Trump vrea inca 4 ani la Casa Alba, dar merita un nou mandat? Cele mai controversate decizii luate de liderul american

Joi, 02 Ianuarie 2020, ora 07:45
15175 citiri
Trump vrea inca 4 ani la Casa Alba, dar merita un nou mandat? Cele mai controversate decizii luate de liderul american
Foto: Arhiva Facebook/ Donald J Trump

Presedintele american Donald Trump a anuntat deja ca va candida pentru al doilea mandat la Casa Alba, cu toate ca presedintia sa a fost marcata de controverse, fiind inclusiv pus sub acuzare in ancheta din Congres care vizeaza demiterea sa.

La mijlocul lunii decembrie, Camera Reprezentantilor a votat pentru inculparea lui Donald Trump pentru abuz de putere si obstructionarea Congresului, acesta fiind primul pas din procedura de destituire a presedintelui american.

Mandatul lui Trump nu a fost unul lipsit de controverse, deciziile sale, de cele mai multe ori, starnind valuri de reactii.

Anumite sondaje dau ca sigur un nou mandat pentru Donald Trump, in timp ce altele releva ca majoritatea americanilor nu l-ar vota pe liderul american.

Totusi, merita sau nu o noua victorie Donald Trump?

Ziare.com face o trecere in revista a deciziilor si actiunilor controversate care au marcat mandatul actualului presedinte al SUA.

A facut presiuni in Ucraina

Incepem cu cea mai recenta controversa: faptul ca Donald Trump este acuzat ca a exercitat presiuni, intr-o convorbire telefonica, asupra omologului sau ucrainean Volodimir Zelenski, cu scopul ca acesta sa lanseze o ancheta care sa-l vizeze pe fiul potentialului sau adversar in alegerile prezidentiale americane din 2020, Joe Biden, fostul vicepresedinte al lui Barack Obama.

Democratii americani au lansat, in urma acestor acuzatii, o ancheta in vederea destituirii

presedintelui american.

Avocat si investitor, Hunter Biden a facut parte din 2014 in 2019 din Consiliul de supraveghere al producatorului ucrainean de gaze naturale Burisma, intre ai carui fondatori se afla oligarhul prorus Mikola Zlosevski.

Trump i-a cerut lui Volodimir Zelenski sa ii ancheteze pe Joseph Biden si pe fiul sau, arata stenograma conversatiei

A invins Statul Islamic cu ajutorul kurzilor, apoi i-a abandonat

Presedintele SUA a anuntat la sfarsitul lunii octombrie 2019 ca liderul gruparii teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit intr-un raid in nord-vestul Siriei.

Intre timp, Turcia pornise la razboi impotriva kurzilor din Siria. Ofensiva, pe care Turcia ameninta sa o lanseze de mai multe luni, este a treia pe care Ankara o efectueaza in Siria din 2016.

Pe 9 octombrie, Trump parea initial ca da unda verde acestei operatiuni, dupa care a revenit asupra declaratiilor si a dat asigurari ca Statele Unite "nu i-au abandonat pe kurzi", care au jucat un rol crucial in infrangerea militara a SI.

Insa doar o zi mai tarziu... el a evocat Debarcarea din Normandia, la 6 iunie 1944, in al Doilea Razboi Mondial, pentru a-si justifica hotararea de a nu interveni in favoarea kurzilor, vizati in ofensiva Turciei.

Vezi si Trump nu-i ajuta pe aliatii kurzi, pentru ca nici ei n-au ajutat SUA in... Al Doilea Razboi Mondial

A retras SUA din acordul nuclear cu Iranul

In luna mai 2018, Trump anunta ca retrage Statele Unite ale Americii din Acordul nuclear semnat de marile puteri (SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) cu Iranul in anul 2015.

El a sustinut atunci ca Iranul incearca sa fabrice arme atomice, iar Statele Unite nu vor permite acest lucru.

A recunoscut Ierusalimul drept capitala a Israelului

In luna decembrie 2017, Trump a anuntat ca recunoaste orasul Ierusalim drept capitala a Israelului, afirmand la acea vreme ca decizia constituie "o noua abordare" in efortul de solutionare a conflictului israelo-palestinian.

Donald Trump a argumentat ca in ultimele decenii presedintii Statelor Unite au evitat, din diverse ratiuni, sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului.

Decizia istorica a venit in contextul in care comunitatea internationala nu recunoaste suveranitatea israeliana asupra intregului oras Ierusalim.

A inceput un razboi comercial cu China

In primavara lui 2018, Trump a inceput sa puna in aplicare o noua politica de taxare a bunurilor care ajungeau pe piata americana prin import, astfel ca in luna martie a acelui an a decis ca statul american sa incaseze - prin intermediul serviciului sau de Vama si Protectia Frontierelor - o taxa in cuantum de 25% din valoarea produselor din otel importate.

Exceptate de taxe erau produsele importate din Argentina, Australia, Brazilia si Coreea de Sud. Pentru cele aduse din China, in schimb, trebuia platita taxa de 25%. La fel s-a intamplat si cu produsele din aluminiu.

Dupa doar doua saptamani, China si-a luat revansa si a pus taxe vamale in cuantum de 15-25% pentru mai multe marfuri aduse in America, a caror valoare ajungea la 3 miliarde de dolari.

Tensiunile comerciale s-au amplificat, iar intre SUA si China a inceput un adevarat razboi comercial.

Vezi si Razboiul taxelor dintre SUA si China se precipita, pietele sunt afectate. Cine castiga de pe urma lui?

A sugerat ca il crede pe Putin

Donald Trump s-a intalnit cu liderul rus Vladimir Putin, la un summit desfasurat la Helsinki, capitala Finlandei, in luna iulie 2018.

Intalnirea dintre cei doi a fost insa puternic afectata de ancheta - care era in desfasurare - privind ingerintele Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016, condusa de procurorul special Robert Mueller.

In cadrul conferintei de presa comune, Trump a declarat: "Asadar, am o mare incredere in oamenii mei din agentiile de informatii, dar va voi spune ca presedintele Putin a negat extrem de puternic orice implicare", criticand astfel agentiile de informatii ale SUA care au anuntat in repetate randuri ca reprezentantii Rusiei incearca sa influenteze sistemul democratic american.

Ulterior, Trump s-a razgandit si a revenit asupra afirmatiilor sale, dand asigurari ca recunoaste concluziile serviciilor secrete americane.

Vezi si Dupa ce a umilit Europa, Trump s-a inclinat in fata lui Putin. Presa externa scrie despre "sarutul umed" al liderului american

A avut intalniri cu Kim Jong-Un

Donald Trump a devenit, in luna iunie 2018, primul presedinte in functie din istoria Statelor Unite care s-a inalnit pentru a discuta cu un lider al Coreei de Nord, in contextul summit-ului cu Kim Jong-Un pe insula Sentosa, in Singapore.

Cei doi lideri au avut o a doua intrevedere in Hanoi, Vietnam, in februarie 2019, insa nu s-a ajuns la un consens, iar summit-ul s-a incheiat brusc, mai devreme decat era preconizat, pentru ca cei doi nu au ajuns la un acord privind dezarmarea nucleara.

A retras SUA din acordul climatic de la Paris

Donald Trump a anuntat, la inceputul lunii iunie 2017, ca retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice, izoland astfel America de celelalte 194 de tari care au semnat intelegerea.

Liderul american a sustinut intotdeauna ca nu crede in conceptul incalzirii globale si ca aceasta este o farsa.

Vezi si Chipul lui Trump va fi sculptat intr-un ghetar care se topeste. Poate asa intelege ca incalzirea globala e reala

L-a dat afara pe directorul FBI James Comey

Presedintele Statelor Unite l-a demis pe directorul Biroului Federal de Investigatii (FBI) James Comey in luna mai 2017.

Demiterea acestuia a socat atunci Washington-ul, iar democratii au acuzat ca eliminarea lui Comey are legatura cu investigatia condusa de FBI cu privire la legaturile dintre campania Trump si Rusia.

Vezi si Demiterea sefului FBI - cum a ajuns Trump sa faca gafa deceniului

A recunoscut suveranitatea Israelului asupra Inaltimilor Golan

Inca o data pentru Israel: In luna martie 2019, liderul american a afirmat ca "este timpul" ca SUA sa recunoasca suveranitatea Israelului asupra Inaltimilor Golan.

Israelul a capturat o mare parte a acestui teritoriu de la Siria in urma Razboiului de Sase Zile in 1967 si a anexat-o, o decizie care nu a fost niciodata recunoscuta de comunitatea internationala.

Cum era de asteptat, decizia a starnit reactii puternice din partea liderilor mondiali.

Vezi si:

A separat copiii de parintii lor imigranti

In luna iunie 2018 ieseau la iveala informatii potrivit carora mii de copii au fost separati de parintii lor care au incercat sa intre ilegal in Statele Unite ale Americii.

Atunci, un oficial din Administratia Trump spunea ca in perioada 19 aprilie si 31 mai (2018), 1.995 de minori au fost separati de 1.940 de adulti retinuti de politia de frontiera si arestati.

Astfel, parintii erau arestati, iar copiii erau transferati in centre speciale unde erau tinuti in custi de metal. Ulterior, dupa ce lumea s-a revoltat, Trump a semnat o masura executiva prin care se evita separarea copiilor de parintii imigranti.

A limitat accesul persoanelor transgender in armata SUA

In luna martie 2018, locatarul Casei Albe a semnat un memorandum care interzice anumitor persoane transgender sa intre in serviciul militar al SUA. Subiectul a fost deschis de Trump inca din 2017.

Ulterior, decizia lui a fost contestata in instante, insa la inceputul lui 2019, Curtea Suprema a hotarat sa il lase pe presedinte sa aplice politica de a interzice persoanelor transgender sa se inroleze in armata sau sa ramana in armata.

Desi mandatul lui Donald Trump a fost si, cel mai probabil, va fi marcat in continuare de controverse, economia americana a inflorit sub conducerea lui, potrivit specialistilor. Asa ca, ramane de vazut cum vor vota americanii la alegerile prezidentiale din 2020, care vor avea loc in luna noiembrie.

Vezi si Reuters: Trump a provocat incertitudini in relatiile cu 9 dintre cei mai importanti 10 parteneri comerciali ai SUA

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Donald Trump presedinte SUA, #nou mandat Donald Trump, #alegeri prezidentiale SUA 2020 , #presedinte SUA