Ziare.com

Trump va fi presedinte, desi pe Clinton au ales-o mai multi americani UPDATE Diferenta a trecut de 600.000 de voturi

de Irina Olteanu
Duminica, 13 Noiembrie 2016, ora 08:50

   

Trump va fi presedinte, desi pe Clinton au ales-o mai multi americani UPDATE Diferenta a trecut de 600.000 de voturi
Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA, avand sustinerea a 290 de electori. Pentru a obtine victoria, el avea nevoie de cel putin 270 de electori din cele 50 de state americane plus Washington, D.C.. Hillary Clinton a castigat doar 228 electori.

Insa, la votul popular, Clinton este tot mai clar ca a iesit invingatoare, chiar daca datele sunt inca preliminare. Mai exact, Clinton avea duminica dimineata (la 08:50, ora Romaniei) un avans de 630.976 de voturi, arata datele prezentate de New York Times. Mentionam ca la aceste alegeri si-au exprimat optiunea peste 120 de milioane de cetateni americani.

Citeste totul despre cum s-au desfasurat alegerile din SUA


Fiecare stat are un numar diferit de electori, egal cu numarul de reprezentanti ai statului respectiv in Senat si Camera Reprezentantilor. In total sunt 538 de electori.

Votul electorilor va avea loc in acest an in 19 decembrie. Desi, in principiu, votul electorilor ar trebui sa coincida cu votul popular majoritar stabilit pentru fiecare stat in parte (majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi electorii care isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv), au existat trei cazuri in istoria SUA in care electorii au decis sa voteze altfel.

Pana la aceasta ora s-a incheiat numararea voturilor in 35 de state. Au mai ramas 15 state sa anunte rezultatele finale. Potrivit datelor de pana acum, Donald Trump a iesit castigator in 30 de state, iar Hillary Clinton in 20 si in Washington, D.C.

Iata cum arata in acest moment harta SUA colorata in functie de rezultatele partiale anuntate deja, potrivit New York Times:

Foto: New York Times


Dupa anuntarea rezultatelor, Donald Trump a sustinut si primul discurs in care a facut un apel catre americani sa fie "un popor unit" si a promis ca impreuna vor reconstrui America si visul american.


Miercuri seara, Hillary Clinton a sustinut primul discurs dupa ce a pierdut presedintia Statelor Unite in fata lui Donald Trump. Ea a inceput discursrul spunand ca l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie si ca spera sa poata lucra impreuna "pentru binele Americii": "Voi crede mereu in America".

O analiza a electoratului arata ca Clinton a fost preferata minoritatilor, dar nu de ajuns cat sa ajunga presedinte. Ea a obtinut 65% dintre voturile hispanicilor, in timp ce Donald Trump a castigat 29%. De asemenea, 88% dintre alegatorii de culoare au sustinut-o pe democrata si 8% care au votat pentru republican.

Ziare.com iti prezinta LIVE TEXT, rezultatele partiale din fiecare stat. Mai jos se afla, in ordine alfabetica, cele 50 de state din SUA. In cele notate cu albastru conduce Hillary Clinton, iar in cele notate cu rosu Donald Trump se afla in avantaj

Alabama - S-au numarat toate voturile in acest stat, iar Donald Trump se afla pe primul loc, cu 62,9%. Hillary Clinton are 34,6%. In Alabama sunt 9 electori.

Alaska - S-au numarat pana acum 99% dintre sufragii. Donald Trump este pe primul loc cu 52,9%, in timp ce Hillary Clinton a obtinut 37,7%. Alaska are 3 electori.

Arizona - Au fost numarate toate voturile, iar Donald Trump a iesit castigator cu 49,6%. Hillary Clinton are 45,3%. In Arizona sunt 11 electori.

Arkansas - Donald Trump a castigat cu 60,4%, in timp ce Hillary Clinton are 33,8%, arata rezultatele finale, dupa numararea tuturor voturilor. In Arkansas sunt 6 electori.

California - Hillary Clinton a castigat in acest stat foarte important, ce are 55 de electori, arata rezultatele finale. A obtinut 61,5% din voturi, iar Donald Trump are 33,3%.

Carolina de Nord - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump a fost declarat castigator cu 50,5%. Hillary Clinton a obtinut 46,7%. Initial, dupa numararea primelor voturi, democrata s-a aflat pe primul loc. Carolina de Nord are 5 electori.

Carolina de Sud - Numararea tuturor voturilor s-a incheiat, Donald Trump fiind desemnat castigator cu 55,6% din voturi. Contracandidata sa, Hillary Clinton, are 40%. In Carolina de Sud sunt 9 electori.

Colorado - Hillary Clinton a fost desemnata castigatoare, dupa numararea tuturor voturilor, cu 46,9%. Donald Trump se afla pe locul doi, avand 44,8%. Colorado are 9 electori.

Connecticut - S-au numarat 96% din voturi si pe primul loc in acest moment se afla Hillary Clinton cu 54% din voturi. Donald Trump are 41,6%. In Connecticut sunt 7 electori.

Dakota de Nord - Toate voturile au fost numarate. 64,1% dintre sufragii au fost obtinute de Donald Trump, aflandu-se pe primul loc. Contracandidata sa, Hillary Clinton, are 27,8% din voturi. In Dakota de Nord sunt 3 electori.

Dakota de Sud - Dupa numararea a 100% dintre voturi, Donald Trump a obtinut 61,5% si se afla pe primul loc, iar Hillary Clinton are 31,7%. Dakota de Sud are 3 electori.

Delaware - S-a incheiat numararea voturilor. Hillary Clinton a obtinut 53,4% dintre sufragii si se afla pe primul loc, iar Donald Trump are 41,9%. In Delaware sunt 3 electori.

Florida - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump a iesit invingator cu 49,1% din voturi. Hillary Clinton a obtinut 47,7%. Florida este un stat foarte important, avand 29 de electori.

Georgia - S-au numarat toate voturile din acest stat. Donald Trump a castigat cu 51,4%, iar Hillary Clinton are 45,5%. In Georgia sunt 16 electori.

Hawaii - Dupa numararea tuturor voturilor, Hillary Clinton conduce cu 62,3%, in timp ce Donald Trump are 30,1%. In Hawaii sunt 4 electori.

Idaho - S-a incheiat numararea tuturor voturilor, Donald Trump fiind declarat castigator. El a obtinut 59,2% dintre sufragii, in timp ce Hillary Clinton are doar 27,6%. In Idaho sunt 4 electori.

Illinois - Hillary Clinton conduce dupa numararea a 99% din voturi cu 55,4%. Contracandidatul sau, Donald Trump, are 39,4%. In Illinois sunt 20 de electori.

Indiana - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump a obtinut 57,2% din voturi. Rivala sa democrata, Hillary Clinton, a obtinut 37,9% dintre voturi. Indiana are 11 electori.

Iowa - S-au numarat 99% din voturi. Pana in acest moment Donald Trump conduce cu 51,8%, iar Hillary Clinton are 42,4%. In Iowa sunt 6 electori.

Kansas - S-au numarat 99% din voturi, iar Donald Trump conduce cu 57,2%. Hillary Clinton are momentan 36,1%. Kansas are 6 alectori.

Kentucky - Au fost numarate toate voturile. Donald Trump a obtinut 62,5%, iar rivala sa democrata, Hillary Clinton, a obtinut 32,7% din sufragii. In Kentucky sunt 8 electori.

Louisiana - S-a incheiat numararea voturilor, iar Donald Trump se afla pe prima pozitie cu 68,1% din voturi. Hillary Clinton ocupa pozitia secunda cu 38,4% din voturi. Louisiana are 8 electori.

Maine - Au fost numarate toate voturile, iar Hillary Clinton a castigat cu 47,9%. Donald Trump are 45,2%. Sunt 4 electori in Maine.

Maryland - Au fost numarate aproape toate voturile, mai exact 99%. Hillary Clinton se afla pe prima pozitie, cu 60,5%, iar Donald Trump are 35,3%. In Maryland sunt 10 electori.

Massachusetts - Hillary Clinton a castigat in acest stat, cu 60,8%, arata rezultatele finale. Donald Trump, aflat pe locul doi, a obtinut 33,5%. Massachusetts are 11 electori.

Michigan - Donald Trump are 47,6% in acest stat dupa numararea a 100% dintre sufragii, iar Hillary Clinton a obtinut 47,3%. Michigan are 16 electori.

Minnesota - Hillary Clinton se afla pe primul loc, cu 46,8% din voturi, insa Donald Trump se afla la o distanta foarte mica, avand 45,4%, dupa numararea tuturor sufragiilor. In Minnesota sunt 10 electori.

Mississippi - Au fost numarate toate voturile, iar Donald Trump a fost declarat castigator cu 58,3%. Contracandidata sa, Hillary Clinton, are 39,8%. Mississipi are 6 electori.

Missouri - S-au numarat 99% din voturi. Daca initial Hillary Clinton conducea in acest stat, Donald Trump se afla acum pe primul loc cu 57,1% din voturi. Hillary Clinton a obtinut 38%. In Missouri sunt 10 electori.

Montana - Toate voturile au fost numarate. Donald Trump a castigat cu 56,5%, in timp ce Hillary Clinton a obtinut 36%. Montana are 3 electori.

Nebraska - Donald Trump se afla pe primul loc, cu 60,3%, iar Hillary Clinton are 34%, dupa numararea tuturor voturilor. In Nebraska sunt 5 electori.

Nevada - Dupa ce toate voturile au fost numarate, Hillary Clinton se afla pe primul loc cu 47,9%, iar Donald Trump are 45,5%. Nevada are 6 electori.

New Hampshire - S-au numarat toate voturile. Hillary Clinton a obtinut 48% dintre sufragii, in timp ce Donald Trump are 47%. In New Hampshire sunt 4 electori.

New Jersey - S-au numarat 99% din voturi, iar Hillary Clinton conduce cu 54,9%. Contracandidatul sau, Donald Trump, are 41,9%. Sunt 14 electori in New Jersey.

New Mexico - Hillary Clinton se afla pe primul loc, cu 48,5% din voturi, dupa anuntarea rezultatelor finale. Donald Trump este pe locul doi cu 40% din voturi. New Mexico are 5 electori.

New York - Hillary Clinton se afla pe prima pozitie, cu 58,9%, potrivit rezultatelor dupa numararea a 99% dintre voturi. Donald Trump are doar 37,4%. New York are 29 de electori.

Ohio - S-au numarat toate voturile si Donald Trump a iesit castigator cu 52,1% dintre sufragii. Hillary Clinton a obtinut 43,5% din voturi. Ohio are 18 electori.

Oklahoma - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump a fost declarat castigator cu 66,9% din voturi. Hillary Clinton are 28,9%. In Oklahoma sunt 7 electori.

Oregon - S-au numarat 99% din voturi, iar Hillary Clinton se afla pe prima pozitie, cu 51,5%. Contracandidatul sau, Donald Trump, are 41,4%. In Oregon se afla 7 electori.

Pennsylvania - S-au numarat 99% din voturi iar Donald Trump se afla pe primul loc cu 48,9%, iar Hillary Clinton se afla la o distanta foarte mica, avand 47,6%. Initlial, Hillary Clinton a condus in acest stat cu 80,3% din voturi. Pennsylvania are 20 de electori.

Rhode Island - Au fost numarate 100% din voturi, iar Hillary Clinton se afla pe prima pozitie cu 54,9%. Donald Trump are 40,3%. Rhode Island are 4 electori.

Tennessee - Toate voturile au fost numarate. Donald Trump conduce cu 61,1%, in timp ce Hillary Clinton are 34,9%. Tennessee are 11 electori.

Texas - Donald Trump conduce dupa numararea a 99% din voturi. Republicanul a obtinut 52,6%, in timp ce Hillary Clinton are 43,4% din voturi. Texas are 38 de electori.

Utah - S-au numarat 78% dintre voturi, iar in acest moment Donald Trump are 46,8%. In schimb, Hillary Clinton a obtinut 27,8%. Utah are 6 electori.

Vermont - S-au numarat toate voturile, iar Hillary Clinton conduce cu 61,1%. Donald Trump se afla pe locul doi cu 32,6%. Vermont are 3 electori.

Virginia - Dupa numararea a 99% din voturi, Hillary Clinton se afla pe primul loc cu 49,7%. Donald Trump a obtinut 45%. Virginia are 13 electori.

Virginia de Vest - S-au numarat 100% din voturi, iar Donald Trump conduce cu 68,7%, iar Hillary Clinton are 26,5%. Virginia de Vest are 5 electori.

Washington - Au fost numarate 72% dintre voturi, iar Hillary Clinton a obtinut 55,6%, in timp ce Donald Trump are 38,1%. In Washington sunt 12 electori.

Washington, D.C - Au fost numarate toate voturile, iar Hillary Clinton a obtinut 92,8%, in timp ce Donald Trump are 4,1%. In Washington, D.C. sunt 3 electori. Desi Washington, D.C este orasul capitala a SUA se ia in considerare ca stat separat.

Wisconsin - Donald Trump a castigat in acest stat, arata rezultatele finale, cu cu 47,9%, in timp ce Hillary Clinton are 46,9%. Wisconsin are 10 electori.

Wyoming - S-au numarat toate voturile, iar Donald Trump este pe primul loc cu 70,1%. Hillary Clinton are doar 22,5%. In Wyoming sunt 3 electori.

****************

Votul pentru alegerea presedintelui SUA este un vot indirect. Mai intai are loc votul popular, al cetatenilor, dupa care electorii desemnati in fiecare stat voteaza presedintele SUA.

Anul acesta, exprimarea votului popular s-a incheiat pe 8 noiembrie. Majoritatea optiunilor de vot ale cetatenilor determina castigatorul intr-un stat, iar electorii alesi din fiecare stat vor vota, in principiu, asa cum au decis majoritatea cetatenilor din acel stat.

Fiecare stat are un numar diferit de electori, egal cu numarul de reprezentanti ai statului respectiv in Senat si Camera Reprezentantilor. In total sunt 538 de electori (care formeaza Colegiul Elector), iar candidatul care castiga majoritatea absoluta a voturilor electorilor, 270 de voturi, este desemnat presedintele SUA.

Votul electorilor va avea loc in acest an in 19 decembrie. Desi, in principiu, votul electorilor ar trebui sa coincida cu votul popular majoritar stabilit pentru fiecare stat in parte (majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi electorii care isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv), au existat trei cazuri in istoria SUA in care electorii au decis sa voteze altfel.

La inceputul lunii ianuarie, presedintele Senatului va deschide rezultatul votului Colegiului Elector si il va citi in plenul sedintei comune a Camerei Reprezentantilor si a Senatului. Candidatul care reuseste sa stranga 270 de voturi de la electori va deveni presedintele SUA.

In cazul in care niciun candidat nu obtine minimul necesar de 270 de voturi, atunci Camera Rerezentantilor decide prin vot cine va fi presedintele SUA.Citeste mai multe despre sistemul de vot din SUA si de ce unele state sunt considerate-cheie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 157756 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
133 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Falks,

it's almost over, "Hail to the chief" si din zori vom fi din nou "one nation under one God"!

 

Ultima speranta alba

Eu nu am tinut cu niciunul (si nici ca voi tine)
Insa sunt foarte curios. Isi va tine ratoiul cuvantul si va expulza 2 milioane de paraziti americani? Se va numi Donald sau va ramane ratoi? Asta e intrebarea.

 

Bunicuta Hilary s-a dus la culcare si nu va mai vorbi in aceasta

noapte iar suporterii ei din Ney York City HQ au fost trimisi acasa. Donald Trump cistiga in Pennsylvania in mod cinstit si va fi noul presedinte al Statelor Unite, echipa lui care l-a pregatit merita toate felicitarile. Nici un candidat republican nu a cistigat Pennsylvania din anul 1988
Electoral update: Trump 266, Clinton 218

 

realitatea se pare ca bate orice strategie

Intre un Vadim al Americii si cel mai slab presedinte din istoria acestei tari era de preferat sa fie ales raul cel mai mic (s-a intamplat si la noi in 2000, Iliescu vs Vadim cand Vadim conducea detasat dupa primul tur). Insa se pare ca pe americani nu-i mai intereseaza astfel de amanunte, tind spre nationalism. De altfel acest curent prinde tot mai mult si in Europa, oamenii s-au saturat de vrajeala vor actiune.

 

in 2000,vadim n-a fost pe locul intii dupa primul tur

iliescu 4076273
vadim 3178293

mai citeste,nu inventa :)

:)))

oricum diferenta dintre ei era foarte mica, in conditiile in care au participat multi candidati in acel an, iar sansa ca Vadim sa ia voturile celorlalti era de 90%....ceva stiam eu. Tu in schimb ai preferat sa cauti pe google sa vezi daca am dreptate :)))

Splendor in the Grass

Nici nu stiu ce conexiuni s-au produs in subconstient,iata,recunosc,ma bantuie versurile lui Wordsworth:
Chiar daca slava ierbii acelui ceas
S-a dus pe veci
Noi nu vom regreta
Ci vom cata puteri
In ce-a ramas.
E probabil senzatia ca se sfarseste o America asa cum era si,la fel cum iarba rasare chiar si dupa cea mai noroioasa toamna si rece iarna,la fel sa vedem ce va aduce primavara unei Americi de care,acceptam,influenteaza cam toate bataile de aripi ale fluturilor intr-un Butterfly Effect.

 

O premonitie din 1992 pentru alegerile din US

Vezi minutul 2:30
https://www.youtube.com/watch?v=8r8iEYpcVok

 
 

 

Traiasca domnul Donald Trump,adevaratul presedinte al S.U.A.

mai numarati voturile bietei batrine,socialistilor ?
mai bine v-ati apuca de munca,la politica nu
va pricepeti.

aroganta voastra depasea chiar si nivelul lui ponta
din 2014,aproape ca sareati la bataie ?

acum,ce mai aveti de spus ?
america profunda,conservatoare si crestina a ales un om
care sa-i puna in valoare calitatile si dreptul de
a decide soarta propriei tari.
nu va spune nimic infringere babei in florida ?
nici macar hispanicii n-au votat-o,cel mult negrii
care traiesc din ajutoare sociale :)

lasati-va de politica baieti,vedeti-va de munca
voastra.
de ce nu ati inteles ce v-am spus eu mereu : trump
va fi presedinte si nu fiinta scelerata,incapabila
sa gestioneze secretele de stat al sua.

v-ati bazat pe bietul nepriceput obama care,aidoma
lui ponta,joaca baschet in loc sa vada de treburile
tarii :)

ei bine,america adevarata s-a saturat de nefericitul experiment al iluminati,robotelul obama,si a pus punct
umilintei de a avea cel mai slab presedinte din istorie.
sint oameni politici de culoare in sua care ar merita
oricind sa fie presedinte,dar obama nu-i printre ei.

 

Obserevatie adanca, esentiala, DemonBanal!

"sint oameni politici de culoare in sua care ar merita
oricind sa fie presedinte, dar obama nu-i printre ei".

Cum exista si ladies capabile sa detina functia de presedinte al SUA, dar,
nu 'lady' Clinton obraznica, incompetenta, nebuna sa detina putere si care actioneaza din impuls pentru a staluci cu orice pret si a se arata originala si foarte puternica, barbata. A facut destul rau Americii in functia de ministru de eSterne, era culmea sa faca rau si din pozitia cea mai la varful puterii.

in privinta femeilor,am dubii mari

prin natura lor,instinctul le inlocuieste ratiunea.

NUMIREA VICELUI

deja spune ce fel de Presedinte va fi! Un tip rarisim! A devenit Guvernator al unui stat falimentar si acum infloreste! Constructorii sunt iubiti, dragilor, daca sunt onesti cu partenerii! P.S. I-a linistit pe toti, din speech-ul de inceput! Corect, a spus adevarul din prima clipa, tuturor: "interesul prim este S.U.A" si, "ii vom trata corect pe toti partenerii nostri"! Daca respecta acesti doi piloni, si aduna americanii la munca, pe toti! - va ramane in istoria S.U.A in pagina de onoare! P.S.1. Personal, sunt foarte interesat cum va rezolva cu fabrica de baloane de pe Wall-Street?!

 

Frauda

Crezusem cu adevarat ca la americani nu se fac invarteli la alegeri... dar m-am inselat. Cu doar o saptamana in urmma candidata democrata avea un avans de 12 procente. Ei bine procentele astea nu se puteau spulbera in doar o saptamana. Ei bine acum sa-i vedem pe americani ce or sa faca cu un presedinte care are tendinte ditatoriale. Mare minune daca Tramp nu o sa declanseze un razboi devastator pentru intreg pamantul.

 

Voi astia...

...chiar cititi ce scrieti? Voi chiar creteti toate tampeniile ce le spuneti? Niciunul nu-si cere scuze dupa, abia astept sa vad ce razboaie ii bagati in carca astuia, ca lui Obama i-ati dat Nobelul pentru pace...si-au pornit "defavorizatii" cele mai mari rascoale din ultimii 50 de ani in guvernarea lui! De ce? Pai simplu, mai e un pic si suntem vinovati de toate!

Și de ce e neapărat fraudă?

Poate erau sondajele trucate.

Cat despre război, oricat de "original" ar fi Trump, să faci avere intr-un sistem capitalist matur, precum cel american , presupune ceva mai multă glagorie decat cea necesară pentru a porni un război devastator. La ce i-ar folosi?!

Ei cu ei si noi cu noi

Americanul de rand stie mai bine ce are si ce nu are nevoie. Si a ales ce a avut nevoie. Dupa modelul lor. Si la noi se intampla la fel. Cred ca peste tot se intampla la fel. Iata deci ca daca ne bazam pe altceva am cam gresit. Singura baza ne-o putem pune doar in noi, in diplomatia noastra, in capacitatea noastra de a avea persoane bine pregatite in domeniul diplomatiei, apreciate la nivel international si cu un cuvant greu si apreciat in mediile respective.
Ce ziceti? Le avem?

 

Halal sistem de votare, halal democratie

Socul ,,victoriei,, e că in america poporul DEGEABA VOTEAZĂ !!! Conform numărătorii voturilor la nivel national Hillary a obtinut cu 170.000 de voturi mai
mult decat Trump si totusi datorită electorilor adică sistemului ciudat de votare Trump devine presedinte. Astfel poporul degeaba votează si in mod ciudat, nimic nu ii obligă pe marii electori să respecte votul popular.
Interesul primează si este ales presedintele care convine anumitor grupuri de interese.

 

O fi sau nu "halal",

ăsta e sistemul in care au americanii incredere. Cată vreme nici candidații, nici electorii, nici alegătorii nu-l contestă, e ok. Clinton ar fi caștigat cu același sistem, dacă ar fi fost să caștige.
Cu 6-4, 0-6, 6-4, 0-6, 6-4 perdantul a caștigat mai multe game-uri, dar a pierdut la seturi. C-așa-i in tenis!

Tipic "democrat"...

Si in fituica asta ca si in altele poti citi ca Trump a facut declaratii dar ti se prezinta numai ce a declarat Clinton si Obama...curat murdar , coane Chirica...cam asa lucreaza "mass-media" care chipurile este neutra...a patra putere in stat...aservita...cui?

 

vai de noi

Va bucurati concetateni?
Tot la fel de mult o sa va bucurati cand rusii vor intra in tara- au acum mana libera de la Trump.

 

Alternanta la putere se respecta

,

Hello! terranova, copy4you, cezar si restul pacalicilor...

putina decenta losers! ar fi cazul ca dupa ce ati umplut cu laturi site-ul asta sa fiti binevoitoti si dispareti in groapa voasta cu dejectii!
hai la groapa, ciocu mic si pasi pe covorash

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor