Armata din Nigeria posteaza un videoclip cu Trump pentru a justifica impuscarea unor protestatari

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 20:58
2872 citiri
Armata din Nigeria posteaza un videoclip cu Trump pentru a justifica impuscarea unor protestatari
Foto: Arhiva Hepta.ro

Armata Nigeriei a postat un videoclip cu presedintele american, Donald Trump, declarand ca soldatii vor impusca migrantii care arunca cu pietre pentru a justifica deschiderea focului asupra unor protestatari siiti saptamana aceasta.

"Va rugam sa va uitati si sa trageti concluziile", a afirmat armata intr-o postare pe contul sau oficial de Twitter.

In videoclip, Trump avertizeaza ca soldatii de la granita cu Mexicul ar putea deschide focul asupra migrantilor care arunca cu pietre in ei, incercand sa traverseze ilegal granita.

"Nu vom accepta acest lucru. Vor sa arunce cu pietre in armata noastra, armata va raspunde. Le-am spus sa considere pietrele ca fiind o pusca. Cand ei arunca pietre asa cum au facut cu armata mexicana, eu le spun sa le considere ca fiind o pusca", a afirmat Trump in videoclipul postat joi.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Nigeria, John Agim, a declarat pentru AFP ca armata a postat videoclipul ca raspuns la afirmatiile conform carora fortele de securitate au actionat ilegal.

Miscarea Islamica a Nigeriei (IMN) a informat ca 49 de membri ai sai au fost ucisi dupa ce armata si politia au deschis focul asupra oamenilor care marsaluiau in capitala Abuja. Armata a informat ca a fost vorba de sase morti.

Amnesty International a comunicat miercuri ca are dovezi puternice conform carora politia si soldatii au folosit arme automate impotriva membrilor IMN si ca au ucis in jur de 45 de persoane, "o folosire inadmisibila a fortei de catre politie si soldati".

Ambasada Statelor Unite din Nigeria a informat joi ca este ingrijorata si a cerut o investigatie.

"Videoclipul a fost postat ca reactie fata de acuzatiile Amnesty International privind folosirea fortei impotriva protestatarilor pasnici. Nu numai ca ei au folosit pietre dar aveau cocktailuri Molotov, macete si cutite, asa ca, da, ii consideram ca fiind inarmati", a declarat Agim.

"Am intervenit deoarece membrii IMN incearca sa ne raneasca oamenii, intotdeauna ne intampina zonele cu controale de securitate si incearca sa ne provoace, chiar au dat foc la o masina de politie", a adaugat el.

Nigeria este impartita intre musulmani, in nord si crestini, in zona de sud. Expertii au avertizat guvernul ca un raspuns dur risca sa nasca conflicte.

Liderul IMN, Ibrahim Zakzaky, este retinut din 2015, dupa ce o interventie a armatei a ucis 300 dintre sustinatorii sai care au fost ingropati apoi in gropi comune, conform unor grupari pentru drepturile omului.

Joi, 100 dintre cei 400 de membri IMN arestati de politie luni au fost pusi sub acuzare pentru "rebeliune, perturbarea ordinii publice", conform unui oficial al tribunalului din Abuja.

Conform documentelor din proces obtinute de AFP, politia a cerut membrilor IMN sa paraseasca zona dar ei "au refuzat si au inceput sa arunce cu pietre in ofiteri si alti membri ai publicului, ranindu-i astfel". Toti suspectii au pledat nevinovati si au fost eliberati pe cautiune, procesul continuand pe 5 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Donald Trump armata Nigeria , #presedinte SUA