Ziare.com

Marius Turda, profesor Oxford Brookes University: Traim o noua rasializare a lumii. Brexit, Trump, rasismul anti-roma, nationalismul etnic o demonstreaza

de Daniela Ratiu, Senior Editor
Luni, 07 Septembrie 2020, ora 16:33

   

Marius Turda, profesor Oxford Brookes University: Traim o noua rasializare a lumii. Brexit, Trump, rasismul anti-roma, nationalismul etnic o demonstreaza
Rasismul continua sa fie o constanta a lumii in care traim. Marius Turda este profesor la Oxford Brookes University, co-autor al volumului "Istorie si rasism. Ideea de rasa de la Iluminism la Donald Trump".


De la "gandire rasiala", istoria rasismului, pana la "rasializarea lumii", Marius Turda considera ca momentul confruntational pe chestiunea rasiala, evenimentele violente ale acestei perioade, vor fi depasite si intelese "doar atunci cand pozitiile ideologice (de stanga, de dreapta etc) sunt depasite si combaterea rasismului este facuta nu din motive politice, ci din motive umane".

Marius Turda a studiat istoria la Universitatea din Bucuresti, Central European University din Budapesta (CEU) si Universitatea Oxford. Este profesor la Oxford Brookes University si director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiasi universitati. A fost director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford. De asemenea este editorul colectiei de istoria medicinei de la CEU Press. Marius Turda a publicat numeroase carti, atat ca autor, cat si ca editor, dintre care mentionam: Eugenics and Nation in Early Twentieth Century Hungary (Palgrave Macmillan, 2014), Crafting Humans: From Genesis to Genetics and Beyond (V&R unipress, 2013), The History of Eugenics in East-Central Europe, 1900-1945: Text and Commentaries (Bloombury, 2015), Religion, Evolution and Heredity (University of Wales Press, 2018), Teleology and Modernity (Routledge, 2019).Ziare.com: Anul trecut, editura Polirom a publicat cartea al carui co-autor esti "Istorie si rasism. Ideea de rasa de la Iluminism la Donald Trump. Rasa - concept aparut ca marca a identitatii individuale si de grup". Anul acesta, studiul vostru este cu atat mai esential intr-o lume in care, iata, rasismul e o constanta a lumii in care traim. Supertehnologizarea, civilizatia, evolutiile sociale, poate au mai atenuat, dar nu au rezolvat problema rasiala. De ce?


Marius Turda: Evenimentele recente din Statele Unite demonstreaza cat de acuta este problema rasiala acolo, si nu numai. Decenii de activism anti-racist si de emancipare etnica, sociala, culturala si politica a populatiei de culoare nu au eliminat rasismul, care continua sa fie forta care divizeaza societatea americana. Acum, orice conflict public in Statele Unite are un aspect rasial. In cartea noastra, care a aparut si in traducere romaneasca la editura Polirom anul trecut, incercam sa explicam 'longevitatea' ideii de rasa si a rasismului, care nu sunt doar 'constructii' sau expresii ale diferentierii sociale si economice si reprezinta 'structuri' mentale, naratiuni istorice si reprezentari ale suprematiei si superioritatii albilor (iar prin extensie a Europei de unde acesti albi au plecat incepand cu secolul al XVI-lea).

Aceasta superioritate este rezultatul unor lungi procese istorice pe care le analizez in carte. De aceea ca sa intelegem rasismul nu este suficient sa ne pozitionam pe pozitii ideologice opuse lui, ci sa incercam sa intelegem istoria complicata a acestui proces de control si exploatare, care-i pozitioneaza pe oamenii albi asupra tuturor celorlalti. Toate institutiile politice ale Europei si apoi crearea Statele Unite ca extensie a culturii politice europene au la baza ideile de superioritate rasiala a oamenilor albi. Nu este, asadar, suficient sa combatem rasismul, trebuie sa combatem in acelasi timp si intregul sistem cultural, politic, social si educational pe care rasismul l-a creat. In cartea mentionata mai sus, identificam traditiile stiintifice, istorice, culturale si nationale care au oferit si continua sa ofere rasismului argumentele necesare supravietuirii in viata noastra actuala.


Ziare.com: Evenimentele din SUA - uciderea lui George Floyd - au relevat un fapt. Miile de protestatari, fie in SUA sau in orasele Europei, au acuzat faptul ca rasismul continua sa fie o problema sociala serioasa cu efecte precum, spre exemplu, marginalizarea sociala. Cum "citesti" aceste evenimente?


Marius Turda: Marginalizarea sociala sau a unor grupuri sociale este doar unul din aspectele rasismului de azi, insa nu trebuie sa uitam ca o astfel de marginalizare a existat de foarte mult timp. Populatia de culoare in Statele Unite a fost marginalizata (social, cultural, economic, politic) de secole; la fel si cu populatia Roma din Europa. Ceea ce evenimentele recente din Statele Unite, mai ales uciderea lui George Floyd, au aratat cat de raspandita este perceptia conform careia viata unui negru american nu este la fel de importanta ca viata unui alb american. Chiar daca in multe privinte aceasta perceptie este neintemeiata si multe institutii americane, inclusiv cea a politiei, nu practica un rasism impotriva populatiei de culoare, dezbaterea publica este atat de polarizata incat este aproape imposibil sa adopti o pozitie moderata. Insa din punctul meu de vedere vom putea merge mai departe, trece de acest moment confruntational, doar atunci cand pozitiile ideologice (de stanga, de dreapta etc) sunt depasite si combaterea rasismului este facuta nu din motive politice, ci din motive umane.


Ziare.com: Pe de alta parte, insa, s-a spus ca de fapt "rasismul" invocat de protestatari, de ceea ce a devenit o adevarata miscare - Black Lives Matter, ar fi doar o alta manifestare a dublului standard, a Corectitudinii Politice si care, spre exemplu, in domeniul Educatiei, creeaza probleme, clivaje, inegalitati. Sa amintim Yale University acuzata ca ii discrimineaza pe asiatici si albi la admitere, notificata de Departamentul de Stat pentru ca, in felul aceasta, ar fi incalcat drepturile civile acestia avand astfel mai putine sanse la admitere decat studentii de culoare.
Marius Turda: Atata timp cat lupta anti-rasista este facuta doar pe motive ideologice (stanga impotriva dreptei; democrati impotriva republicanilor, laburisti impotriva conservatorilor etc.) nu trebuie sa ne surprinda acuzatia ca miscarile recente de protest impotriva rasismului, a discriminarii si a brutalitatii aratate de politie fata de negrii din Statele Unite sunt "ne-sincere" si expresii ale "corectitudinii politice". Insa lucrurile nu stau chiar asa. "Alocarea" de locuri la universitati de prestigiu populatiei de culoare nu este un exemplu de discriminare sistematica a albilor si de rasism institutional impotriva lor. Dimpotriva. Tot oamenii albi sunt cei care sunt in pozitii de putere in toate domeniile, de la presedintele tarii pana la cel mai tanar milionar. Sugestia mea din carte de a istoriciza conceptul de 'rasa' este si o incercare de a depasi impasul creat de 'corectitudinea politica'.


Ziare.com: In tot acest context, am urmarit cu totii media, stirile despre atacul asupra statuilor. S-a pus in discutie trecutul, se cer reparatii. Cartile nu sunt nici ele ocolite, filmele, de asemenea. Un adevarat curent revansard strabate planeta. Personalitati ale istoriei americane, iata, sunt acuzate post-istorie de colonialism. Se poate rescrie istoria?


Marius Turda: Aceste personalitati sunt acuzate pe drept de colonialism. Asta au fost: au avut sclavi negrii, au beneficiat de pe urma sclaviei si prin extensie au creat o cultura politica care a beneficiat de pe urma sclaviei. Este normal sa refuzi sa ai in orasul tau statui ale unui proprietar de sclavi. Asta nu e rescrierea istoriei. Istoricii au stiut tot timpul aceste lucruri, insa abia acum aceste cunostinte au ajuns in randul publicului larg si acesta a reactionat ca atare. Nu putem sterge cu buretele ce s-a intamplat in trecut. Putem insa sa incercam sa intelegem ce s-a intamplat si de ce, si totodata sa invatam ceva din aceste experiente trecute. Istoria se scrie si re-scrie mereu. Nu trebuie sa ne ingrijoram de acest lucru. Trebuie insa sa pledam pentru o noua interpretare a istoriei care sa fie inclusiva si lipsita de sentimente de superioritate rasiala si nationala.


Ziare.com: In cartea al carei co-autor sunteti scrieti despre "gandirea rasiala", despre "rasismul cultural", despre "rasializarea lumii", evident, in context istoric, trecand prin istorie, si cu toate acestea s-ar putea spune ca expresiile invocate sunt constante ale lumii in care traim?

Marius Turda: Din pacate, asa este. Traim, cred, o noua 'rasializare' a lumii. Evenimente din ultimii 10 ani, precum Brexit in Marea Britanie, alegere lui Donald Trump in Statele Unite, intensificarea rasismului anti-Roma si a nationalismului etnic in Europa, demonstreaza cat de profunde sunt aceste idei rasiale si ca decenii de educatie si experienta Holocaustului au schimbat destul de putin in mentalitatea unora, care continua sa exprime apartenenta la o natiune anume prin prisma specificitatii etnice si a religiei, prin misoginie, homofobie si rasism. De ce oare ne este atat de greu sa renuntam la gandirea rasiala? De ce continuam sa credem ca unii oameni (de obicei albi si de obicei barbati) sunt 'superiori' altora (de obicei ne-albi sau femei)? Ceea ce este ingrijorator pentru mine este faptul ca generatiile mai tinere, mai ales in Europa, nu cunosc traditii rasiale din tarile lor.


Ziare.com: Tot in carte, aratati ca miscarea antirasism cunoaste o evolutie odata cu anii 1930, apoi 1950, si mai apoi 1960. Scrieti despre arianism, despre mitul national care este "o colectie de naratiuni", despre viziunea asupra lumii bazata pe argumente rasiale. Dar si ca "conceptul de rasa supravietuieste in secolul XXI, in ciuda genocidelor, opresiunii, marginalizarii. Traim un timp in care e un sentiment puternic de planeta sub presiune. Este asa? E exagerat?


Marius Turda: Nu este exagerat. Miscari anti-rasiste au existat mereu in Statele Unite si in Europa, incepand cu anii 1930, cand multi au respins ideile Naziste de superioritate rasiala. Anti-rasismul a continuat cu mult succes dupa cel de-al doilea razboi mondial, ducand la emanciparea oamenilor de culoare din Statele Unite, la sfarsitul regimului apartheid in Africa de Sud si asa mai departe. Insa toate aceste realizari, iar unele dintre ele sunt cu adevarat remarcabile si simbolizate de adevarate modele umane cum ar Martin Luther King, Jr sau Nelson Mandela, nu au dus al disparitia argumentelor rasiale si a rasismului. In ciuda aceste lupte pentru egalitate intre oameni, stereotipurile rasiale continua sa existe in societatea contemporana, iar in vietile noastre sint inca prezente diverse reprezentari ale "rasei", unele invadandu-ne viata in moduri tulburatoare, cum se intampla acum cu Black Lives Matter. E ca si cum ideea de "rasa", desi considerata un concept perimat si anacronic, s-a osificat in insusi fundamentul culturii si al constiintei noastre publice, servind drept sursa permanenta pentru tipare de comportament adanc inradacinate in mentalitatea colectiva, influentindu-ne gindirea si comportamentul nostru, atit la nivel personal, cit si in public.
Ziare.com: De ce de la Iluminism la Donald Trump?

Marius Turda: Iluminismul european a creat rasismul stiintific. Ideea de rasa a existat inainte de iluminism insa rasismul european era exprimat cultural si religios. Autorii Luminilor au creat rasismul modern, bazat pe argumente stiintifice (antropologice, etc), si pe concepte si constructe intelectuale care au creionat si apoi reificat suprematia civilizatiei albe, europene. Alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite reprezinta poate ultima expresie a acestui proces istoric care a inceput in secolul XVIII si care a pus in centrul universului pe barbatul alb! De aceea orice discutie despre rasismul contemporan nu poate sa nu includa Statele Unite si mai ales perioada ultimilor 4 ani.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine pierde vremea si banii la cursurile astea ?

Time Matters.

 

Domul Turda a pierdut contactul cu realitatea

Nu exista rasismul despre care vorbeste domnia sa.

Black Lives Matter este o organizatie rasista terorisata sponsorizatra de Fundatia Open Society.

Exista anti-hotie, anti-furt, anti -misoginism, anti-golanie, amti-banditism.

Cei care se plang de discriminare rasiala ar trebui sa respecter legea si modul de viata al comunitatilor in care traiesc.

Tiganii au locuri speciale la licee si facultati. Asta e discriminare rasiala. Nu conteaza ca esti prost facut gramada si ca iei locul altuia mai bun, doar petru ca esti tigan ai privilegii.
Mai intat ar trebui sa mearga la munca, nu sa se puiasca precum iepureii si sa astepte ajutoare sociale.,

Apropos termenul re "roma nu a existat pana in 1983. Incetati sa mai folosditi un nume care aduce prejudicii unei intregi natiuni.
Tiganii sunt tigani pentru ca acesta le-a fost numele in ultimii 100 de ani.
li se mai spounea si "egipteni" si atunci n-ar strica sa li se dea o farama din Sahara ca sa aiba si ei tarisoara lor in care nu-i discrimineaza nimeni.

 
 

 
 

 

Adica amicul "profesor"

pune pe picior de egalitate o civilizatie europeana cu una boshimana sau hawaiana ?
e ca si cum ai zice ca pedofilul are aceleasi drepturi ca si tatal copilului pe care l-a abuzat - de multe ori se contopesc cei doi, fie spus
ce facem, distrugem civilizatia de dragul suferintei pigmeilor ?
importam canibali care sa ne-nvete despre mama natura si veganism ?

 

Mi-a placut articolul!

Ideea e ca,la nivel mondial, procesul de identificare si combatere a rasismului merge inainte cu pasi hotarati si este ireversibil,chiar daca uneori stagneaza in anumite zone datorita unor rebuturi ale istoriei cum este Trump.Parerea mea este ca educatia joaca un rol hotarator in reprimarea sentimentelor rasiste din fiecare om,si creaza in fiecare dintre noi o sensibilitate care nu ne permite sa fim rasisti.

 

vrei sa fii pigmeu ca sa te solidarizezi cu ei ?

taie-ti capul.

 

Ha, ha, ha ! Turnatoru' tot turnator moare...

... nu conteaza ca s-a pierdut meseria pana si-n Romanica ! Fostii baietzi "de bine" nu se pot abtzine indiferent de ce coclauri ajung sa mai bata.

Multe "succesuri" cu sesizarea ta, oaie ! Sa nu uitzi sa ne tzii la curent cu rezultatele "motziunii" tale de cetatzean vigilent la cooperativa turnatzi-aici... :D

prefer wikipedia

..."noua ordine mondiala"...chiar dinaintea celui de al 2lea razboi mondial puternicii lumii au tins catre o guvernare globala si egalitarista...
Nu ne mai expliati ce stim....si nu cautati vinovati la bucata...

 

Școala de la Frankfurt și ciudații săi

1. anti-roma? ce ... o fi asta? care Roma?
2. "Trebuie insa sa pledam pentru o noua interpretare a istoriei.."! huooo, fascistule!! Parcă era vorba că naziștii și fasciștii naționaliști vor să schimbe istoria! Ce faci, prietene? Incerci să ne bagi pe gat pro.stiile voastre? NU puteți, pt asta e nevoie de o dictatură, stalinist de 3 lei ce ești!
3. Teddy 62! Mulțumim! Ridică pumnul și strigă I love black c.ck! (repeat)

 

I love only black co ck

nuanta.
sau rroma, in cazul lui.

cerberdil"iu

Din ce mlastina sulfuroasa si sinistra vii,cu otrava rasuflata a rasismului,clovnule batran si libidinos?
Patimile rassiste si dogmele populist-bolshevice trumpisto-putiniste sunt facute pentru imbalsamarea senililor care inca mai rezoneaza la asemenea fleacuri babesti
In plus,esti si analfabet functional,ai citit textul dar n-ai inteles nimic

trollica dragne

tehnica voastra de intimidare pe forumuri si in spatiul public sa ti-o bagi in re ct

mars la trans ai tai sa faci legea acolea cu ku rul spart
apoi o tura la beleme si esti ca nou in ga oz

Culmea "rasismului" din US - Profesoara de istorie Jessica A. Krug

de la George Washington University. S-a nascut in Kansas, dar a mințit toată viața ca este neagră venită din Caraibe. De ce? Pentru ca dacă ești negru ai mai multe avantaje decat albii, mai ales in academia. Iei mai usor burse, publici carti si iei tenura (adică universitatea iti da un post stabil)... si asta este al doilea caz descoperit, cine stie cati au mai mintit ca sunt negri... asa ca unde drakkului este rasismul systemic pe care il propovăduiesc tammpi ăștia universitari ...

"Alocarea" de locuri la universitati de prestigiu populatiei de culoare nu este un exemplu de discriminare sistematica a albilor si de rasism institutional impotriva lor. Dimpotriva. Tot oamenii albi sunt cei care sunt in pozitii de putere in toate domeniile...

Am citit citatul asta de 5 ori dar nu ii vad logica ... Ce legatura are admiterea cu cine e la putere? Dacă avem rasism la admitere, trebuie sa extindem rasismul și la conducere???
Care e diferenta dintre admiterea copiilor de proletari (origine sanatoasa) la facultate in Stalinism și a negriilor de acum???

 

*permiteti-mi...

typo

 

Beneficiar de bursa la CEU... :-)

As avea o propunere: v-as ruga sa va mutati impreuna cu familia in South Side Chicago sau in Detroit, apoi mai vorbim.
Ar mai fi cateva variante: East NY (pe langa Rockaway Pkway, mai la est de Utica), South Bronx, Harlem. O idee minunata ar fi si 3rd Ward in orasul in care eu locuiesc.
In felul acesta veti putea fi patruns (penetrat de-a dreptul!) de exceptionala cultura locala, de deosebitul simtz civic al populatiei autohtone, de avantul incredibil cu care locuitorii se trezesc dimineata sa plece la munca, de inaltele lor realizari din diverse domenii ale stiintei (ma gandesc iar la becul lui... Biden) s.a.m.d.
Pana atunci insa, permite-ti-mi sa refuz anumite idei sau sfaturi din partea unui "b.s. artist" (sper sa fi vizionat filmul History of the World ca sa intelegeti expresia).
BTW: with shake !

 

Daca vrei o viatza cu adevarat "palpitanta" (ca-n filme :)...

... merita sa treci podul (care vrei tu) spre Jersey. Daca ajungi prin Trenton, Newark sau (cel mai tare) chiar prin Camden (peste garla de Philly), zici ca ai plonjat fix in ultimul film din seria Mad Max... ;)

Stiu zona prea bine

Iti trebuie vesta cand treci pe acolo, cat mai grosutza, sa nu te traga curentul ;-)
Am locuit mai mult de 3 ani langa Prospect Park.
Senzatii tari am experimentat si in directia opusa, prin Brownsville: eram nevoit sa trec cu masina prin zona aia zilnic, de mai multe ori pe zi.

Am fost toleranti si i-am dat impreuna

tribului Soros multe sanse... am incercat si acceptat sa ne amestecam intre rase, sa primim imigranti musulmani, sa ne schimbam sexele, sa ne renegam istoria, sa ne fie rusine cu propria cultura, sa ingenunchiem in fatza unor neica nimeni, sa ne fie rusine cu religia noastra, sa facem din alb negru si negru alb, sa ascultam tot soiul de minciuni refeitor la shoah ... dar daca nu functioneaza... normal, nu? Schimbam foaia! Facem cum era inainte de haosul asta, facem cum era cand era bine.

 

La ce te poti astepta de la un tip sponsorizat de Soros

care lucrează in o scoala in care 90% sunt liberali socialiști..., scrie cărți de istoria la comanda stapanului.
In plus, nu zici ca ei ești dat afara imediat și ajungi in Romanica profesor la țară...

Apropo tovarasul Turda, ce ziceti de demolarea columnei lui Traian? Și el a avut o groaza de sclavi daci și pe deasupra ne-a furat și aurul de la Rosia Montana... Fi-ti patriot și mai scrieți o carte, și propune-ti sa schimbăm numele țării...

 

nici nu aveam prea multe asteptari de la tine

sa intelegi macar ce vrea sa zica tipul....
voi o stiti pe-a voastra, cu blm-ul si antifa...

......las c-ai inteles tu tot meeeei........

.....romanash delanoizat!.....vai de tine!.....niciodata nu le vei fi mai mult decat un arwak din carpati insignifiant!......

Asteptarile tale sunt irelevante, oaie !

Oi fi trecand tu drept foarte "intelighent" printre antifarii tai pe care-i ridici atata in slavi, da' pana si pe blogu' militzienilor da presa din Romanica, neoronul tau nu face mare impresie, Mai Draga ! Mai exact face ceva impresie, da' pro.asta... :)

 

O carte de mana a zecea

de la un "cercetator" de la o universitatea necunoscută... Cu drag si sinceritate din USA

 

bineinteles, o "carte de mina a zecea"...

scisa ce vreun..."covfefe boy"?
oamenii educati si scoliti nu sint ok pentru ca sint...platiti de soros...
artistii nu sint nici ei buni, ca sint...lgbt-isti?
atletii...nah, sint blm-isti...

traiasca redneck-ii calare pe pick-up truck-uri cu steaguri maga si pusca la cingatoare...aia sint patriotii, aia sint viitorul luminos al americii...

prostii beeei....."americanilor"!.......

.....traim in bolshevism!......"roma" ereau 300k pe vremea maresalului.....acu sunt de 10 ori mai multi!....romenii....tot 20jde miliuane!....unde-i anti-roma ???.......cine i-a nmultit peste masura ???....delanoicii bolshevici!.....va dati seama ???......au dat iadd la amindoua partile!....la romeni ca sunt si-acum saraci si putini!....si la "roma" ca niciodata astia n-o sa se ridice peste albi in felul asta!.....sunt din ce in ce mai multi si mai vai de capu lor!......si apropo....lginbitistii le iau copii in "iukey"!......din orice motiv le iau copiii si-i dau la gheorii lor!.....e stiut|!.....iadd pe paine!.....cat despre schizofrenia-fascistocomunista din lumea ashole-shmakkksonica.....nush de ce romenii tin partea bolshevicilor!.....incredibil!.....n-am avut destul de-asta ???!!!.....nu ca trebe niscaiva doctrina sora de la extrema cealalta, dar romenii chiar nu stiu pe ce lume traiesc!......voi chiar sperati ca grapindu-va la uoccidentu-lucituohr o sa realizati ceva in viata asta ???......purtindu-va ca arawacii pe ling "cristo-forcolumb" ????....pai.....forcolumb.....i-a facut sclavi pe arawaci si pe toti ailalti!.....niciodata vreo etnie din Romania nu va ajunge nicunde sus in felul asta!.....numai in jos!.....jos de tot!.....chiar si pina in anii '90 se mai inventa cate ceva in amarita asta de "tara"!.....acu n-avem decat telectuali lgibitisti si postaci delanoici!.....ca bine v-au facut aia distrugandu-va ciompaita de tara primita la trianon!.....ne-a luat-o cum ne-a dat-o si acum ie plin de grapati occidentalosi smintitzi care cred ca l-au prin pe dumniezoo de kurru alb al lui osama!....shaloooom!......vai de capu nuostru!.....cine stie, se apropie ww3, iar noi ne dam de ceasu *** ashole-shmakkksoniei bolshevic-lgibitiste!.....sa traiti bineeee!.....shalom iar!......

Alooo...noi oamenii suntem rasisti si cele mai rele fiinte...

In Ro este rasism la greu...impotriva a tot ce nu e romanesc , dar cel mai mult impotriva tganilor...Oare de ce nu e impotriva nemtilor ?...ori armenilor , bulgarilor , sarbilor ?...etc...In Evropa e rasismul cel mai mare impotriva romanilor...deoarece ne confunda cu Roma...si stim cu totii de ce...

cio rile de ce nu se culca cu porumbei bey ?

hai cu defund porumbeii !

Cum bag io sama,

omu' ne tine o prelegere despre corectitudinea politică, adică arta de a apuca rahatu' de partea curată.
Si-i reuseste.

Munca si Prostia

Nici o vorbulitza despre meritocratie!
Despre cinste !
Despre bun simt, care trebuie sa prevaleze in orice situatie.
Despre efortul de protejare a mamei si copilului.
Respectul fata de societate si familie!
Respectul fata de viata umana.
Extrapolind!
Pina si dobinzile aiuritoare impuse cand cumperi O CASA sunt o insulta adusa societatii.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor