Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cine este Rex Tillerson, prietenul ultrabogat al lui Putin, pe care Trump l-a numit secretar de Stat

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 15:17
8233 citiri
Cine este Rex Tillerson, prietenul ultrabogat al lui Putin, pe care Trump l-a numit secretar de Stat
Foto: ExxonMobil

Rex Tillerson, numit marti de Donald Trump in functia de secretar de Stat, are 64 de ani, nu are deloc experienta in ceea ce priveste politica externa, insa are legaturi cu multi dintre liderii lumii, chiar din tari care nu au o relatie tocmai buna cu SUA. Rusia este un prim exemplu in acest sens.

De-a lungul vremii, a incheiat afaceri din Europa pana in Asia si Orientul Mijlociu. Aceste relatii sunt din postura omului de afaceri si nu a diplomatului, subliniaza Fox News.

Omul de afaceri nu era un favorit la aceasta pozitie, pentru care mai erau in carti fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, Mitt Romney sau senatorul Bob Corker. Romney a confirmat ca nu avea sa ocupe aceasta pozitie luni seara, intr-o postare pe Facebook.

Despre Tillerson, Trump afirma ca stapaneste perfect arta negocierii si ca este la curent cu geopolitica, trasaturi care sunt "relevante" pentru noua pozitie.

Tillerson i-a fost recomandat lui Trump de fostii secretari de Stat Condoleezza Rice si James Baker, dar si de catre fostul secretar al Apararii, Bob Gates, au declarat surse pentru CNN.

Trump si Tillerson au in comun un background similar in ceea ce priveste incheierea afacerilor si viziuni asemanatoare asupra lumii.

Exista insa republicani, asa cum sunt senatorii John McCain si Marco Rubio, care se arata ingrijorati de relatia apropiata dintre Tillerson si presedintele rus Vladimir Putin.

Tillerson, care este multimilionar, se potriveste insa in echipa lui Trump, alcatuita, in majoritatea sa, din oameni de afaceri de mare succes si jucatori bogati de pe Wall Street.

Lasand la o parte strategia companiei ExxonMobil pe plan extern, nu se cunoaste felul in care Tillerson gandeste vizavi de relatiile internationale.

Nici in ceea ce priveste aliantele, asa cum este NATO, sau cea cu Asia, nu se stie cum gandeste Tillerson.

Tillerson va trebui sa ia o pozitie si vizavi de probleme ca incalzirea globala sau programul nuclear al Phenianului.

Decorat de Putin

In 2011, ExxonMobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petroliera de stat din Rusia, pentru explorare comuna de petrol si productie. De atunci, cele doua companii au incheiat zece acorduri joint-venture pentru proiecte in Rusia.

Tillerson chiar a obtinut, in 2013, din mainile lui Vladimir Putin, decoratia Ordinul Prieteniei.

De altfel, tocmai din cauza acestei prietenii, compania Exxon a fost lovita de o serie de sanctiuni din partea SUA si UE, in 2014. Se crede ca Exxon a pierdut circa 1 miliard de dolari din cauza acestor sanctiuni.

Chiar si daca Tillerson se va desparti de Exxon, democratii tot vor putea invoca un conflict de interese, daca, in calitate de secretar de Stat, va milita pentru ridicarea sanctiunilor date Rusiei pentru anexarea peninsulei Crimeea, in 2014. De o astfel de masura ar beneficia cu siguranta si Exxon.

Nascut in Wichita Falls, Texas, Tillerson lucreaza la ExxonMobil de 40 de ani. S-a alaturat companiei ca inginer de productie, iar din 2006 o conduce.

Pana la finalul anului trecut, facuse deja, in calitate de CEO al Exxon, peste 240 de milioane de dolari. Aici intra salariul de baza, bonusurile si alte castiguri din ultimii 10 ani. Gigantul petrolier ExxonMobil are activitati in peste 50 de tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Rex Tillerson avere, #Rex Tillerson secretar stat, #Trump numit Rex Tillerson, #Rex Tillerson ExxonMobil, #Rex Tillerson Putin Rusia , #presedinte SUA