Cine va avea cele mai multe probleme economice: SUA cu Trump presedinte sau Marea Britanie in afara UE?

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 12:40
7309 citiri
Cine va avea cele mai multe probleme economice: SUA cu Trump presedinte sau Marea Britanie in afara UE?
Foto: Arhiva Facebook/Donald Trump

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA a fost comparata cu votul dat de britanici pentru iesirea din Uniunea Europeana (UE).

Care dintre cele doua tari va avea, insa, parte de cele mai multe schimbari din punct de vedere economic?

The Independent noteaza ca cele doua evenimente se aseamana din punct de vedere al socului provocat de rezultatul neasteptat, care a rasturnat sondajele de opinie si a bulversat pietele financiare.

Citeaza si despre cum va arata economia globala cu Trump presedinte

Insa cum vor evolua economiile SUA si UK in perioada urmatoare? Iata ce se contureaza pentru doua mari natiuni, potrivit datelor de pana acum.

Comert

Unul dintre punctele centrale ale campaniei lui Donald Trump a fost reprezentat de atitudinea sa ostila fata de acordurile comerciale incheiate de SUA in ultimii ani, inclusiv cel de liber-schimb cu Canada si Mexic. In viziunea republicanului, acesta afecteaza industria americana.

De asemenea, Trump s-a declarat impotriva practicilor Chinei. El a criticat a doua economie a lumii pentru ca isi subevalueaza moneda pentru a obtine un avantaj competitiv in fata Statelor Unite, ceea ce dauneaza muncitorilor din SUA.

Insa daca Trump isi va indeplini promisiunea de a implementa masuri protectioniste si de a rupe acordurile comerciale in vigoare (eventual sa ajunga pana intr-acolo incat sa interzica importul), atunci acest lucru va afecta mult poporul american, pentru ca produsele se vor scumpi, iar salariile nu vor creste.

De cealalta parte a oceanului, liderii britanici au promis ca vor ramane in favoarea liberului-schimb, chiar si dupa iesirea din UE. Premierul Theresa May a transmis ca are de gand sa mentina in vigoare toate acordurile comerciale.

Dar exista un risc ca UK sa nu obtina aceleasi conditii de care a beneficiat ca stat membru al blocului comunitar. Asta inseamna ca importurile se vor scumpi, iar exportatorii britanici se vor confrunta cu o piata de desfacere semnificativ mai mica.

Inflatie

Politicile protectioniste anuntate de Trump vor duce la scumpiri din SUA, insa adevaratul pericol va fi altul. Republicanul a criticat dur banca centrala americana (Federal Reserve), astfel ca exista riscul ca institutia sa-si piarda independenta.

Daca asta se va intampla, atunci investitorii isi vor pierde increderea in SUA si vor scoate banii din tara, ceea ce ar putea produce o spirala inflationista care va fi greu de controlat.

Similar, in Marea Britanie, politicienii pro-Brexit l-au criticat pe guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney. Ba mai mult, au incercat sa-l indeparteze din functie. In plus, lira sterlina e pe un trend descendent si s-a depreciat cu 18% de la votul din 23 iunie incoace. Acest lucru va avea ca efect cresterea inflatiei, adica britanicii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar atunci cand merg la cumparaturi sau cand isi platesc facturile.

Imigratie

Trump vrea sa construiasca un zid care sa tina departe mexicanii de SUA, iar o declaratie virulenta a avut si la adresa musulmanilor.

In aceste conditii, e posibil ca imigratia sa fie restrictionata foarte mult in cei patru ani in care republicanul va sta in fotoliul de la Casa Alba.

Dar daca in America va scadea numarul muncitorilor straini, atunci economia va frana, deoarece nativii nu vor avea cum sa umple golurile lasate de imigranti. In plus, rata productivitatii va scadea.

Iar asemanarile cu Brexit sunt evidente. Politicienii care militeaza pentru iesirea din UE s-au batut cu caramida in piept ca Marea Britanie nu are nevoie de atat de multi imigranti, care fura joburile nativilor.

Ca si in cazul SUA, si UK va avea de suferit daca va reduce drastic numarul imigrantilor care trec granita.

Taxe

Politicile economice ale lui Trump sunt inconsecvente, insa cea mai importanta promisiunea a lui a fost reducerea taxelor pe venit. Desi detaliile sunt insuficiente momentan, informatiile de pana acum arata ca acest lucru ii va avantaja mai mult pe cei bogati decat pe cei din clasa de mijloc.

Principalul dezavantaj va fi ca, daca vor fi mai putini bani in visteria statului, atunci vor exista fonduri mai mici pentru servicii publice precum cele de sanatate. Deci exista doua scenarii: fie calitatea serviciilor va scadea, fie beneficiile vor fi reduse.

In Marea Britanie nu s-au facut promisiuni legate de reducerea taxelor, iar acest lucru nu se numara printre prioritatile Theresei May.

Iar ca sa raspundem la intrebarea din titlu...

Asa cum arata situatia in prezent, ambele tari vor avea de suferit dupa aceste schimbari. Insa SUA sunt o eoconomie mult mai mare decat UK, astfel ca riscurile sunt proportional mai mari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#comparatie SUA Trump presedinte Brexit, #Trump presedinte SUA Brexit , #presedinte SUA