Dupa victoria lui Trump in SUA, sa ne asteptam la ceva similar in Franta?

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 10:05
5646 citiri
Dupa victoria lui Trump in SUA, sa ne asteptam la ceva similar in Franta?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa socurile cauzate de Brexit si triumful lui Donald Trump, multa lume din Franta se intreaba daca tara lor va furniza urmatoarea surpriza electorala.

Marine Le Pen, sefa Frontului National, partid de extrema dreapta din Franta, a trimis o avalansa de mesaje pe Twitter, de la felicitari pentru Donald Trump, inainte chiar ca rezultatele finale sa fie anuntate, pana la atacarea rivalilor ei politici francezi.

"Putem sa realizam ceea ce anterior era imposibil; daca oamenii vor cu adevarat, atunci se poate" - asa a sunat unul dintre avertismentele lui Le Pen la adresa establishmentului politic din Franta. Acesta ar putea fi urmatoarea victima la urne, dupa socurile Brexit si Trump.

Multi se intreaba, de altfel, in Franta, dupa referendumul care a decis iesirea britanicilor din UE si dupa castigarea prezidentialelor americane de catre Donald Trump, daca nu cumva tara lor este la rand pentru urmatoarea supriza electorala: prezidentialele din Franta au loc peste cinci luni, iar popularitatea in sondaje a doamnei Le Pen este mai mult decat solida.

Nu doar ea, ci si alti lideri politici francezi, de la incendiarul stangist Jean-Luc Melenchon, la centristul fost presedinte Nicolas Sarkozy, incearca sa-si adapteze mesajul la rezultatul alegerilor americane.

"Este interesant de urmarit modul in care politicienii francezi se folosesc de victoria lui Donald Trump ca argument pentru propriile directii politice", a spus analistul Bruno Cautres, de la centrul de cercetare politica Science Po din Paris.

Lectii pentru Franta?

Victoria lui Trump i-a luat prin surprindere pe multi lideri europeni, care l-au felicitat cu jumatate de gura pe candidatul republican, dupa care s-au grabit sa vorbeasca despre conditiile in care sunt dispusi sa coopereze cu acesta.

Iata si reactiile din Romania

"Aceste alegeri americane genereaza o perioada de incertitudine", a declarat presedintele Frantei, Francois Hollande, care a trimis ulterior o scrisoare in care spune ca abia asteapta sa demareze discutii pe teme-cheie cu un om pe care anterior l-a descris drept insuportabil.

Nepopularul Hollande nu a avut nicio problema sa faca o paralela intre atmosfera electorala din SUA si cea din Franta. "Francezii trebuie sa afle ca fenomenul Trump s-ar putea repeta maine in Franta cu extrema dreapta", a scris Hollande in cartea sa revelatoare publicata luna trecuta "Un presedinte nu ar trebui sa spuna asta".

Marine Le Pen vede desigur lucrurile altfel: "Alegerea lui Donald Trump este o veste buna pentru tara noastra", a afirmat ea la o conferinta de presa miercuri, adaugand ca spera ca printre consecintele votului american se vor numara abandonarea acordului comercial transatlantic si imbunatatirea relatiilor cu Rusia.

Sa ne amintim de 2002

Intrucatva, actualul scenariu de pe scena politica franceza ne aminteste de 2002, cand tatal actualei lidere a Frontului National, Jean-Marie Le Pen, s-a clasat al doilea in primul tur al alegerilor prezidentiale. Si atunci si acum, ingredientele erau similare: nemultumirea alegatorilor si respingerea larga a actualului status quo.

Seniorul Le Pen a pierdut insa clar in al doilea tur de scrutin. In ceea ce a fost considerat un referendum impotriva extremismului, votanti de stanga si de dreapta s-au pronuntat masiv in favoarea presedintelui in exercitiu Jacques Chirac. Astazi insa, afirmatiile fiicei lui Le Pen sunt mult mai moderate iar pozitia anti-imigratie si anti-europeana a Frontului este sustinuta de o mare parte a electoratului extrem de frustrat.

Si alti candidati la presedintia Frantei exploateaza aceasta nemultumire fata de UE. Candidatul Partidului Socialist, Arnaud Montebourg, fost ministru al Economiei, pledeaza cu ardoare pentru o industrie "Made in France" si cere restructurarea UE, pe care o aseamana unei "companii esuate".

Radicalul de stanga Melenchon are o pozitie anti-UE si mai virulenta si lupta impotriva "globalizarii neoliberale". Senatorul de Vermont Bernie Sanders, care a pierdut preliminarele democratice in fata lui Hillary Clinton, "ar fi castigat" impotriva lui Trump, sustine Melenchon, care a fost comparat cu democratul american.

In fine, mai este Emmanuel Macron, un alt fost ministru al Economiei, care se bucura de statutul sau de semi-outsider, chiar daca nici macar nu si-a anuntat inca candidatura.

O prima testare a "efectului Trump"

Primii afectati de efectul Trump vor fi probabil reprezentantii partidului de centru-dreapta din Franta, care organizeaza preliminarele sale luna aceasta. Unul din candidati este Sarkozy, care nu conduce in sondaje, dar se bazeaza pe o revenire a la Trump si atrage atentia ca sondajele nu sunt litera de lege.

La fel ca si Brexit, victoria lui Trump "exprima o dorinta de schimbare", a declarat Sarkozy, sustinator al democratei Clinton, chiar daca retorica fostului presedinte francez in chestiunile imigratiei si Islamului a alunecat tot mai mult la dreapta in ultimul timp.

Dar analistul Cautres crede ca ii va fi greu lui Sarkozy sa vanda imaginea de reprezentant al schimbarii, avand in vedere ca este un insider in politica franceza si este criticat pentru reformele esuate din perioada administratiei sale.

Liderul in sondaje al taberei conservatoare Alain Juppe trage insa concluzii diferite dupa votul din SUA, chiar daca este vazut in cea mai mare parte drept un candidat al establishmentului.

La un miting electoral recent, fostul premier a admis existenta a "doua Frante", a castigatorilor si a pierzatorilor, dar mesajele sale au fost unele de moderatie si reconciliere. "Spun 'nu' diviziunilor si demagogiei care polarizeaza populatia Frantei", a clamat Juppe in fata suporterilor sai la Bordeaux, intr-o trimitere nu prea indirecta la Trump.

Analistul politic al centrului Science Po Etienne Schweisguth crede insa ca succesul lui Trump trebuie pus intr-un context mai larg. "Victoria lui Trump corespunde largii respingei in Vest a globalizarii si a consecintelor acesteia", considera Schweisguth. "Am vazut acest lucru in SUA si il vedem si in Franta cu Marine Le Pen".

Analistul Cautres crede insa ca asemanarile dintre electoratul american si cel francez sunt doar partiale. Este clar ca numerosi francezi vor cu disperare schimbarea si sunt foarte dezamagiti de sistemul democratic, dar el nu crede ca aceste tendinte vor determina castigarea alegerilor de catre doamna Le Pen. Conservatorii vor sprijini orice candidat care va castiga primul tur si vor respinge o alianta cu extrema dreapta.

Incertitudine privind Frontul National

"O victorie pentru Le Pen pare exclusa la alegerile prezidentiale", este de acord si Schweisguth. "O mare parte din electorat nici nu concepe macar sa voteze cu ea."

Dar pe strazile capitalei Paris, unde stanga este de regula preferata, lumea nu este atat de sigura. "Sunt aici oameni cu aceleasi conceptii precum cei care l-au votat pe Trump in America si care acum se vad confirmati in optiunea lor", a spus profesoara pensionata Maryse Pinheiro. "Ei nu vor ezita sa voteze pentru Frontul National".

Un alt locuitor al Parisului, Remy Hourcade, respinge insa posibilitatea unei presedintii Le Pen. "Oamenii se tem de asta, dar eu nu sunt de acord. Eu sunt de regula foarte optimist." Dar Hourcade isi recunoaste propriile limitari: "Nu ma asteptam la Brexit, dar avem Brexit, nu credeam ca va castiga Trump, dar s-a intamplat".

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Trump presedinte SUA, #Donald Trump presedinte SUA, #Brexit Trump alegeri Franta , #presedinte SUA
Comentarii