Trei razboaie de durata mostenite de Trump de la Obama

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 14:15
7719 citiri
Trei razboaie de durata mostenite de Trump de la Obama
Foto: Arhiva Ziare.com

Printre multele probleme pe care presedintele american in exercitiu Barack Obama i le va lasa mostenire, vineri, lui Donald Trump sunt si trei razboaie de durata in Afganistan, Irak si Siria.

Urmareste LIVE ziua investiturii lui Trump in functia de presedinte

Obama a ajuns la Casa Alba in urma cu opt ani promitand sa puna capat interventiilor militare americane din Irak si Afganistan. Cu toate acestea, Trump va mosteni conflictul care pare fara sfarsit din Afganistan si se va confrunta cu o reluare a luptelor in Irak, care s-au extins si in Siria, scrie NPR.

La inceputul acestei luni, presedintelui in exercitiu i s-au adresat intrebari despre persistenta acestor conflicte la ceremonia de ramas-bun de la Pentagon.

"Domnule presedinte, am fost in razboi pe toata perioada mandatelor dumneavoastra", a declarat generalul Joseph Dunford, pe care Obama l-a ales in 2015 la sefia Statului Major. "E o perioada mai lunga decat in timpul oricarui alt presedinte", a continuat el.

Numarul de militari SUA pe fronturi straine s-a redus

Nu este ceea ce Obama si-a dorit sau a asteptat sa se intample, insa, desi criticii il acuza ca nu a putut sa puna capat acestor conflicte, in timpul mandatului sau numarul militarilor americani aflati pe fronturi in diverse zone ale lumii s-a redus. De la 180.000 de soldati in Afganistan si Irak, SUA au acum desfasurati pe teren doar 15.000.

Insa conflictele nu sunt nici de departe aproape de rezolvare. Dintre militarii americani aflati in teatrele de operatiuni, 8.400 sunt in Afganistan, unde lupta impotriva a 13 grupari diferite pe care SUA le considera teroriste si antreneaza fortele de securitate afgane care se confrunta cu talibanii, pe care SUA nu-i considera in mod oficial teroristi.

Generalul John Nicholson, comandantul fortelor americane din Afganistan, a declarat ca 2016 a fost un an dur pentru fortele implicate in conflict, desi in cele din urma fortele afgane au reusit sa respinga majoritatea atacurilor. Cu toate acestea, talibanii au inregistrat reusite importante.

Intr-un raport prezentat la inceputul lunii, John Sopko, inspectorul general pentru reconstructie in Afganistan, a descris fortele de securitate afgane drept grav afectate de coruptie si conduse de incompetenti.

"Definim succesul prin absenta esecului total. Fortele afgane functioneaza la un nivel minim, conteaza doar pe aparare si nu se implica in atacuri impotriva talibanilor" a spus Sopko.

Situatia din Afganistan este un blocaj

"Situatia din Afganistan, oricat am incerca noi sa o desenam in roz, poate fi descrisa drept un blocaj", a afirmat Stephen Biddle, analist militar la Council on Foreign Relations.

"Razboiul poate fi sustinut doar daca Congresul american continua sa pompeze cecuri de miliarde de dolari pentru Fortele de Securitate Afgane", a adaugat el.

Si apoi mai este si razboiul pe care Obama il poarta inca din 2014 impotriva gruparii Statul Islamic, atat in Irak, cat si in Siria.

Administratia americana a aparat progresele facute de fortele irakiene, care in 2014 au fugit din fata militantilor jihadisti care au preluat cu usurinta Mosulul, au reusit doi ani mai tarziu sa recucereasca jumatate din oras.

In Siria, 600 de soldati americani din Fortele Speciale au fost trimisi in misiune pentru a antrena rebelii. Scopul final este recucerirea orasului Raqqa de la jihadistii gruparii Statul Islamic. Dar exista si critici care vad aceasta abordare drept riscanta.

"Noi pierdem, ei castiga", a declarat Michael O'Hanlon, analist la Brookings Institutions. "Poate nu o spune nimeni in acesti termeni, pentru ca le place sa arunce praf in ochi, dar ideea de a invinge ISIS, de a-l inlocui pe Bashar al-Assad si de a face acest lucru cu o investitie americana minima nu prea are nicio logica", a explicat analistul.

Nu este clar cum va aborda aceste probleme spinoase viitorul presedinte. Trump abia daca s-a referit la Afganistan in timpul campaniei electorale. Nu este clar nici cum va aborda problema gruparii Statul Islamic.

Un indiciu in acest sens a venit de la viitorul consilier pentru Aparare, generalul in rezerva Michael Flynn.

"Unde este regele Iordaniei, unde sunt emirii unora dintre tarile arabe?", a declarat Flynn pentru NPR in 2016. "Trebuie sa ia atitudine, la nivel international si public, sa condamne aceasta forma violenta de ideologie care circula in sistemul lor sanguin chiar acum. Si nu vad sa se intample acest lucru. Iar presedintele SUA (Obama - n.red.) ar trebui sa le ceara cu totul alte lucruri decat face acum", a apreciat Flynn.

Cand Flynn a facut aceste declaratii, Trump nu era decat candidatul republican la presedintie. Strategia lui Trump in legatura cu gruparea Statul Islamic a fost foarte succinta, asa cum ii este caracteristic magnatului imobiliar: "Ii voi bombarda pur si simplu pe fraierii aia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Trump razboaie lume, #Trump razboaie mostenite Obama , #presedinte SUA