De ce Trump este dur cu intreaga lume, dar se comporta ca o pisicuta cand vine vorba de Putin

Duminica, 08 Ianuarie 2017, ora 08:37
19184 citiri
De ce Trump este dur cu intreaga lume, dar se comporta ca o pisicuta cand vine vorba de Putin
Foto: Facebook/Donald Trump

Cand vin de la un candidat la prezidentiale, admiratia lui Donald Trump pentru Rusia si stilul autocrat sunt ciudate. Dar cand vin de la un presedinte ales sunt cel putin alarmante.

O spune analistul politic Eugene Robinson, intr-un editorial publicat pe site-ul Washington Post. "Care-i treaba cu Trump si Rusia?", se intreaba acesta.

Tandemul Putin-Trump da frisoane tarilor est-europene

Cel mai recent semn al infatuarii lui Trump este refuzul de a accepta concluzia serviciilor secrete americane cu privire la implicarea Rusiei, prin atacuri informatice, in alegerile prezidentiale - o operatiune riscanta si provocatoare care ar fi putut fi autorizata de insusi Vladimir Putin.

"Ar putea fi altcineva", le-a spus Donald Trump jurnalistilor in ajunul Anului Nou. "Iar eu stiu lucruri pe care altii nu le stiu, asa ca nu pot fi siguri de aceasta situatia. Stiu multe despre atacuri informatice, care sunt un lucru foarte greu de demonstrat", a adaugat republicanul.

Este ciudat cum de Trump ar putea sti chiar si putine despre atacurile cibernetice, din moment ce nici macar nu foloseste computerul, decat foarte rar. Se zvoneste ca oamenii sai de incredere si consilierii lui trebuie sa printeze articolele care apar in presa pentru ca Trump sa le citeasca. "Din cate stiu eu, expertii in securitatea cibernetica trebuie sa stie sa foloseasca un browser", comenteaza jurnalistul american.

Trump zice ca niciun calculator nu e sigur si recomanda ca informatiile importante sa fie trimise prin... postas

Trump va primi vineri o informare pe aceasta tema de la oficiali de rang inalt, inclusiv de la directorul FBI James Comey si de la directorul guvernamental pe Informatii Nationale James Clapper Jr.

Presedintele Barack Obama a vazut deja dovezile si a fost suficient de convins incat sa impuna noi sanctiuni Rusiei drept pedeapsa. Este vorba despre expulzarea a 35 de diplomati rusi din Statele Unite.

Cand Putin a decis sa nu raspunda cu aceeasi moneda, avand in vedere ca Obama va parasi in curand Casa Alba, Trump nu a intarziat sa comenteze pe Twitter: "Foarte buna miscare (din partea lui V. Putin) - mereu am stiut ca e foarte destept!".

Trump sustine ca CIA s-ar putea insela cu privire la Rusia, iar argumentul pe care il aduce este ca a gresit si in cazul armelor de distrugere in masa din Irak. "Este ridicol", subliniaza comentatorul politic.

Este ca si cum ai spune ca tot ce zice Trump este o exagerare sau o minciuna, pentru ca s-a inselat cand a spus in campanie ca a vazut mii de musulmani sarbatorind in New Jersey pe 11 septembrie 2001, cand au avut loc sangeroasele atentate teroriste din SUA, sustine Robinson.

Un posibil motiv pentru incapatanarea lui Trump ar fi ca oficialii din servicii cred ca intentia Rusiei nu a fost doar sa diminueze increderea oamenilor in procesul electoral din SUA, ci si sa il ajute pe miliardar sa castige scrutinul prezidential.

Documentele furate si publicate in mare parte de WikiLeaks contineau informatii jenante despre institutii si oficiali democrati, inclusiv despre John Podesta, seful de campanie al lui Hillary Clinton. Republicanii au fost scutiti aproape in totalitate.

Poate ca, daca Trump are impresia ca legitimitatea victoriei sale este contestata, atunci e dispus sa il creada pe cuvant pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care fuge de justitie in dosarul in care este acuzat de agresiuni sexuale.

"Julian Assange a spus ca si 'un copil de 14 ani il putea ataca informatic pe Podesta' - de ce au fost democratii atat de neglijenti? Si a mai spus ca nu rusii i-au furnizat informatiile", a scris, miercuri, Donald Trump pe Twitter.

O alta posibila explicatie ar fi ca Trump face in mod intentionat o schimbare radicala de politica externa in ceea ce priveste alte doua superputeri globale. Nu doar ca a fost mult mai indulgent fata de Rusia decat alti presedinti americani, dar a si adoptat o atitudine mai dura, chiar conflictuala, fata de China.

In ajunul Anului Nou, doi membri ai Comisiei Fortelor Armate din Senat, John McCain si Lindsey Graham, alaturi de senatorul Amy Klobuchar, s-au intalnit cu trupele ucrainene care isi apara tara in fata agresiunii separatistilor sustinuti de Rusia. Aminitim ca, in 2014, Putin a anexat peninsula ucraineana Crimeea. Cu cativa ani inainte, a trimis trupe in statul suvernan Georgia.

Poate ca Trump nu crede ca toate acestea chiar se intampla. Sau poate ca nu ii pasa, noteaza analistul politic.

Senatorii au spus clar ca vor sanctiuni mai dure impuse Rusiei, ca raspuns la ambitiile sale teritoriale si la incercarea de a influenta alegerile din SUA.

Relatia cu Rusia ar putea fi prima lupta majora pe politica externa dintre presedintele ales si Congresul american. Poate ca McCain si colegii sai vor intelege de ce Trump, care pare atat de dur cu restul lumii, se comporta ca o pisicuta cand vine vorba de Rusia.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Trump admiratie Putin, #Trump politica Rusia , #presedinte SUA