De ce presedintele Trump NU va arunca lumea in aer

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 18:51
24680 citiri
De ce presedintele Trump NU va arunca lumea in aer
Foto: Facebook/Donald Trump

Republicanii din Statele Unite au sarbatorit miercuri o victorie electorala uriasa: Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale.

Insa nu toti. Unii republicani, alaturi de multi democrati si independenti, sunt ingrijorati, pentru ca se tem ca temperamentul lui Donald Trump si viziunile sale se vor dovedi a fi periculoase cand i se va da mana libera sa conduca America. Frica este si mai mare cand vine vorba de politica externa, adica de razboi si pace.

Acesti americani ingrijorati nu sunt singuri, scrie Tom Rogan intr-un editorial publicat pe CNN, adaugand ca miliarde de oameni din toata lumea sunt preocupati de ce ar putea insemna presedintia lui Donald Trump.

Cum ar putea arata lumea cu Donald Trump presedinte

Rogan, care este analist politic din SUA si cercetator la Steamboat Institute, sustine ca dupa victoria lui Trump a fost sunat de prietenii sai din mai multe tari, care i-au pus doua intrebari: "Este un vis?" si "Va arunca Trump lumea in aer, la propriu sau la figurat?".

Nu, nu este un vis. Hillary Clinton a pierdut. Iar triumful republicanului nu inseamna ca a inceput sfarsitul lumii. Sunt motive intemeiate sa credem ca politica externa a lui Trump va fi mult mai stabila decat se presupune, sustine analistul.

In primul rand, prioritatile lui Trump s-au schimbat. Pana acum, Trump a fost ignorant in ceea ce priveste relatiile internationale. Era candidat la presedintie si avea destul de putina motivatie politica sa mai invete lucruri. In plus, multora dintre sustinatorii sai nu le pasa ce cunostinte are Trump despre lume.

Lumea libera, pe umerii sai

Insa acest lucru s-a schimbat acum. Trump stie ca greutatea unei lumi libere va apasa in curand pe umerii sai. Si stie ca, daca esueaza la Casa Alba, va fi ca o pata in cartile de istorie. Din acest punct de vedere, narcisismul lui Trump este chiar un lucru pozitiv.

Atat pentru el insusi, cat si pentru restul lumii, are motive serioase sa capete rapid cat mai multe cunostinte. Pe masura ce le va dobandi, isi va dori stabilitate. Pentru ca mai este ceva in joc aici, scrie comentatorul politic.

Lui Trump i se va face un tur prin locurile intunecate din politica externa, cu alte cuvinte, va primi informari cu detalii extrem de sensibile.

Desi Trump a fost informat de serviciile secrete americane cand a devenit candidatul republicanilor la presedintia SUA, abia acum va avea acces la date cu adevarat importante.

La fel cum a procedat presedintele George W. Bush cu senatorul Barack Obama, si presedintele Obama se va asigura ca Trump este la curent cu toate inainte sa se instaleze in Biroul Oval.

Asta inseamna ca presedintele-ales va beneficia de informari similare celor pe care le primeste Obama. Iar Trump va fi socat, puncteaza cercetatorul. Ar putea afla despre programe strict secrete si despre sursele si metodele prin care guvernul american isi aduna informatiile.

Mai important este faptul ca Trump va afla adevarul intunecat despre adversari ai Statelor Unite precum Iran, Rusia, China si Statul Islamic.

In ceea ce priveste Rusia in mod special, probabil ca Trump va pleca de la intalnirile cu reprezentantii serviciilor secrete mai sceptic vizavi de amabilitatile adresate lui Vladimir Putin, arata analistul.

Putin si Trump se elogiaza reciproc: "Barbatul respectat" si "liderul absolut"

Rusii vor sa il pacaleasca pe Trump, iar el va realiza asta in curand, asa ca putem sa ne asteptam la vorbe mai dure la adresa Rusiei si Siriei in zilele urmatoare, noteaza Tom Rogan.

Iar asta nu este tot. Trump va afla si despre ofiterii si agentii care isi asuma riscuri uriase ca sa adune informatii secrete pentru Statele Unite. Trump va intelege ca administratia sa va avea o responsabilitate enorma si ca cei pe care i-a ironizat inainte - comunitatea serviciilor secrete si armata SUA - au facut o treaba buna pentru natiune. Cand presedintele-ales Obama a plecat de la prima sa informare, era inmarmurit.

Trump nu poate deveni dictator

Mai este si sistemul de guvernamant al SUA. Practic, Trump nu poate deveni un dictator. Nici nu poate sa arunce lumea in aer.

Conform codului justitiei militare si Constitutiei americane, armata SUA nu poate indeplini decat ordine care sunt legale. Aceste parghii vor actiona daca Trump initiaza un act nebunesc.

Unii se tem ca Donald Trump va provoca un razboi nuclear. Insa, daca nu exista o amenintare existentiala la adresa Americii, nu poate face asta.

Trump nu exclude un atac nuclear asupra Europei: Atunci de ce mai facem bombe?

Lumea nucleara a lui Donald Trump: Ce-ar fi daca toti ar avea bombe atomice?

Pentru ca autoritatea nationala de comanda a SUA este definita printr-o multitudine de verificari. In cel mai rau caz, daca Trump isi pierde mintile, Cabinetul poate invoca al 25-lea amendament si il poate inlatura de la putere.

Probabil ca politica externa a lui Donald Trump va fi imprevizibila. Unele dintre propunerile sale din timpul campaniei au fost chiar absurde, arata analistul. Insa atunci era candidatul Trump, subliniaza el.

Astazi, presedintele-ales Trump are obiective foarte diferite. Si sunt motive de optimism. Noi informatii arata ca seful Comitetului National Republican, Reince Priebus, este luat in calcul sa devina seful Administratiei Trump. Priebus este un om rational, respectat in interiorul partidului si nu numai. Iar faptul ca Trump vrea sa fie mana lui dreapta este un semn bun.

Cand va veni ziua in care Donald Trump va fi investit in functia de presedinte, pe 20 ianuarie 2017, lumea ar trebuie sa fie atenta la discursul sau, pentru ca va fi placut surprinsa. Sau cel putin va respira usurata, conchide autorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump politica externa, #Trump pericol, #Trump razboi nuclear , #presedinte SUA