Cine e Donald Trump, viitorul presedinte SUA: Afacerist fara scrupule, vedeta TV si misogin acuzat de abuzuri sexuale

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 11:51
11801 citiri
Cine e Donald Trump, viitorul presedinte SUA: Afacerist fara scrupule, vedeta TV si misogin acuzat de abuzuri sexuale
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Donald Trump este castigatorul alegerilor prezidentiale din Statele Unite si deci urmeaza sa fie cel de-al 45-lea presedinte american, incepand cu 20 ianuarie 2017. Dar cum a ajuns pana aici si cine este controversatul miliardar republican?

Pentru inceput, trebuie spus ca Trump este un om de afaceri de mare succes, cu o avere uriasa, producator de televiziune si controversat politician.

Nascut in anul 1946, in Queens, New York, Trump avea 4 frati si surori, insa fratele sau Fred Jr. a murit in 1981, din cauza consumului de alcool. Astfel, viitorul om de afaceri a explicat de ce nu a pus gura pe alcool si nu a fumat.

A invatat la academia militara, incepand cu varsta de 13 ani, dupa care de la 18 ani a mers la Scoala Wharton de Finante si Comert a Universitatii Pennsylvania.

Tatal sau, Fred, este nascut tot in Queens, din parinti veniti din Germania, in timp ce mama lui Donald Trump este nascuta in Scotia.

Preferintele politice, ascensiunea si candidatura la prezidentiale

Donald Trump si-a schimbat de-a lungul timpului afilierile politice. Pana la 40 de ani, se declara republican, fiind inclusiv sustinator al lui Ronald Reagan, in anii '70, considerat unul dintre cei mai mari presedinti republicani.

O scurta perioada, intre 1999 si 2001, a fost membru al Partidului Reformei.

Trump a fost insa o buna perioada si sustinator al democratilor, intre 2001 si 2008, si s-a afisat de multe ori cu familia Clinton. De altfel, Fundatia Trump a donat sume importante de bani catre Fundatia Clinton, de-a lungul timpului.

In anul 2008, l-a sustinut pe republicanul John McCain la alegerile pentru Casa Alba, insa acesta a fost invins de Barack Obama. Apoi, Trump s-a inscris in Partidul Republican, unde a ramas pana in prezent, cu o scurta pauza de independent in perioada 2011 - 2012.

In luna iunie 2015, la doua zile dupa ce a implinit 69 de ani, Trump si-a anuntat candidatura la alegerile prezidentiale, pentru inceput in cursa interna din Partidul Republican. Rand pe rand, Trump si-a depasit adversarii, printre care Ben Carson, Marco Rubio, Jeb Bush, John Kasich si, in cele din urma, Ted Cruz.

Imigratia ilegala, celebrul zid pe care vrea sa il construiasca de-a lungul granitei cu Mexicul, datoria nationala americana si terorismul islamic au devenit cateva dintre temele sale de campanie.

Succesul in afaceri

In anul 1971, Trump a preluat controlul firmei de imobiliare si constructii a tatalui sau, pe care a redenumit-o apoi The Trump Organization.

Industria hoteliera, transporturile aeriene si cazinourile reprezinta alte domenii in care a investit, generand zeci de mii de locuri de munca. A cunoscut si perioade de faliment, in anii '90, insa la inceputul secolului 21 afacerile sale si-au revenit.

In luna septembrie, Forbes l-a cotat cu o avere de 3,7 miliarde de dolari, in scadere insa cu 800 de milioane fata de anul anterior. Au fost si perioade in care averea sa a fost cotata la peste 10 miliarde de dolari.

Trump Tower din Manhattan, in 1983, si cazinoul Taj Mahal din Atlantic City, in 1988, sunt doua dintre cele mai cunoscute investitii ale sale din prima parte a vietii.

Concursuri de frumusete si prezente in filme

Dar viata lui Trump nu a insemnat doar politica si afaceri. In perioada 1996 - 2015, omul de afaceri a detinut concursurile Miss Univers, Miss SUA si Miss Adolescenta SUA.

A jucat in mai multe filme, iar una dintre scenele celebre este o scurta aparitie in "Singura acasa 2". De asemenea, a fost producatorul executiv si gazda unui reality show, The Apprentice, la NBC, incepand cu 2003.

Fan al wrestlingului si al competitiei WWE, Trump a oferit un moment socant, in urma cu aproape 10 ani, cand, ca parte a spectacolului, l-a lovit si l-a ras in cap pe proprietarul WWE Vince McMahon, dupa ce luptatorul acestuia din urma a pierdut meciul cu luptatorul sau.

Critici si controverse

Trump a oferit, in timpul campaniei electorale, numeroase declaratii nu numai controversate, ci si in care isi contrazicea afirmatii precedente.

Printre cei pe care i-a insultat s-au numarat musulmanii, hispanicii si femeile. Inclusiv cea de-a treia sotie, care este cu 24 de ani mai tanara, Melania (casatoriti in 2005 - n.red.), a fost la un moment dat nevoita sa-i dezaprobe comentariile.

In plus, a fost implicat intr-un scandal in care ar fi hartuit sexual mai multe femei, in anii '90 si la inceputul anilor 2000. Astfel, cu toate ca mitingurile sale au fost intampinate de proteste, unele violente si pe teme importante precum imigrantia, controversele care au ramas in memoria publicului au fost cele legate de remarcile sale misogine.

De asemenea, ca urmare a atacurilor teroriste de la Paris, din luna noiembrie 2015, a cerut interzicerea temporara a imigrantilor musulmani in Statele Unite, ulterior subliniind ca aceasta interdictie va viza tarile cu o istorie dovedita a actelor teroriste.

Nu in ultimul rand, Donald Trump este acuzat ca a declarat falimentul in mai multe randuri, iar angajatii au avut de pierdut. "Ma joc cu legile falimentului, sunt foarte bune pentru mine", spunea omul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#biografie Donald Trump, #cine este Donald Trump, #istorie Donald Trump, #Donald Trump presedinte SUA , #presedinte SUA