Donald Trump, "negustorul narcisist"

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 17:16
3721 citiri
Donald Trump, "negustorul narcisist"
Foto: Arhiva Facebook/Donald Trump

Putini oameni pot contesta egocentrismul lui Donald Trump. Se iubeste pe el foarte mult. O spun chiar cei care i-au scris biografia.

Daca ii intrebati pe biografii lui Donald Trump cum este acesta, ei vor incepe sa il descrie in cel mai fidel chip, adica exact asa cum este noul presedinte american. Agresiv, neprincipial, materialistic, indisciplinat, laudaros, incoerent, perspicace. Iata doar cateva epitete care i se atribuie lui Trump. Mai presus de acestea, doua ies la suprafata ca petele de ulei intr-un pahar cu apa: narcisist si negustor.

"Este un negustor. Se vinde pe el insusi. Trump crede in Trump", este de parere Gwenda Blair, autoare a doua carti despre noul presedinte american si familia acestuia. Intr-un interviu acordat Deutsche Welle, scriitoarea a spus: "Sporadic, cand cineva vine si ii spune ca una dintre ideile pe care le-a avut nu au avut succes, Trump e perplex. Este, intr-adevar, foarte deranjat cand afla asa ceva si se descatuseaza. Se simte ranit in orgoliu".

Biograful Timothy L. O'Brien, autorul cartii "TrumpNation" stie despre ce vorbeste Blair. O'Brien a fost dat in judecata de Trump, care i-a cerut daune de 5 miliarde de dolari pentru indrazneala de a sugera ca mogulul imobiliar, transformat in star de televiziune, a castigat mai putini bani in aceasta postura decat a pretins.

"El este de fapt ca un baietel de sapte ani, dar care a crescut mare. Poate fi interesant, insa este in acelasi timp o persoana indisciplinata atat din punct de vedere intelectual, cat si emotional si financiar", a spus O'Brien pentru DW. "Omul este un narcisit profund. Persoana care il intereseaza cel mai mult este el insusi".

Atat Blair cat si O'Brien afirma raspicat ca nu exista un alt Donald Trump "in privat". Trump este fix omul pe care il vedem la televizor. "Acela este felul sau de a vorbi", spune Blair. Una peste alta, republicanul este unul dintre cei mai neobisnuiti candidati la presedintia americana, respectiv un presedinte complet atipic.

Trebuie sa existe un tap ispasitor

Biografii lui Trump spun ca, desi este usor sa-l critici si sa consideri ca este o personalitate controversata, nimeni nu ar trebui sa subestimeze capacitatea lui de a canaliza furia pe care o simt multi americani. "Candidatura lui Trump reflecta bratul foarte lung al crizei financiare din 2008", crede O'Brien.

"Acea criza a lasat o multime de oameni din clasa muncitoare, muncitori americani post-industriali, intr-o situatie de maxima incertitudine. Capacitatea lor de a plati ratele la banci, pensiile si posibilitatile de a-si duce copiii la scoala au fost puse sub semnul intrebarii. Intreaga notiune a visului american a fost amenintata cu disparitia", mai spune publicistul.

"In poporul american exista multi oameni cu resentimente indreptate impotriva unei elite din cauza careia se simt lasati in drum. Unii cred ca in Congres lucrurile nu merg cum ar trebui si ca exista o mana de oameni in varful puterii care manipuleaza totul", afirma Blair. "Cineva trebuie sa fie de vina. Iar Trump are o lista lunga de oameni care trebuie blamati, incepand cu imigrantii si terminand cu musulmanii sau cu presa pe care o considera mincinoasa".

Un alt factor esential care ii confera lui Trump abilitatea de a avea priza la public este increderea sa in el insusi. Aceasta, spune Gwenda Blair, a incoltit inca din timpul copilariei lui Trump. "In viata privata, Trump este mai degraba un infranat. Drogul sau, ca sa spunem astfel, este succesul".

"Acest om are o convingere ferma ca a face bani este cea mai inalta aspiratie si ca a castiga cu orice pret este cel mai important lucru in viata. Familia lui si Donald insusi sunt influentati de Normal Vincent Peale, respectiv de cartea 'The Power of Positive Thinking'. Premisa centrala a lui Peale este ca succesul este cel mai important lucru si ca el face parte din planul lui Dumnezeu in viata unui om".

Ironia este insa ca, in timp ce Dumnezeu ar putea avea un plan, deseori Trump nu are niciunul.

Speriat de el insusi?

Trump a anuntat de trei ori in trecut ca va candida la presedintie, pentru ca un pic mai tarziu sa renunte la aceasta idee. O'Brien crede ca Trump rareori planifica pe termen lung. Scriitorul este convins ca viitorul presedinte american a intrat treptat in politica, dupa ce afacerile sale au inceput sa cunoasca un declin. Magnatul a glisat intre statutul de dezvoltator imobiliar si cel de moderator de televiziune, fara a ezita sa isi puna numele pe tot soiul de produse, de la lenjerie intima pana la bauturi.

Biografii lui Donald Trump au dubii ca acesta are convingeri politice puternic ancorate. Dovada, spun ei, o ofera trecutul politic al lui Trump, care a imbratisat cand pozitii independente, cand altele de stanga. Curentul conservator la care a aderat in campania electorala e posibil sa fi aparut doar pentru ca Trump a vazut in el o oportunitate. Cu toate acestea, viitorul sef de la Casa Alba chiar pare sa-l antipatizeze sincer pe Barack Obama, care, la randul lui, l-a atacat deseori pe omul de afaceri in discursurile sale publice.

"In 2011 a inceput sa starneasca toata valva cu certificatul de nastere al lui Obama si sa spuna, intr-un mod nu tocmai rafinat, diverse lucruri cu tenta rasista despre faptul ca avem un afro-american la Casa Alba", spune Blair, referindu-se la teoria conspirationista in legatura cu faptul ca Obama nu s-a nascut pe teritoriul Statelor Unite. "Acela a fost momentul in care Trump a parasit orientarile sale politice intrucatva liberale si a virat masiv catre dreapta", este de parere Gwenda Blair.

In multe situatii, flexibilitatea convingerilor politice ale lui Trump poate fi un avantaj. In opinia celor doi biografi ai acestuia, absenta unor crezuri politice ferme indica implicit si lipsa caracterului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump presedinte SUA, #Trump afaceri avere , #presedinte SUA