"Se va multumi Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise?" - Interviu cu Iulian Fota despre era Trump si impactul Ghita asupra SRI

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 06:53
13741 citiri
"Se va multumi Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise?" - Interviu cu Iulian Fota despre era Trump si impactul Ghita asupra SRI

"Pedeapsa" pentru vizita lui Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu la investitura presedintelui SUA ar putea sa vina daca nu-si asuma obligatiile. Dl Trump se poate intreba daca oamenii acestia sunt seriosi: aici imi vorbesc de importanta Americii si uita pana ajung acasa?, atrage atentia fostul consilier prezidential Iulian Forta, directorul Colegiului National de Informatii.

Iulian Fota considera ca, daca bugetul Armatei nu va fi 2% din PIB, "am intra intr-o zona in care cuvintele sunt grele si deocamdata m-as feri sa le folosesc, pentru ca acuzatiile ar fi cu mult prea serioase. Eu sper sa nu ajungem acolo".

Iulian Fota a dat explicatii despre echipele mixte procurori-ofiteri SRI si a comentat scandalul Ghita din perspectiva securitatii nationale: "scandalul asta nu e facut pentru a repara o disfunctionalitate, ci miza e intimidarea si decredibilizarea institutiei. SRI este pedepsit ca si-a facut treaba".

Am intrat in era Trump. Dupa discursul de investitura si primele actiuni, cum anticipati aceasta era?

Nu cred ca il poate anticipa cineva pe dl Trump in acest moment. Sunt foarte multe elemente contradictorii in primii pasi ai dlui Trump.

De exemplu, in campanie a spus ca vrea sa mareasca bugetul Pentagonului, pe de alta parte, inteleg ca la Casa Alba pe partea de buget va fi numit cineva foarte strans la punga, care vrea sa reduca datoria Americii, care crede ca SUA cheltuie peste posibilitati. Daca vrei sa fii strans la punga, cum iti vei permite sa dai mai multi bani Armatei?

Alt exemplu: la audierile din Congres, secretarul de Stat si secretarul Apararii au avut declaratii foarte corecte din punctul de vedere al unui central european, chiar incurajatoare. Au spus lucruri putin sau chiar foarte diferite de cele spuse de dl Trump in campanie.

Multi se asteptau ca discursul de investitura al dlui Trump sa fie diferit de cel din campanie. Nu a fost asa. Cum apreciati discursul?

A fost un discurs electoral care insista mult pe ce doreste sa faca dl Trump, dar nu spune si cum va face aceste lucruri. Tocmai a semnat renuntarea la parteneriatul trans-Pacific. Pe de-o parte, vorbeste de China, pe de alta parte, pentru a gestiona situatia complicata care se poate genera in jurul politicilor Chinei are nevoie de Japonia, care era interesata in acest tratat de comert trans-Pacific.

Nu cred ca Japonia va primi prea bine renuntarea la acest tratat. Daca e importanta China, de ce nu consolidezi relatia cu Japonia?

Sunt multe intrebari de felul acesta din care nu putem deduce clar politicile principale ale administratiei. Multe numiri nu sunt inca facute.

Uitati-va la relatia cu presa a dlui Trump. Avem deja controverse, de exemplu, privind numarul de persoane prezente la inaugurare. L-am vazut pe purtatorul de cuvant spunand presei ca nu va minti. Era nevoie de o asemenea precizare? Ea arata o pozitie defensiva si o problema de credibilitate.

Deci mai degraba motive de ingrijorare printre aliatii SUA?

Toti aliatii SUA ne dorim ca America sa fie "great". Dar sa incepi mandatul cu o decizie anti-multilateralism nu e un semn nemaipomenit dat aliatilor. S-ar putea ca discutia sa fie mutata pe un plan bilateral. De exemplu, in NATO numai cateva state sa fie importante pentru dl Trump si numai cu ele sa aiba o relatie speciala, la fel si in cazul UE.

Chiar si rusii recunoasteau ca nu stiu cine e dl Trump si nu vor sa se hazardeze.

Deci nici relatia cu Rusia nu e bine conturata?

Nu. Nicio politica majora a actualei administratii pe partea externa nu e destul de bine conturata. E un lucru rau, pentru ca inseamna o incertitudine care se rasfrange si asupra noastra. E si un lucru bun, pentru ca inseamna ca administratia nu s-a hotarat si, daca vom avea elemente care nu ne vor conveni, sa avem timp sa reactionam.

Cum vedeti in acest context prezenta dlor Dragnea si Grindeanu la ceremoniile de inaugurare?

Cred ca orice oficial roman care poate pune Romania pe masa dlui Trump, fie si intr-o maniera informala, care cred ca va conta mai mult pentru dl Trump decat pentru presedintele Obama, e un lucru bun.

Nu sunt atat de critic pe aceste vizite. Nu stiu in ce conditii au fost facute si ar trebui lamurit lucrul acesta.

Dar sa-i strangi mana dlui Trump e si o responsabilitate. Daca dl Trump ii ia in serios, si sper sa ii ia in serios, ca vor sa lureze cu SUA, ei si-au asumat obligatii. "Pedeapsa" pentru vizita lor acolo ar putea sa vina daca nu-si asuma obligatiile. Ce urmaresc eu dinspre Guvern e ce face cu bugetul Apararii.

Care, potrivit informatiilor oficiale din acest moment, va fi de 1,35% din PIB plus niste credite de angajament.

Bugetul Apararii trebuie sa fie 2% din PIB, iar creditele basca. Daca bugetul va ramane 1,35%, cum mai respectam parteneriatul strategic, cand americanii asteapta ca statele din NATO sa-si asume mai responsabil obligatiile ce le revin pentru apararea propriilor tari? Pentru ca acesti bani sunt ca sa ne aparam pe noi, noi suntem cei expusi.

Dl Trump se poate intreba daca oamenii acestia sunt seriosi: aici imi vorbesc de importanta Americii si uita pana ajung acasa?

Dar niciodata bugetul nu a ramas cum a fost prezentat prima oara pe piata. Bugetul lui Ciolos avea pe Aparare 1,8%, nici acela nu era suficient. Daca bugetul ramane 1,35%, avem o mare problema de credibilitate in relatia cu SUA si in cadrul NATO, dar ne si vulnerabilizeaza militar pe relatia nu numai cu Rusia, ci si cu toate problemele din jurul nostru.

In momentul acela, nu mai inteleg ce se joaca si am intra intr-o zona in care cuvintele sunt grele si deocamdata m-as feri sa le folosesc, pentru ca acuzatiile ar fi cu mult prea serioase. Eu sper sa nu ajungem acolo.

Sunt multi cei care spera ca Administratia Trump va aduce o relaxare a standardelor in privinta anticoruptiei, statului de drept din Romania.

Nu e clar inca. Pana la Ucraina, SUA insistau pe combaterea coruptiei mai mult teoretic, dupa Ucraina au analizat ce rol a avut coruptia in prabusirea statului urcrainean, in incapacitatea lui de a-si apara teritoriile si au realizat si mai mult importanta combaterii coruptiei.

Coruptia poate fi element de vulnerabilitate, care sa fie exploatata: prin coruptie pot fi recrutati oficiali, coruptia are efect negativ asupra economiei care produce bani si pentru chestiuni de securitate nationala, de exemplu, dotarea armatei, coruptia la varf poate determina influentarea deciziei politice.

Si in Administatia Trump sunt oameni care inteleg lucrurile acestea. Nu cred, de exemplu, ca Pentagonul va fi fericit sa vada ca in Romania combaterea coruptiei incepe sa se dilueze. Nici alte agentii americane nu cred ca ar inchide ochii si nu ar semnala.

Deci semnalele vor fi date Casei Albe. Cum vor fi interpretate acolo ramane de vazut. Dar dl Trump si-a propus in programul sau combaterea coruptiei in SUA. A fost un mesaj important si in discursul de investire. Nu avem elemente clare sa tragem concluzia ca americanii nu vor mai fi interesati de anticoruptie.

Si mai e ceva. Cand dl Trump a vorbit cu dl Dragnea i-a spus ca Romania ramane o tara importanta pentru SUA. Daca e asa, nu ai interesul ca tara sa fie consolidata si procesul de modernizare sa mearga inainte? Se va multumi dl Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise? Nu cred.

Presedintele e nou, dar establishment-ul american e acelasi, nu-l vad schimbandu-si abordarea peste noapte.

Nu depinde asta mult si de felul in care va decurge relatia SUA-Rusia?

Eu sper sa nu. A avea o intelegere cu Rusia nu inseamna sa slabesti tarile din jur. Ba dimpotriva, daca vrei sa ai garantia ca Rusia nu te pacaleste, cu atat mai mult trebuie sa fie intarite tarile aliate.

Noi avem impresia ca, daca americanii se vor intelege cu rusii, va fi sfera de influenta cum o stiam noi. Va fi altfel. Altadata era usor de impus sfera de influenta. Azi, daca o populatie nu-ti accepta sfera si se revolta impotriva ei, ce pot face rusii?

Daca vor fi, intelegerile vor fi punctuale, bine delimitate, poate nici nu vor fi puse pe hartie. Deci raul s-ar putea sa nu fie atat de negru pentru Romania, chiar daca SUA si Rusia ar putea avea anumite intelegeri pe anumite problematici.

Si in situatia sferelor de influenta, noi tot vom avea o responsabilitate fata de propria tara. Liberul nostru arbitru va conta foarte mult si uneori cred ca ii folosim pe rusi ca tapi ispasitori mai mult decat merita.

Scandalul Ghita a avut efecte seismice. Cat de afectata este institutia SRI de acest scandal si in ce masura putem vorbi despre efecte pe securitatea nationala in contextul despre care am vorbit?

SRI este o institutie rezilienta, nu se sperie cu una cu doua. Pe de alta parte, oamenii vad unele lucruri si-si pun unele intrebari. Isi dau seama ca scandalul asta nu e facut pentru a repara o disfunctionalitate, ci miza e intimidarea si decredibilizarea institutiei.

De catre cine?

De catre cei care nu au interesul ca SRI sa-si faca treaba ca pana acum cel putin pe combaterea coruptiei. SRI este pedepsit ca si-a facut treaba, dincolo de chestiile punctuale, daca anumite persoane nu si-au indeplinit atributiile, au incalcat legea sau normele interne. Exista multiple mecansime prin care aceste aspecte sa fie lamurite.

Dar cand te uiti cata mizerie si manipulare se arunca pe piata, iti dai seama ca nu e o cauza dreapta si nobila, ci e vorba despre denigrarea unor institutii si intimidarea lor.

Totusi, Ghita nu a fost un produs al SRI?

Sunt multe afirmatii si nimeni nu le sustine. De ce e un produs al SRI?

De exemplu, prin contractele spectaculoase care l-au imbogatit, prin faptul ca era in anturajul unor persoane foarte importante din SRI.

Ghita este in primul rand produsul lui. Ramane de vazut daca scandalul Ghita e al lui sau al altora care l-au folosit pe post de mana cu care sa dea o palma SRI.

Acesti altii spuneati ca sunt cei afectati de anticoruptie, pot fi insa si interese straine?

N-am elemente, insa ce stim clar este ca SRI are responsabilitati principale pe trei zone: contraspionaj, contraterorism si securitate cibernetica. Deci orice lucru care afecteaza negativ functionarea SRI, linia de comanda, moralul oamenilor etc poate avea influente negative.

La intrebarea cine si-ar dori ca Romania sa fie mai putin protejata pe zona de contraspionaj, dati dvs raspunsul! In orice caz, nu aliatii.

Sunt documente oficiale ale NATO care avertizeaza ca o lista de tari si-au intensificat operatiunile de spionaj. Am avut discutia cu influentarea alegerilor din SUA, sunt guverne care avertizeaza ca si procesele electorale din Europa ar putea fi influentate.

Cand ai acest context, cine s-ar putea bucura ca institutia principal responsabila de contraspionaj este prinsa intr-un scandal public, de care e mai mult sau mai putin vinovata, si demonizata.

Am auzit voci de oameni pe care ii credeam seriosi solicitand desfiintarea institutiei. Asta ar lasa Romania descoperita pe zonele acestea ani de zile. Ori sunt prosti, ori pur si simplu e o forma de santaj asupra institutiei.

Au fost invocate acele echipe mixte procurori - ofiteri SRI decise prin CSAT. Ce stiti de ele?

Eu stiu din perioada cand eram membru CSAT ca preocuparea principala era sa ne asiguram ca pe chestiunile complicate, care intotdeauna sunt transdisciplinare, institutiile cu responsabilitati lucreaza impreuna.

Nici coruptia, nici evaziunea fiscala, nici alte chestiuni clasice de securitate nationala nu pot fi gestionate de o singura institutie. Trebuie sa lucreze cu ceilalati. Pana la urma, am facut comunitatea de informatii, pentru ca si serviciile noastre lucrau disparat. A trebuit sa ii punem in jurul mesei oarecum fortat la inceput, iar ulterior cultura asta a inceput sa se dezvolte.

Unele institutii traiesc bine chiar din nerezolvarea problemelor. Cand in Romania iti faci treaba, iriti si antagonizezi o gramada de oameni. In Romania nu esti iertat cand iti faci treaba, mai ales, cand e vorba de combaterea coruptiei. Se aduna ura care se descarca atunci cand are ocazia.

Sunt multe chestiuni aruncate pe piata fara sa fie bine documentate si explicate. Si poate n-ar fi rau ca institutiile implicate, inclusiv CSAT, sa lamureasca acolo unde pot niste lucruri.

Intrebarea cheie este daca ofiterii SRI faceau ancheta penala, deci daca am avut politie politica?

Nu. Nu a avut nimeni in intentie recrearea unei abordari de tip fosta Securitate care avea si responsabilitati pe ancheta penala. In CSAT avem ministrul Justitiei, rostul lui e tocmai sa asigure legalitatea unor decizii luate acolo, ca doar nu e vreun mare expert pe contraspionaj sau contraterorism. In sase ani de zile intotdeauna s-a tinut cont de orice obiectie a ministrului Justitiei.

Si sunt modalitati de control, lucrurile pot fi verificate din functionarea institutiilor. Eu nu accept varianta asta decat daca cineva vine si o demonstreaza.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Iulian Fota consilier prezidential, #Trump SUA Rusia, #Ghita SRI , #presedinte SUA