Casa Alba a acuzat spionajul britanic ca l-ar fi interceptat pe Trump. Apoi, a cerut oficial scuze

Vineri, 17 Martie 2017, ora 17:06
4551 citiri
Casa Alba a acuzat spionajul britanic ca l-ar fi interceptat pe Trump. Apoi, a cerut oficial scuze
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Administratia Trump a cerut scuze oficial Marii Britanii, dupa ce Casa Alba a acuzat serviciul de informatii GCHQ ca l-ar fi ajutat pe Barack Obama sa-l spioneze pe Donald Trump, prin interceptarea unor convorbiri telefonice din Trump Tower.

Secretarul de presa al lui Trump, Sean Spicer, a repetat o acuzatie, joi seara, ca GCHQ (Government Communications Headquarters - n.red.) ar fi fost folosit de Obama pentru a-l spiona pe Trump inainte de alegerile prezidentiale, scrie The Telegraph.

Iata care au fost declaratiile lui Spicer: "Trei surse din serviciile de informatii au informat Fox News ca presedintele Obama a iesit din lantul de comanda - nu a folosit NSA, nu a folosit CIA, nu a folosit FBI si nu a folosit Departamentul de Justitie - a folosit GCHQ".

Initial, comentatorul Andrew Napolitano, de la Fox News, a fost cel care a spus ca Obama ar fi folosit agentia britanica de spionaj pentru a-i asculta convorbirile telefonice ale actualului presedinte american.

GCHQ a avut si o reactie dupa aceste afirmatii: "Acuzatiile recente ale comentatorului Andrew Napolitano despre GCHQ, caruia i s-ar fi cerut sa intercepteze convorbiri telefonice ale presedintelui ales de atunci, sunt prostii. Sunt complet ridicole si ar trebui sa fie ignorate".

Surse din domeniu au precizat, pentru The Telegraph, ca Spicer si generalul McMaster, consilierul pe securitate nationala, si-au cerut scuze pentru aceste acuzatii.

Generalul McMaster l-a contactat pe Mark Lyall Grant, consilierul pe securitate nationala al premierului britanic Theresa May, pentru a prezenta scuze pentru comentarii, iar Spicer si-a exprimat scuzele prin intermediul lui Kim Darroch, ambasadorul american in Marea Britanie.

De asemenea, purtatorul de cuvant al lui May a spus ca a primit asigurari de la Casa Alba ca acuzatiile privind spionajul serviciilor de informatii nu se vor repeta.

Reamintim ca, pe 4 martie, Trump l-a acuzat fara nicio dovada pe Obama ca l-ar fi interceptat si ca i-ar fi pus sub ascultare telefoanele inainte de alegeri, iar ulterior fostul presedinte american a negat ca ar fi facut acest lucru.

A doua zi, Trump a cerut Congresului SUA sa verifice daca Obama i-a ascultat telefoanele, iar parlamentarii americani nu au gasit nicio dovada in acest sens.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#scuze Casa Alba interceptari telefonice, #Casa Alba Marea Britanie interceptari Trump, #Trump interceptari telefonice Obama , #presedinte SUA