus-o mai bine ca acum.Dupa parerea mea,Trump merita si al doilea mandat,si sunt tare curios sa vad ce va face in continuare!

 

Sa "facă America mare", dar nu și antipatizata!

E el destul de antipatic, nu e cazul sa extindă asupra Americii, impresia pe care o face el!
Ca dincolo de grimasele sale de subnormal, face lucruri bune, perfect de acord; totuși sa lăsam sa treacă ceva timp pentru a putea trage o concluzie asupra consecințelor pe termen mediu-lung a președenției sale!

Este imposibil...

Sa fie simpatica pentru toti.Ca sa fie ''mare'' eu zic ''si tare'' USA trebuie sa se comporte de pe picior de forta cu toti,sa se impuna in fata tuturor,prieteni sau dusmani.Sincer,eu prefer o America mai putin simpatica dar categorica si care vorbeste numai de pe picior de forta cu rusii si cu chinezii,si in special cu cei din urma.Si,daca stam sa analizam,aproape totate actiunile lui sunt bune pentru USA,or,dupa cite stim, Trump este Presedintele SUA.

D. Peiu, o analiză trebuie să fie echilibrată, să prezinte și

aspectele pozitive și pe cele negative, altfel e propagandă. Uite de ex. starea dezastruoasă a infrastructurii in SUA:
https://edition.cnn.com/2019/06/17/us/crumbling-american-infrastructure/index.html

 

vorbesti de USA...si nu de Europa ....

infrastructura in primul rand este si a fost calcaiul lui Ahile principala sursa a deficitului bugetar si peticita intodeauna in perioada de criza economica.Daca tu crezi ca asta se rezolva peste noapte eu zic sa te inscrii la cuvant daca stii altceva, dar de vorbe suntem satui.Vorbim de milioane de mile de autostrazi si sute de mii de poduri pe care nici The People's Republic of China aia 1.5 melearde daca ar muncii nu le ar rezolva nici in 10 ani mai ales la regulile si standardele la care se construieste aici.Oricum este enervant pentru ca zi si noapte, de 3 ani este trafic cauzat de constructii oriunde mergi in america. Altceva?

pe biroul lui MoscowMitch se aduna praful

pe cele vreo 270 de propuneri legislative ale democratilor (da...aceeasi "do nothing democrats", nu?) incluzind o detaliata propunere legislativa de vreo 7-800 miliarde pentru refacerea infrastructurii...
s-a miscat ceva? nope!
totul e numai teatru la republicani...sint maestri la "smoke & mirrors"

Unde traiesti fratele meu

Constructii au fost si sunt de cand am venit aici Acum 24 de ani. Nu nimic out of ordinary. Tot timpul Sunt restrictii de circulatie , se mai peticesc drumurile, iar Acum dupa aceasta iarna care nu a prea fost iarna pana Acum ma si mir de ce Sunt atat de multe gauri in carosabil ca nu s-a dat cu sare decat de cateva ori.Ce Mari standarde vezi aici: tot la mica ciupeala ca in romania , la sfarsitul anului trecut fiindca mai erau bani necheltuiti la drumuri si ii lua statul inapoi s-au apucat sa reasfalteze o sosea facuta cu un an urma. Nu mai spun ca au facet-o la 32grade F. Cand te uiti la americanii de rand cat de spalati pe creier sunt si ceausescu ar fi gelos de ce au reusit astia cu propriul popor. Le-au inoculate faptul ca noii immigranti Le fura joburile, fiecare nou imigrant la sosire primeste bani ptr masina , casa si eventual daca vrea sa isi cumpere sau deschida un business primeste bani nerambursabili ptr asta. Ce tot ii dati cu ilegalii , ce cuconita Melania nu a venit si stat ilegal pana si a ajustat status ul. Hypocrites, avioanele care veneau din Ro pline cu turisti persecutati politic si se intorceau goale in Ro ( anii 90-94) interesant ca toti plecau cu viza turistica si cand ajungeau aici isi aminteau ca de fapt erau persecutati politic.
Acum dupa ce au devenit cetateni Sunt deosebit de ingrijorati ca vin alti ilegali in “tara “ lor noua si le manca lor beneficiile dupa care au alergat ei la inceput cand au venit. Iar in Ro cand se duc se recomanda ca cetatean din diaspora cu drepturi sporite fiindca vezi doamnne Sunt si posesori de pasaport albastru. Generally speaking cand intalnesc un roman aici care Incepe sa spuna ca totul e disastrous in Ro si totul ii pute in Ro incerc sa il evil data viitoare. E desgustator sa iti denigrezi Tara de unde vii in asemenea hal, nimic nu era bun acolo , dar aici e totul impecabil, inclusiv gluma asta care se prezinta ca presedinte. Cea mai mare prostie intr-o constitutie sa pierzi practic alegerile , dar sa fii numit presedinte de acel grup de initiativa “electoral college “. Tara tuturor posibilitatilor ?????

Well done!

Clar ca buna ziua, America se ducea rau de tot in jos! Cum a pus Mr Trump mana pe clanta Biroului Oval, cum lucrurile s-au schimbat in bine si foarte bine. Nu tu inertie, nu tu ceva merite ale vechii administratii, neah! Drept in sus, frate!

 

Intr-adevar Mr. Trump a facut minuni prin faptul ca ...

...a reusit sa reduca "unemployment rate" la procentul de 3.5 cind in trecutul indepartat acesta era de 10 sau 12 % in unele state. In acest procent sint numarati cei care primesc "unemployment benefit" si nu sint luati in calcul toti care nu lucreaza ci numai cei care primesc beneficii timp de sase luni. Sint trei tari pe planeta unde oamenii muncesc mult sau din greu (Japonia,China si USA) iar romanii sau europenii nu s-ar adapta. "American Dream" inseamna ca fiecare sa poata cumpara si locui intr-o casa dar o casa este a ta numai cind este platita in intregime. Ca exemplu faci un imprumut pe 30 de ani la rata fixa iar peste 30 de ani va fi casa ta. In trecut "American dream" a fost o gluma proasta neinteleasa de cetatenii americani care de altfel sint foarte seriosi. Pe de alta parte in USA sint mai multe tipuri de job-uri neexistente in Europa ca: ful time job, temporary, part-time, contract,de sezon etc.In trecut toate recesiunile economice au fost programate de la butoane si aveau loc la intervale de timp bine stabilite de 8 sau 12 ani. In timpul acestora companiile mari si mici erau fara mila si reduceau numarul angajatilor.Chiar si marile companii petroliere faceau reduceri desi ele aveau profituri colosale. Ca exemplu negativ se poate da recesiunea din 2007-2008 cind milioane de americani si-au pierdut casele (ei fiind "out of work") iar acestea au intrat in posesia bancilor. A fost un FURT NATIONAL. Mr Trump a reusit ca presedinte sa aiba rezultate fantastice pentru ca el nu este politician , el este om de afaceri care a reusit sa convinga marile corporatii si companii sa nu mai reduca angajati si sa creeze mai multe job-uri. Si companiile ca si salariatii platesc taxe, probabil ca presedintele i-a amenintat ca le face controale exigente la taxele anuale.Cine incearca sa copieze "sistemul de conducere si functionare American" nu va reusi niciodata. In primul rind US are forta de munca , populatia fiind in jur de 320 de milioane (Romania are ca forta de munca activa vreo 6-7 milioane).
Dolarul este puternic in afara Statelor Unite si slab in interiorul ei. In USA viata este scumpa, este disciplina si un respect deosebit pentru orice job. Mr Trump nu mai primeste orice immigrant, este impotriva avortului, construieste zidul promis,da "afara din functie" pe cine considera el. Cu toate acestea US are destule statistici negative in procente din populatia ei ca: nr1 in lume la persoane divortate si singure(care este mai mare decit al celor casatoriti), au 25% din puscariasii lumii iar populatia tarii reprezinta numai 5% din cea a lumii,majoritatea angajatilor (salariatilor ) nu au serviciul in orasul unde locuiesc sau in statul unde locuiesc (multi din PA lucreza in MD, multi din MD lucreaza in VA sau DC,multi din NJ lucreaza in NY s.a.m.d.. Statele Unite este o tara de afaceri si nu o tara turistica iar Las Vegas este cel mai frumos oras din lume.

 

Coane...

...In sfarșit suntem de acord cu unele...
Șomajul era totuși 1,8 % in 2000 cand am venit eu, iar oricine vorbea engleză putea să ia un ziar gratuit de pe stradă și să lucreze a doua zi...
Casele se pot lua cu imprumuturi pe 15 sau 30 de ani, dar...dacă lucrurile merg bine și ești harnic tare...Poți schimba la un imprumut "baloon", pe cinci ani, cu dobandă mult mai mică...Eu aveam 4,5% cand cele mari erau 11%...Am plătit prima casă in cinci ani...Iar pe a doua...in 15 ani...
Criza financiară cu evacuările silite din 2008-2010 a venit tocmai din propunerea democraților ca băncile să dea imprumuturi tuturor, că toată lumea merită o casă, chiar dacă n-are venituri să o plătească....
Evacuările silite au venit pentru că cei care au luat imprumuturi voiau să le plătească statul...
Oricum "section 8" plătește casa și cupoane alimentare pentru cei care au venit aduși de copii, n-au muncit o singură zi in SUA, copiii le-au vandut tot ce aveau in Romania și apoi i-au dat in seama statului american...că de..sunt săraci..."food stamps"..."asigurare medicală gratuită", "medicare pentru toți..."...
In SUA ai de ales, faci parte dintre cei cu visul american mai mult sau mai puțin implinit, devii un milionar, in USD....sau faci pe victima, milogul...și dai vina pe alții...

baloney coane...baloney...

unemployment 1.8% in 2000? baloney....
daca ziceai ca e vreo 3.4 sau 3,5 te mai credeam (cam atit a fost la sfirsitul anilor Clinton, care l-a luat de la 6.7 si l-a adus la 3.4%...plus bugetul lasat pe plus)
restul nici nu mai are importanta ce-ai scris cind incepi cu o minciuna sfruntata...

Unemployment Rate (as of Dec.) in USA

Rata șomajului este numărul de șomeri ca procent din forța de muncă, unde acesta din urmă este format din șomeri plus cei din salarii(care primesc beneficii) sau activități independente. Șomerii sunt cei care raportează că sunt fără muncă, că sunt disponibili pentru muncă și că au făcut măsuri active pentru a-și găsi de lucru in ultimele patru săptămani. Cand șomajul este ridicat, unii oameni se descurajează și nu mai caută loc de muncă; ei sunt apoi excluși din forța de muncă. Acest lucru implică faptul că rata șomajului poate scădea sau incetează să crească.
Unemployment Rate by Year Since 2000 to 2019 [%]:
3,9- 5,7- 6,0- 5,7- 5,4- 4,9- 4,4- 5,0- 7,3- 9,9- 9,3-
8,5- 7,9- 6,7- 5,6- 5,0- 4,7- 4,1- 3,9- si 3,5 (in 2019)
"Șomajul era totuși 1,8 % in 2000,".... poate te referi la statul tau..."Iowa" pentru ca in US a fost 3,9 %
Pe de alta parte pentru unii visul American este scurt ...isi vind casa si se muta in Europa!. Nu o parasi pe ...Halep

Esti un pic confuz John

Daca ai venit aici in 2000,ar trebui sa stii ca nu era neaparat necesar sa stii un pic engleza ca sa citesti un ziar. Stiind numai romana puteai sa iei un ziar in limba romana si sa te angajezi immediate in Queens, Brooklyn, Sau in imprejurimile New Yorkului, Sau chiar undeva in northern New Jersey.
Asta prima la mana. A2a la mana presedinte in acea perioada era W Bush care era republican pana in Maduva oaselor 2000-2008 . El a fost cu initiativa imprumuturilor usoare Sau “stated income loans “ in care luai imprumuturi foarte usor , chiar bancile te rugau sa iei imprumut iti “umflau" appraisal ul ca sa iei si ceva cash in plus peste Valoarea casei. Asa ca propunerea a venit de la republicani ca ei au avut guvernarea pana in 2008 in 2007 s-au dat ultimele stated income loans. Then in 2008 cand a venit criza Obama si democratii lui au trebuit sa faca o legislatie prin care sa se previna foreclosurile, etc.
Cat despre sectiunea 8 , nu Mai face pe interesantul ca doar nu o-I fi tu singurul roman care si-a luat o casa sau Dora in America si toti ceilalti au stat pe food stamps si pe welfare. Poate esti unul dintre aia care se simte asa de important I at vrea sa voteless si in Romania desi habar nu are ce se intampla in neighborhood. Please review your information maybe you have trouble remembering “things"....
Oricum dictonul “ Cine nu e cu noi e impotriva noastra “ s-a transferat de la comunisti la republicani si presedintele ales de minoritatea representata de statele mici si nesemnificative din economia sua gen West Virginia, Alabama, Mississippi,etc. Mai studiaza fenomenele ca spui ca esti de 20 de ani pe aici ....


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor