Amenintarile lui Trump legate de UE si NATO si cum ar trebui sa-i tina piept Angela Merkel

Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 20:02
10616 citiri
Amenintarile lui Trump legate de UE si NATO si cum ar trebui sa-i tina piept Angela Merkel
Foto: Arhiva Ziare.com

Intr-un interviu acordat recent presei germane, presedintele ales al SUA Donald Trump a atacat NATO, Uniunea Europeana si in special Germania.

Insa cancelarul german Angela Merkel ar trebui, cu determinare, sa-i tina piept lui Trump, sustine jurnalistul Miodrag Soric, intr-un editorial publicat pe site-ul Deutsche Welle.

"NATO este invechita". Aceasta declaratie nu a fost facuta nici de presedintele rus Vladimir Putin, nici de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. A fost facuta de viitorul presedinte american Donald Trump.

Iar prin acest lucru isi contrazice ministrii de Externe si Aparare desemnati chiar de el. In audierile din Senat de saptamana trecuta - si nu numai - ministrii au sustinut exact contrariul. Deci cum stau lucrurile?

Daca Trump vrea sa spuna ca e necesar ca aliatii NATO sa contribuie cu mai multi bani la sistemul de aparare, atunci ar trebui sa explice asta fara ambiguitati, subliniaza autorul articolului.

Trump: Brexitul se va dovedi un lucru extraordinar. Si alte tari vor urma exemplul Marii Britanii

Sa spui ca NATO e redundanta nu face decat sa ii nelinisteasca pe membrii sai. Nu atat de mult pe Germania si Franta - ele sunt destul de puternice incat sa se apare singure. Insa statele baltice si Polonia se intreaba, in mod justificat, daca alianta cu SUA mai inseamna ceva. Mai ales in contextul in care Donald Trump pare sa se concentreze pe prietenia cu omologul sau rus Vladimir Putin.

Cum va reactiona Angela Merkel la semnalele contradictorii venite de la Washington? Poate aduce cu incredere in discutii contributiile Germaniei la relatiile transatlantice, este de parere Soric.

Fireste ca Germania poate si va contribui mai mult la aparare. Dar, amintim ca, dupa atentatete din septembrie 2001 din SUA, Germania a trimis soldati in Afganistan in sprijinul armatei americane. Iar in Afganistan a fost vorba, in primul rand, despre securitatea SUA, nu a Germania. Osama bin Laden si gasca lui de teroristi au atacat New York-ul, nu Berlinul.

Washington-ul pare sa aiba o memorie selectiva

Un alt exemplu este Ucraina. Atat Statele Unite, cat si Germania au sustinut suveranitatea Ucrainei, insa doar contribuabilii germani au platit pentru acest lucru. Cand presedintele ucrainean a cerut ajutor financiar de la Washington, Congresul american l-a trimis acasa cu mana goala. Si se pare ca si Trump va face acelasi lucru.

Mai e nevoie de vreun exemplu? Germania a platit miliarde de euro ca sa-i ajute pe refugiatii sirieni si irakieni. Insa Germania nu a avut nimic de-a face cu razboiul din Irak. In schimb, americanii au fost implicati. Iar asta a destabilizat toata regiunea, chiar daca nu le place sa isi asume responsabilitatea.

Presedintii Americii vin si pleaca. Insa, indiferent de cine dicteaza la Casa Alba, realitatea politica pare a fi perceputa selectiv.

Si mai trebuie mentionat ca sub nicio forma Uniunea Europeana nu a fost fondata pentru a surclasa SUA pe plan comercial, dupa cum a afirmat Trump.

De asemenea, UE nu serveste doar intereselor Germaniei. Este in beneficiul tuturor statelor membre, puncteaza jurnalistul de la Washington. Si, in cele din urma, chiar si SUA pot beneficia.

Sau cumva Trump crede ca Statele Unite pot ramane pe termen lung o superputere globala, fara UE de partea lor? Din acest motiv, subminarea Uniunii nu este sub nicio forma in interesul Americii.

Iar in ceea ce priveste Brexit, Marea Britanie isi va face rau singura prin iesirea din UE. Lira sterlina isi pierde din valoare, iar investitorii se retrag din UK, chiar si cei americani.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Merkel raspuns Trump, #atac Trump NATO, #atac Trump UE, #atac Trump Germania , #presedinte SUA