Ancheta Trump-Rusia: Democrati din Congres cer informatii la Deutsche Bank

Joi, 25 Mai 2017, ora 11:14
2644 citiri
Ancheta Trump-Rusia: Democrati din Congres cer informatii la Deutsche Bank
Foto: Arhiva Pixabay

Democrati din cadrul unei comisii a Camerei Reprezentantilor au solicitat Deutsche Bank sa furnizeze Congresului american informatii despre eventuale conturi care ar arata legaturi intre presedintele Donald Trump si Rusia, adaugand astfel o noua dimensiune anchetei Trump-Rusia.

Mai multi congresmeni democrati i-au trimis o scrisoare CEO-ului Deutsche Bank, John Cryan, prin care-i cer detalii din evaluari interne, cu scopul de a stabili daca imprumuturi pe care Trump le-a facut pentru afacerea sa imobiliara au fost sustinute de guvernul rus, relateaza Reuters.

Congresemnii cer totodata informatii despre un sistem de "tranzactionare in oglinda", care a permis iesirea a zece miliarde de dolari din Rusia.

"Congresul nu stie in continuare daca imprumuturile acordate de Deutsche Bank presedintelui Trump au fost garantate de guvernul rus sau daca au vreo legatura cu Rusia", spun democratii in aceasta scrisoare.

"Este esential sa furnizati acestei comisiei informatiile necesare, pentru ca sa evalueze amploarea, constatarile si concluziile evaluarilor dumneavoastra interne", subliniaza ei.

Democratii au cerut aceste documente bancii, insa nu o pot obliga sa le si predea. Comisia are puterea sa ceara documentele prin citatie, insa este necesara o cooperare din partea republicanilor, majoritari, in contextul in care detin controlul asupra Camerei Reprezentantilor.

Niciun republican nu a semnat aceasta scrisoare de solicitare de informatii.

Citand dezvaluiri de presa, democratii indeamna banca sa predea orice documente legate de evaluari interne ale conturilor personale ale lui Trump.

Ei au indemnat totodata Deutsche Bank sa recunoasca in mod public faptul ca a examinat atat sistemul "tranzactiilor in oglinda", cat si conturile lui Trump.

Tranzactionarea in oglinda implica achizitionarea de actiuni, de exemplu in ruble, la Moscova, iar alte parti implicate vand aceleasi actiuni imediat dupa aceea printr-o filiala a bancii de la Londra.

De asemenea, ei indeamna banca sa numeasca un auditor independent care sa verifice rezultatele evaluarilor, subliniind ca ar trebui sa fie predate Congresului "cat mai rapid posibil".

Un purtator de cuvant al Deutsche Bank, Renee Calabro, a refuzat sa comenteze in legatura cu acest subiect.

Comisia adreseaza aceasta solicitare bancii germane in contextul in care Trump este vizat intr-un amplu scandal cu privire la anchete FBI si ale Congresului cu privire la o implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016 si la o eventuala complicitate intre Moscova si echipa sa de campanie.

Moscova a negat aceste acuzatii, iar Trump a dezmintit orice complicitate.

Citește și:
Primarul Radu Mihaiu a experimentat cum se simte un accident la viteza de 13 km/h. "Vă spun sincer, mă resimt. Nu mă așteptam!" VIDEO
Primarul Radu Mihaiu a experimentat cum se simte un accident la viteza de 13 km/h. "Vă spun sincer, mă resimt. Nu mă așteptam!" VIDEO
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a participat miercuri, 5 octombrie, la un eveniment dedicat educației rutiere. În cadrul evenimentului, Radu Mihaiu a testat cum este resimțit un accident...
Fotografia care ar arăta șpaga plătită de Sorin Cîmpeanu pentru șefia unui for academic internațional: sacoșe pentru "bunăvoința votanților"
Fotografia care ar arăta șpaga plătită de Sorin Cîmpeanu pentru șefia unui for academic internațional: sacoșe pentru "bunăvoința votanților"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu ar fi dat șpagă pentru a câștiga șefia Adunării Generale a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) în 2017, conform informațiilor furnizate...