Cum ar putea Trump sa tenteze si alte tari sa iasa din UE

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 11:32
6152 citiri
Cum ar putea Trump sa tenteze si alte tari sa iasa din UE
Foto: Twitter/Donald Trump

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea tenta si alte state sa paraseasca Uniunea Europeana, prin incheierea unui acord comercial avantajos cu Marea Britanie, sustine omul de afaceri care ar putea fi viitorul ambasador american la Bruxelles.

Ted Malloch - un vocal sustinator al iesirii britanicilor din blocul comunitar, care este de asteptat sa fie numit ambasador la UE la ceremonia de investire a lui Trump de vineri - a declarat ca este o idee "ingenioasa" sa le oferi posibilitatea statelor membre UE sa incheie parteneriate bilaterale cu SUA, dupa cum intentioneaza sa faca viitorul lider de la Casa Alba cu Marea Britanie.

Trump, comertul liber si ce trebuie sa se intample acum

Conform legislatiei europene, tarile membre nu pot semna pe cont propriu acorduri comerciale cu parti terte, asa ca orice stat UE care ar vrea sa faca asta ar trebui, mai intai, sa paraseasca Uniunea, relateaza The Independent.

Comentariile lui Malloch vin dupa ce Donald Trump a declarat recent ca Brexitul este "un lucru grozav" si a spus ca si alte tari vor urma exemplul Regatului Unit.

Ted Malloch a dezvaluit ca un acord comercial intre SUA si UK va incepe cu termenii de baza, insa va fi consolidat si va ajunge la un nivel comparabil cu cel al Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) - un tratat pe care UE se astepta sa il semneze cu Statele Unite in viitor, insa negocierile au fost suspendate dupa ce Trump a castigat alegerile prezidentiale.

Trump anunta ca in prima zi de mandat retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

Omul de afaceri a subliniat ca orice alte acorduri viitoare vor fi facute individual cu tarile europene, dupa cum a precizat si Trump foarte clar.

"Cred ca ideea de a oferi un asemenea parteneriat - negociat bilateral cu tarile europene - este una ingenioasa. Avem de-a face cu presedintele Trump si, in mod evident, cand vine vorba de politica externa, este dispus sa schimbe regulile si sa faca ceva destul de diferit", a explicat Malloch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
#Trump tari iesit UE, #Trump acorduri state UE , #presedinte SUA