Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Incalcitele ite ale relatiilor lui Trump cu Moscova: Ce stim si ce nu stim

Duminica, 05 Martie 2017, ora 15:04
7093 citiri
Incalcitele ite ale relatiilor lui Trump cu Moscova: Ce stim si ce nu stim
Foto: Facebook/Donald J. Trump

La doar sase saptamani de cand si-a preluat mandatul de presedinte al SUA, Donald Trump si administratia sa sunt asaltati de intrebari cu privire la potentialele legaturi din campanie cu Rusia si despre presupusul rol al Moscovei in atacul online comis asupra Comitetului National Democrat (DNC) si asupra campaniei prezidentiale a lui Hillary Clinton.

Ultimele 48 de ore au fost dominate de un flux constant de informatii noi despre conversatii intre consilierii lui Trump si ambasadorul rus Serghei Kislyak. Dar Casa Alba si Trump, care joi seara acuza presa ca a inceput o "vanatoare de vrajitoare", au fost zgarciti in declaratii, ceea ce a dus la noi intrebari.

CNN trece in revista lucrurile care sunt deja cunoscute, dar si ce intrebari rezulta in urma acestora:

- Dupa luni de investigatii, oficiali ai serviciilor secrete din SUA au sustinut ca guvernul rus a incercat sa perturbe alegerile prezidentiale din 2016 prin atacarea si difuzarea a mii de emailuri furate de la DNC si de la Clinton.

- Un scop ar fi fost stricarea imaginii lui Clinton si un ajutor oferit lui Donald Trump.

- Un alt scop a fost subminarea institutiilor politice de baza, precum Partidul Democrat, dar si sistemul electoral din SUA.

Unde intervine Trump si echipa sa

- In timpul campaniei electorale, mai multi oficiali americani sustineau ca oficiali rusi si agenti cunoscuti in America au fost permanent in contact cu apropiati ai lui Trump.

- De cel putin doua ori, oficiali ai Administratiei Trump au fost prinsi mintind sau inducand in eroare cu privire la amploarea si natura acestor conversatii.

Generalul Michael Flynn a demisionat din rolul sau de consilier pe securitate nationala si a recunoscut ca nu i-a dezvaluit vicepresedintelui Mike Pence ca el si ambasadorul Kislyak au discutat in luna decembrie despre ridicarea sanctiunilor occidentale impuse Rusiei.

De asemenea, procurorul general Jeff Sessions a sustinut ca nu a comunicat cu rusii, dar Departamentul de Justitie a aratat ca acesta s-a intalnit de doua ori in timpul campaniei cu ambasadorul rus in SUA.

- Alti consilieri ai lui Trump au mai avut astfel de intalniri - dupa cum s-a aflat in ultimele zile. The New Yorker si New York Times au scris ca ginerele lui Trump si consilier al lui, Jared Kushner, si Michael Flynn s-au intalnit si ei cu ambasadorul rus la Trump Tower, in decembrie. De asemenea, consilierii J.D. Gordon si Carter Page s-au intalnit cu Kislyak in timpul Conventiei din Cleveland, a aratat USA Today.

Gordon a confirmat intalnirea si a spus ca inca un consilier pe securitate, Walid Phares, s-a intalnit cu Kislyak, dar a negat orice intelegere secreta. Pe de alta parte, Phares a negat intalnirea. "Nu m-am intalnit cu ambasadorul rus, desi m-am vazut cu alti diplomati", a transmis el.

- Paul Manafort, seful de campanie al candidatului republican la presedintia SUA, a demisionat in august 2016, dupa ce au aparut intrebari cu privire la legaturile sale cu Rusia.

- Principalii acuzati de mai sus nu au negat intalnirile si conversatiile. Mai mult, ei si-au parasit pozitiile dupa ce au intrat in atentia publica.

Ce nu se stie:

- Trump sau vreun alt republican important a discutat despre atacul informatic asupra democratilor cu vreun agent rus sau alt oficial?

- Daca da, i-a incurajat el sa caute informatii despre campania democratilor si Clinton? Trump a negat astfel de contacte, dar investigatiile nu au dat raspunsul la aceasta intrebare.

- Ce dovezi au serviciile de informatii americane care spun ca pe langa afectarea lui Clinton, rusii au vrut sa il ajute pe Trump?

- A stiut Trump despre intalnirile si discutiile despre care s-a scris mai sus?

- Dupa ce au iesit la iveala intalnirile sale cu ambasadorul rus, Sessions a spus - printr-un purtator de cuvant - ca nu s-a intalnit cu oficialii rusi pentru a discuta aspecte ale campaniei. Exista o distinctie intre a se intalni cu intentia clara de a discuta despre campanie si varianta in care pur si simplu discutia despre aceste aspecte a avut loc intr-o reuniune pe ate subicte?

- De ce oficiali ai Administratiei Trump au indus in eroare si au oferit mai multe versiuni atunci cand au fost intrebati despre aceste intalniri?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Trump Rusia mailuri Clinton, #rusi intalniri oficiali Trump , #presedinte SUA