Trump in Orientul Mijlociu: haos sau pace?

Autor: Ovidiu Raetchi - scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Duminica, 15 Ianuarie 2017, ora 19:43
8397 citiri

Pe masura ce va intelege limitarile politicii externe facute profesionist - nu in show-uri TV - presedintele Trump va lasa dosarele cele mai importante (Rusia, China, Iran, Turcia) in mainile diplomatilor, aplecandu-se insistent, foarte probabil, asupra chestiunii palestiniene.

La o prima privire, pare cea mai eficienta tema de politica externa: transarea disputelor israeliano-arabe iti rezolva imediat "chestia aia cu istoria" (cum spunea, pare-mi-se, Bush Jr) si te transforma intr-un mare negociator. Fiecare presedinte american, de altfel, si-a incercat norocul - spre sfarsitul mandatului - in acest domeniu. Degeaba, ce-i drept.

Trump o va face de la inceput. Asa cum spuneam mai sus, el va fi obligat de profesionisti sa se retraga din teme mai subtile si mai riscante militar - Orientul Mijlociu ramanand singurul spatiu disponibil. Acolo va incerca el sa-si refaca imaginea printr-o "lovitura de geniu". Va miza masiv, foarte probabil, pe sprijinul ginerelui sau, Jared Corey Kushner, un evreu ortodox (de formatie liberala, totusi) pe care si-l doreste in mod oficial consilier pe probleme de politica externa.

Marea intrebare ramane daca primul pas al lui Trump va fi - asa cum a anuntat insistent in campania electorala - mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Acest demers, pe care ambasadorul ales de noul presedinte, David M. Friedman, l-a reconfirmat recent, implica admiterea ideii ca Ierusalimul este Capitala Israelului, lucru care va genera o reactie energica in toata lumea araba. Ce va oferi la schimb palestinienilor diplomatia americana pentru a nu risca un razboi in zona?

Teoria lui Martin Indyk, ambasador al lui Clinton in Israel si expert de zona pentru Obama, este ca exista o singura cale pentru ca acest pas extrem de indraznet (mutarea Ambasadei la Ierusalim) sa se dovedeasca profitabil: oferirea unei solutii similare pentru palestinieni. Ambasada SUA pentru Palestina mutata in Ierusalimul de Est. Israel face din Ierusalimul de Vest Capitala sa, Palestina face din Ierusalimul de Est Capitala sa. Fiecare pastoreste comunitatea proprie de cate 300.000 locuitori, in timp ce Orasul Vechi, cel care gazduieste Locurile Sfinte ale iudeilor, crestinilor si arabilor, este supervizat de un mecanism international (inclusiv actuala varianta iordaniana).

E o solutie pe care Clinton si Kerry au oferit-o deja. Fara succes. De aceasta data, diferenta consta in ritmul miscarilor: prin mutarea Ambasadei la Ierusalim, Trump deschide balul fara sa mai ceara parerea nimanui - partile sunt obligate sa accepte negocieri.

Daca pana acum problema Ierusalimului a fost intotdeauna lasata la urma in fiecare runda de dezbateri, fiind considerata mult prea sensibila (ca si problema granitelor si a drepturilor refugiatilor de a reveni) de aceasta data discutia incepe tocmai de la tema cea mai grea.

Trump poate propune, pentru a fi convingator, argumenteaza Indyk, un summit pe subiect la care sunt invitati lideri precum presedintele Abdel Fattah el-Sisi (Egipt) si regele Abdullah al Iordaniei, prieteni asumati ai Statelor Unite. Fara indoiala ca Siria lui Bashar al-Assad ar fi dispusa la multe compromisuri pentru a fi reluata in seama, fie si platonic, de diplomatia americana. Aflata intr-un moment critic in lupta sa regionala cu Iranul, incercand sa-si redobandeasca relatia privilegiata cu SUA, Arabia Saudita s-ar dovedi la randul sau impaciuitoare.

Una dintre cele mai dificile probe pentru Trump, in aceste conditii, este obtinerea acordului israelian pentru un astfel de plan. Pozitionarile sale puternic pro-Israel in contextul protestului ONU in chestiunea asezarilor din Palestina si pozitia simbolica aleasa pentru ginerele sau nu vor fi suficiente. Israelul va accepta a two-state solution numai in masura in care va fi interesat in mod real sa evite o capcana demografica (care ar face din evrei o minoritate de 40% intr-un stat unic).

Merita urmarit, fara prejudecati, daca este cumva posibil ca un mogul nerafinat politic, forjat in simplitatea negocierilor pentru bani si a replicilor bombastice pentru show-uri TV, sa obtina totusi in negocieri ceea ce generatii intregi de politicieni cu pedigree nu au reusit: o pace durabila israeliano-palestiniana.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si vicepresedinte PNL Bucuresti. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Trump Orientul Mijlociu, #Trump negocieri Israel Palestina , #presedinte SUA