Donald Trump si Vladimir Putin, in fata unei intalniri controversate

Duminica, 15 Iulie 2018, ora 07:45
9898 citiri
Donald Trump si Vladimir Putin, in fata unei intalniri controversate
Foto: Hepta.ro

Cei doi presedinti (foto) se vor intalni la Helsinki, Finlanda, in data de 16 iulie, fiecare avand o agenda diferita si incercand sa-si creeze un avantaj in raport cu celalalt. Expertii in politica internationala spun ca Vladimir Putin intra de pe o pozitie mai puternica, iar Trump poate fi dominat de liderul rus, in ciuda baletului pe care-l va face presedintele american.

"Draga America, apreciaza-ti aliatii pentru ca nu mai ai atat de multi", a declarat Donald Tusk, presedintele Consiliului European intr-un mesaj adresat presedintelui SUA inaintea inceperii Summit-ului NATO de la Bruxelles. Un summit in care Trump a jucat rolul principal si in care, la sfarsit, a reusit sa obtina promisiunea Angelei Merkel ca Germania isi va creste cheltuielile de aparare.

Donald Trump, presedintele SUA, nu va avea niciun castig de imagine in urma intalnirii cu Putin, ba, dimpotriva, chiar sustinatorii din nucleul sau dur nu pot sa se impace cu ideea ca liderul celei mai puternice democratii din lume depinde de un fost agent KGB din Berlinul Razboiului Rece, ajuns in pozitia de "nou tar" al Rusiei.

Presedintele SUA are probleme mult mai dificile, iar izolarea sa pe plan international este vizibila. In goana dupa recunoasterea importantei sale si sustinerea pentru un nou mandat, a ratat intalnirea cu Kim Jong Un, dictatorul Coreei de Nord care s-a folosit de asocierea lui Trump pentru a-si intari pozitia de negociere in raport cu China, dar care nu are de gand sa renunte la armele nucleare.

De ce-l enerveaza Germania pe Donald Trump?

Pornind pe acelasi drum, Trump a declansat razboaie comerciale cu vecinii de la Nord, e vorba de Canada, cu Uniunea Europeana si cu China. Daca aceste trei conglomerate economice impun sanctiuni pe bunurile exportate de SUA, Trump arunca in aer economia SUA.

Atacul dur la adresa NATO si, mai ales, la adresa Germaniei nu va avea ca efect iesirea lui Trump din izolarea in care a intrat de unul singur.

"Cum sa fim impreuna cand o tara [Germania] isi obtine energia din tara de care vrei sa te protejezi? Ei (germanii) fac doar Rusia mai bogata", a declarat Donald Trump la intalnirea cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, inainte de inceperea summit-ului de la Bruxelles.

Chiar daca referirea la relatia privilegiata dintre Germania si Rusia in ce priveste alimentarea cu gaze naturale a celei mai mari economii din Uniunea Europeana e justificata - Gerhard Schroder, un fost cancelar al Germaniei, conduce proiectul Nord Stream 2, la care a facut referire Donald Trump - atacarea NATO si statele partenere nu-l ajuta pe presedintele american.

Cinci probleme ale presedintelui american generate direct sau indirect de relatia ciudata cu Putin

Donald Trump intra in intalnirea cu Vladimir Putin avand:

1. O mare problema cu ancheta procurorului independent Robert Mueller care vizeaza interferenta reprezentantilor Rusiei in sistemul electoral american si legaturile unor membrii ai echipei de campanie a lui Doanld Trump cu oamenii Kremlinului.

2. Tensiuni cu membrii G7, cele mai puternice economii din lume, in ce priveste politica de impunere de tarife a bunurilor importate de SUA.

3. Un conflict cu statele membre NATO, in special Germania si Franta, pornind de la dorinta lui ca fiecare membru al aliantei sa aloce doua procente din PIB (Produsul Intern Brut) pentru inarmare.

4. O mare presiune care e generata alegerile generale partiale din SUA, din 6 noiembrie, atunci cand exista posibilitatea ca Partidul Republican sa piarda majoritatea atat in Camera Reprezentantilor cat si in Senat, acest fapt insemnand izolarea lui trump la Casa Alba si scaderea dramatica a sanselor de a castiga un al doilea mandat de presedinte al SUA.

Mike Pompeo incearca sa repare ce-a stricat Donald Trump prin intalnirea cu Kim Jong Un. Nu a reusit, iar amenintarea nucleara ce vine din Coreea de Nord planeaza inca asupra lumii - Foto Hepta.ro

5. Povara generata de ratarea diplomatica din Dosarul "Coreea de Nord", acolo unde Donald Trump nu a obtinut nimic in urma intalnirii cu Kim Jong Un, amenintarea nucleara in peninsula ramanand la fel de intensa.

Ce vrea presedintele Rusiei de la Donald Trump?

De la intalnirea cu Vladimir Putin, presedintele american va incerca sa obtina o imagine in care sa arate ca un lider independent de autoritatea lui Putin, va incerca sa ramana in joc in Siria pentru ca SUA sa nu-si piarda influenta in Orientul Apropiat, dar va dori sa relanseze si relatia cu Rusia, probabil, evitand temele sensibile ca Ucraina, Crimeea si amestecul Rusiei in alegerile din SUA.

Vladimir Putin vine la intalnirea de la Helsinki cu o imagine imbunatatita de succesul organizarii Campionatului Mondial de Fotbal, un eveniment cu impact global care a promovat intens o noua fata a Rusiei, mai luminoasa, mai prietenoasa.

Va incerca sa-si arate superioritatea fata de presedintele american pentru a transmite in tara mesajul ca e un lider puternic si ca "are America in buzunar". Asta si pentru ca pentru prima data de la invadarea Crimeei din 2014, popularitatea lui Vladimir Putin a scazut in Rusia, iar asta s-a intamplat chiar in timpul Campionatului Mondial.

Scaderea intentiei de vot si a sustinerii pentru liderul rus au fost cauzate de adoptarea legii ce modifica varsta de pensionare atat la barbati, de la 60 la 65 de ani, cat si la femei, de la 50 la 60 de ani. Aceasta masura a fost extrem de prost primita de sustinatorii lui Vladimir Putin, multi dintre ei speriati ca nu-si vor mai gasi de lucru dupa varsta de 50 de ani, acolo unde se inregistreaza cea mai ridicata rata de somaj.

Putin va incerca sa tulburele apele si in ce priveste relatia SUA - Marea Britanie. Nu are mult de lucru!

Obiectivul liderului rus va fi acela de a relansa discutiile cu SUA, incercand sa adanceasca fisura dintre Donald Trump si aliatii traditionali, cum ar fi Marea Britanie, dar si Uniunea Europeana.

Vladimir Putin are ca obiectiv sa puna in dificultate Marea Britanie din cauza crizei diplomatice generate de atacul cu substante radioactive pe teritoriul Angliei in tentativa de eliminare a fostului spion Serghei Skripal.

"Seful serviciului anti-terorism din Marea Britanie a recunoscut ca, la patru luni de la atacul cu nerv-agent de la Salisbury, detectivii sunt departe de a-i identifica pe autorii tentativei de asasinat asupra fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale", se arata intr-un articol din Financial Times.

Intalnirea de la Helsinki nu-i va fi de niciun ajutor lui Donald Trump in ce priveste intarirea pozitiei acestuia pe plan intern, dar nici pe plan international. Tensiunile generate razboiul comercial cu China, dar si cel cu Uniunea Europeana vor avea implicatii mult mai profunde asupra pozitiei lui Trump, acesta izolandu-se pe plan international fara a avea o cale de iesire.

De asemenea, pentru Vladimir Putin, intalnirea nu va reprezenta mare lucru, atata vreme cat pozitia liderului american e una fragila in urma tensiunilor comerciale care pot provoca o noua criza economica globala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Trump Putin intalnire Helsinki, #Trump Putin ancheta FBI, #Trump Putin Ucraina, #Trump Putin Siria Coreea de Nord , #presedinte SUA