De ce Putin nu va fi prieten cu Trump? Primele semne

Duminica, 20 Noiembrie 2016, ora 12:17
15388 citiri
De ce Putin nu va fi prieten cu Trump? Primele semne

Modul de actiune al noului presedinte american va putea fi descifrat in functie de echipa pe care si-o formeaza.

In aceste zile, Donald Trump alege oameni pentru pozitiile cheie. Pentru functia de procuror general a fost preferat senatorul republican Jeff Sessions, un conservator ce reprezinta statul Alabama. Acesta si-a anuntat sprijinul pentru Donald Trump inca de la inceputul campaniei, devenind un consilier apropiat al presedintelui ales. Jeff Sessions a fost cercetat pentru comentarii si actiuni rasiste. Este un opozant inversunat al organizatiilor pentru drepturi civile, considerandu-le "comuniste si anti americane", il caracterizeaza un articol publicat de New York Times.

O alta alegere importanta facuta de Donald Trump e viitorul director CIA, agentia de informatii a SUA. Pentru ocuparea acestei pozitii a fost preferat Mike Pompeo, 52 de ani, un fost ofiter de informatii din timpul Razboiului Rece, format in conflictul cu KGB de dinainte de 1989. Mike Pompeo este un republican din Kansas City care s-a remarcat in investigatia Congresului facuta asupra lui Hillary Clinton in ce priveste criza din Bengazi, Libia, atunci cand ambasadorul SUA a fost ucis de un atac al teroristilor locali.

Ce se poate constata in urma acestor doua nominalizari? In primul rand ca Donald Trump ii prefera pentru functiile importante pe republicanii ultra-conservatori. Atat viitorul director al CIA, cat si procurorul general fac parte din nucleul dur al partidului. Nu cred ca Vladimir Putin a sarit in sus de bucurie la auzul numirii ca sef al CIA al unui fost spion din timpul confruntarii cu KGB din perioada Razboiului Rece.

Mike Pompeo nu e un admirator al lui Vladimir Putin, iar acesta prin tot ceea ce reprezinta va privi cu suspiciune marirea influentei ruse in Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, un procuror general care considera miscarea pentru drepturi civile ca fiind de sorginte comunista, nu e o veste buna pentru democratie in general, dar nu e o veste buna nici pentru viziunea politica scrisa la Kremlin care viseaza la realizarea noului URSS.

In acest weekend, noul presedinte american s-a intalnit cu Mitt Romney, senator republican, fost candidat pentru Casa Alba, invins de Barack Obama in 2012, pe un teren de golf aflat in proprietatea lui Trump. Cei doi au discutat despre pozitia de secretar de stat, echivalentul ministrului de Externe intr-o tara europeana. Aceasta pozitie se afla pe locul trei ca influenta in administratia de la Casa Alba dupa cea a presedintelui si cea a vicepresedintelui.

Alegerea lui Mitt Romney pentru aceasta pozitie ar insemna reasezarea relatiei SUA-Rusia in pozitia de dinainte de alegeri pentru ca republicanul este extrem de critic la adresa presedintelui rus. Mitt Romney este cel care a vorbit pentru prima data despre faptul ca SUA trebuie sa stopeze cresterea influentei Rusiei. In 2012 nu a fost luat in serios, dar ceea ce prevestea s-a intamplat.

Din aceste numiri si negocieri, pare ca Donald Trump isi construieste o echipa care va limita imigratia si nu va accepta nicio reforma in acest domeniu, va deteriora relatia majoritatii albe cu minoritatile, dar va avea si o politica poate chiar mai agresiva fata de tendintele imperiale ale lui Vladimir Putin.

Intr-o astfel de situatie, cred ca Romania si Polonia vor fi favorizate de politica externa a SUA, iar parteneriatul strategic se va dezvolta, nu va stagna. E greu de crezut ca republicanii conservatori se vor retrage din fata lui Vladimir Putin si ii vor lasa cale libera ca sa destabilizeze Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Putin reactie echipa Trump, #Trump numiri secretari , #presedinte SUA