Trump presedinte: De ce s-au inselat aproape toate sondajele in privinta alegerilor prezidentiale din SUA

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 17:43
7276 citiri
Trump presedinte: De ce s-au inselat aproape toate sondajele in privinta alegerilor prezidentiale din SUA
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Victoria suprinzatoare a lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din Statele Unite a sfidat aproape toate sondajele, concluzioneaza presa internationala, care analizeaza cum a fost posibil acest lucru.

20 dintre cele mai mari institute de sondare a opiniei publice au facut peste 80 de sondaje de la mijlocul lunii septembrie insa unul singur, USC Tracking, in parteneriat cu ziarul Los Angeles Times, a anuntat avantajul lui Donald Trump, relateaza AFP.

In dimineata alegerilor din 8 noiembrie, media sondajelor realizata de site-ul RealClearPolitics o credita pe Hillary Clinton cu un avans de 3,3% la nivel national.

Cu doua zile inainte de alegeri, staticienii renumiti din SUA o creditau pe democrata cu sanse cuprinse intre 75% si 99% de a castiga alegerile prezidentiale, aminteste si Reuters.

Presa s-a concentrat pe doua tipuri de sondaje. Unele erau la nivel national si estimau votul popular din tara, dar nu rezultatul la nivelul fiecarui stat, unde se decide, de fapt, cursa. Aceste studii de opinie au apreciat corect imaginea de ansamblu: Clinton a castigat majoritatea voturilor la nivel national, desi nu la o diferenta atat de mare pe cat estimau sondajele si nu in statele unde avea absoluta nevoie.

De asemenea, trusturile de presa au publicat nenumarate materiale concentrate pe calculul probabilitatii unei victorii a celor doi candidati. Aceste calcule aveau la baza sondajele din statele individuale. Insa analizele respective au supraevaluat sansele lui Clinton de a castiga pentru ca nu au anticipat ca o schimbare in tiparele de vot din unele state va aparea si in alte state cu o situatie demografica similar.

Analistii au ignorat aspectul central al sistemului electoral

Partial, acest lucru a fost posibil pentru ca analistii au ignorat aspectul central al sistemului electoral: presedintii americani nu sunt alesi prin vot direct, ci de cursa pentru desemnarea membrilor Colegiului Electoral din fiecare dintre cele 50 de state si Washington D.C. Calculand rezultatele probabile, analistii au tratat cele 51 de curse ca evenimente complet separate - fara legatura unul cu altul.

Cu toate acestea, tendintele la urne care apar intr-un stat - precum o orientare de mai mare amploare decat asteptat spre republicani in randul electoratului din zonele rurale - se propaga si in alte state cu aceeasi demografie.

Proiectul Reuters/Ipsos States of the Nation a estimat ca Hillary Clinton va castiga votul popular cu 45% din voturi, fata de 42% Trump si a creditat-o pe democrata cu 90% sanse sa castige voturile a 270 de electori, adica numarul de care avea nevoie pentru a deveni presedinte.

Potrivit presedintelui Ipsos Public Affairs US, Cliff Young, problema a aparut din modul in care institutele de sondare a opiniei publice au identificat alegatorii probabili, pe care i-au intervievat ulterior.

S-a calculat gresit distributia demografica la urne

Aproape toate modelele folosite au calculat gresit distributia demografica la urne, a spus Young. In plus, rata de participare a fost sub asteptari, ceea ce de regula favorizeaza republicanii.

Citeste si Cum ar putea arata Cabinetul Trump: Bancheri, magnati ai petrolului si oameni de afaceri. Nicio femeie

In anul 2000, cand republicanul George W. Bush l-a invins pe democratul Al Gore, de exemplu, rata de participare a fost de circa 60%. Opt ani mai tarziu, rata de participare a fost de 64%, iar democratul Barack Obama a obtinut primul sau mandat.

Anul acesta, "persoanele albe cu nivel scazut de educatie au iesit la vot in numar relativ mai mare decat alegatorii mai tineri, cu studii superioare si din minoritati", a afirmat Young. "Un punct aici sau acolo poate schimba cu adevarat alegerile", a adaugat el.

In cele din urma, ignorarea acestei schimbari in sondajele facute la nivelul fiecarui stat a dus la predictii complet gresite. In plus, fenomenul subliniaza cum procesul destul de empiric al realizarii sondajelor de opinie are la baza o fundatie subiectiva.

Fiecare institut de sondare a opiniei publice trebuie sa ia o decizie in privinta estimarii ratei de participare. Aceasta este luata, de regula, pe baza tiparelor istorice de prezenta la urne, insa rata reala nu este cunoscuta pana in ziua alegerilor.

"Pentru mine, rata de participare a fost cheia esecului sondajelor de anul acesta", a explicat Young.

De exemplu, modelul Reuters /Ipsos a anticipat o rata de participare de circa 67% in randul barbatilor albi. Aceasta a fost mai mare in realitate.

Drew Linzer, creatorul modelului Daily Kos Elections, folosit de institutele de sondaje, care estimeaza structura Colegiului Electoral prin agregarea unui numar mare de sondaje la nivel de stat, a afirmat ca astfel de modele incearca sa ia in calcul posibilitatea unei modificari neasteptate a ratei de participare.

Insa eficienta lor se reduce, in cele din urma, de acuratetea esantioanelor stabilite in sondajele la nivel de stat.

Modelul lui Linzer a estimat ca Hillary Clinton va obtine sustinerea a 323 de electori, deci va castiga.

O alta problema este ca sistemul Colegiului Electoral reduce influenta statelor mari prin distribuirea disproportionata a numarului de voturi catre statele mai mici. Dakota de Nord, de exemplu, are aproape 0,25% din populatia SUA, dar in Colegiul Electoral are aproximativ 0,5% din voturi. La polul opus, californienii reprezinta 12% din populatia SUA, dar numai 10% din voturile din Colegiul Electoral.

Donald Trump a fost ales viitorul presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#sondaje alegeri America, #sondaje alegeri prezidentiale America, #Trump presedinte America , #presedinte SUA